;
2013. december 27. Üzleti intelligencia · Elemzés · IBM · SAP
 
Megérkezett a Forrester másik elemzése is, amely a nagyvállalati BI platformokat mutatja be.


The Forrester Wave™: Enterprise Business Intelligence Platforms, Q4 2013


A vezetők szegmensében az élen az IBM és az SAP található, aztán nem sokkal lemaradva következik a SAS és a Microsoft, majd az Information Builders, a MicroStrategy, az Actuate és az Oracle jön.

A második vonalba a Tibco Spotfire-Tableau-QlikView trió került, nagyjából azonos pontszámokkal.

Érdekesség, hogy a Forrester a számos kisebb BI cég közül senkit nem sorolt be még a harmadik szegmensbe sem. Ugyanígy nem szerepelnek az elemzésben az open source BI szállítók sem (Pentaho, Jaspersoft).

A teljes elemzés letölthető a SAS weboldaláról.
2013. december 17. Adattárházak · Talend
 
A magát egyre inkább a Big Data területére pozicionáló cég a friss tőkét az innovációra, a termékportfólió kiegészítésére és a hatékonyabb piaci megjelenésre tervezi fordítani.

A Talend számára egyre fontosabb a Hadoop támogatása, különös tekintettel az új technológiákra mint a Storm és a Yarn. A Talend megoldásai natívan képesek futni a Hadoop fürtökön, így könnyeben skálázhatóak és menedzselhetőek

A cég utoljára 2010-ben kapott nagyobb összegű befektetést 34 millió dollár értékben, a teljes finanszírozás így meghaladja a 100 millió dollárt.

A Talend terveiben a tőzsdéremenetel (IPO) is szerepel, a most kapott tőke ezt a célt is közelebb hozza.
2013. december 13. Üzleti intelligencia · Elemzés · SAP · Teradata
 
A Forrester friss elemzése szerint továbbra is a Teradata az első számú adattárházas cég.


The Forrester Wave™: Enterprise Data Warehouse, Q4 2013


A Teradata jó szereplése többek között a nagy felhasználói tábornak, az érett technológiának, és az iparági szakértelemnek köszönhető.

A vezetők szegmensében a memóriacentrikus HANA + oszlopalapú RDBMS Sybase IQ párossal az SAP kínálata nagyon megerősödött, a német cég az elemzés szerint megelőzte az IBM-Microsoft-Oracle hagyományos hármasát. Mellettük még az immár Pivotal néven futó EMC-Greenplum került a legjobbak közé.

Érdekes még az Amazon RedShift jó szereplése, amely alig 1 éve robbant be a piacra. A riportban még külön szereplő Actian VectorWise és ParAccel pedig az áprilisi felvásárlás óta közös istállóba tartoznak.

A teljes elemzés letölthető innen az SAP jóvoltából.
2013. december 4. Üzleti intelligencia
 
Hamarosan itt az év vége, és ilyenkor elszaporodnak az elmúlt 12 hónap legfontosabb eseményeit taglaló cikkek és blogbejegyzések, no meg a 2014-es évre vonatkozó jóslatok.

Mi sem maradunk adósok a szokásos évzáró összeállításunkkal, azonban szeretnénk az olvasók véleményét is megkérdezni arról, hogy számukra mi volt 2013. üzleti intelligenciával és analitikával kapcsolatos legemlékezetesebb eseménye.

Akik szeretnének részt venni a közönségszavazásban, azoknak nincs más dolguk, mint kitölteni a szavazólapot a hajtás után.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. november 30. Üzleti intelligencia · SAS
 
A SAS által amerikai felnőttek körében készített kutatás arra kereste a választ, hogy a vásárlók mennyire várják el a személyre szabott kiszolgálást, amelyhez általában részletes ügyféladatokra van szükség.

A felmérés eredményei szerint a vásárlók számára egyre fontosabb a személyes adatok megfelelő kezelése. A válaszadók több mint kétharmada számára ez érzékeny terület, részben az elmúlt időszak nagy port felkavart adatkezelési és megfigyelési botrányai miatt.=> Tovább a teljes cikkhez

2013. november 28. Adattárházak · Vertica
 
A HP által 2011-ben felvásárolt Vertica adatbázis legújabb kiadása kombinálja a Hadoop és NOSQL rendszerek rugalmasságát a hagyományos adattárházak képességeivel.

A Vertica 7-ben debütál a FlexZone elnevezésű új szoftver, amely lehetővé teszi a nem strukturált szöveges jellegű adatok (például logállományok) gyors betöltését és elemzését újfajta, minimális erőfeszítésesel létrehozható flexibilis táblákba. Az adatok így nagyon hamar lekérdezhető válnak, majd ha valóban hasznosnak és fontosak, akkor idővel átkerülhetnek a oszlopalapú adattárolást biztosító Vertica motorba.

A FlexZone érdekességéhez az is hozzájárul, hogy HP nagyon kedvező árazást ígér erre a komponensre. A cél az, hogy az árban verhetetlen, de nehezen kiaknázható Hadoop és a nagyvállalati adattárházak funkcionalitását kínáló Vertica közötti rést töltse be a FlexZone, mind funkcionalitás, mind költségigény szempontjából.

A Vertica 7 és a FlexZone részletes bemutatása december 5-én lesz egy webes konferencia formájában.
2013. november 27. Üzleti intelligencia · QlikView
 
A QlikView idén is elkészítette az amerikai Black Friday akciós ajánlatokat bemutató demóalkalmazását.


=> Tovább a teljes cikkhez

2013. november 26. Adattárházak · BigData · Hadoop · Nyílt forráskód
 
A Facebook a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tette elosztott SQL lekérdező rendszerét.

A Presto alapvető célja a HDFS-ben tárolt, Big Data jellegű adatok gyors lekérdezése. A Facebook 2012-ben azért kezdte meg a fejlesztését, mert az addig használt Hadoop/Hive párosnál gyorsabb eszközre volt szüksége a sok-sok petabájtnyi adattömegének kezeléséhez.Mostanra a Facebook-nál ezernél is több felhasználója van a rendszernek, akik naponta 30.000 lekérdezést futtatnak le.

Idén nyáron egy szakmai konferencián a nagyvilágnak is bemutatták a rendszert és szűk körben más webes cégeknek is elérhetővé tették. A pozitív tapasztalatokról beszámoló korai felhasználók között van az Airbnb és a Dropbox is.
2013. november 25. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Tableau
 
A Tableau 8.1 jórészt felhasználói visszajelzések alapján összeállított újdonságainak listáján szép számmal szerepelnek a könnyebb használhatóságot és a változatosabb megjelenítést célzó fejlesztések, de a nagyvállalati igényekről sem feledkeztek meg.

A vizuális megjelenítés területén újdonság a Box and Whisker diagramtípus, a gyorskiválasztó elemek formázhatósága, az átlátszóság jobb kezelése és a prezentációs mód továbbfejlesztése.


Új adatmegjelenítési lehetőségek


Fontos új funkcionalitás az R nyelv támogatása is, amely segítségével komplex számított mezőket lehet létrehozni és megjeleníteni.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. november 21. Adatbányászat · Nyílt forráskód · Sajtófigyelő
 
A hazánkban is jól ismert nyílt forráskódú adatbányászati szoftver készítője a friss tőkét további terjeszkedésre szánja.

A RapidMiner kereskedelmi (fizetős) változatát több mint 400 ügyfél használja már, a listán szerepel a GfK, a Lufthansa, a PayPal, a Pepsi, a Sanofi, a Siemens, a Telenor és a Volkswagen. Az értékesítés dinamikus növekedésére utal, hogy 2011. óta megötszöröződtek a bevételek. Az összes élesben futó alkalmazás számát a cég 35.000-re becsüli.

A tőkeemeléssel egy időben a cég hivatalos nevét is RapidMinerre változtatják (eddig Rapid-I volt) és Bostonba költöztetik a központot. Ez utóbbi lépés is mutatja, hogy a Németországból induló vállalkozás mostantól kiemelt célpontként fogja kezelni az amerikai piacot.

Magyarországon a United Consult a RapidMiner preferált partnere, amely több hazai ügyféllel is bevezette már a szoftver, a legismertebb ezek közül a Telenor. Emellett a RapidMiner népszerű a az adatbányászati tanácsadó cégek körében és az akadémiai szférában is.
2013. november 19. Adattárházak
 
A múlt heti ASW re:Invent konferencián az Amazon bejelentette új Kinesis szolgáltatását, amely a valós időben érkező adatok feldolgozását teszi lehetővé.

A real-time adatok folyamatos feldolgozása és monitorozása egyre fontosabb, legyen szó akár online játékok működésének nyomon követéséről, akár video streaming szolgáltatások műszaki monitorozásáról.

A Kinesis segítségével tetszőleges számú szervert lehet felpörgetni, amelyek párhuzamosan fogadják a kliensekről érkező adatokat. A folyamatosan érkező információkat aztán az Amazon többi szolgáltatása segítségével lehet tárolni és feldolgozni(S3, DynamoDB, RedShift).

A Kinesis jelenleg bétában van, de a kipróbálásra már lehet jelentkezni a aws.amazon.com/kinesis oldalon.
2013. november 17. Üzleti intelligencia · Állás
 
Szokásos összeállításunk az aktuális BI és DW álláshirdetésekről, rekordszámú, húsznál is több ajánlattal.

A hirdetők között megtalálható az Erste Bank, a Budapest Bank, a Raiffeisen Bank, a Fundamenta-Lakáskassza, a UPC, a CIB Bank, a GE több leányvállalata, és számos tanácsadó- illetve szoftverfejlesztő cég.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. november 16. Üzleti intelligencia · BigData · Hadoop
 
A DataNitro új fejlesztése lehetővé teszi a Hadoop fürtökben tárolt adatok Excelből történő lekérdezését.

A megoldás érdekessége, hogy a Hadoopból áttöltött mintaadatokon szokásos Excel formulák segítségével lehet számításokat végezni. A táblázatban megadott képletekből automatikus generálódnak a megfelelő számításokat a teljes adatmennyiségen elvégző MapReduce feldolgozások.


Számítások definiálása az Excel felületén


Az Excel által kínált kalkulációs lehetőségeknek azonban csak egy szűk részhalmazát támogatja jelenleg a bétafázisban lévő eszköz. A fejlesztők további tesztelőket is keresnek, jelentkezni a DataNitro honlapján lehet.
2013. november 14. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Cloud BI · MicroStrategy · MobilBI
 
A MicroStrategy Analytics Platform névre átkeresztelt termékcsalád három fő pillérből áll.A nagyvállalatok részére az Analytics Enterprise átfogó megoldást kínálja a cég, amely a korszerű BI szoftverektől elvárható összes képességgel rendelkezik. Képes ad-hoc elemzésekre, adatvizualizációra, dashboardok készítésére és bevethető Big Data elemzésekre Hadoop és NOSQL környezetekben. Támogatja a jelentős mobil platformokat és futtatható a felhőben is.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. november 7. Adattárházak · Konferencia · Teradata
 
A számos különböző iparágból érkező ügyfelek előadásainak széles választéka a Teradata Partners egyik legnagyobb vonzereje. Az idei évben az ügyfélelőadások között is különösen nagy hangsúlyt kapott a Big Data témaköre, amely a teljes program 20 százalékát tette ki.

A Big Data alkalmazásai tapasztalatokról beszámoló cégek között szerepelt a Belgacom, az Otto, a T-Mobile, a Home Depot, a Travelocity, az American Red Cross, a Comcast, az EDF, a Verizon Wireless és a Wells Fargo.

Külön említésre érdemes, hogy az előadások jelentős része a technikai érdekességek bemutatása mellett üzletileg is nagyon hasznos áttekintést adott.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. november 4. Adattárházak · Konferencia · Teradata
 
Texas állam fővárosában, Dallasban került idén megrendezésre a Teradata globális felhasználói konferenciája. Beszámolónk első része a rendezvényen bejelentett szoftver és hardverújdonságokról szól.

A világon a legnagyobb
A Teradata első embere, Mike Koehler a megnyitó során többször is büszkén említette, hogy a konferencia valószínűleg a világ legnagyobb adattárházas szakmai rendezvénye. A 4000 körüli résztvevő 55 országból érkezett és 500-nál is több különböző vállalatot és kormányzati szervet képviselt.A szakmai program ehhez méltóan bőséges volt, az előadások már vasárnap korán reggel elkezdődtek és 4 napon keresztül tucatnyi teremben folytak párhuzamosan.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. október 31. Adattárházak · Elemzés
 
Megjelent az operatív, elsősorban tranzakciókezelédben erős adatbáziskezelők mezőnyét feltérképező Gartner elemzés.Figyelemre méltó, hogy az élmezőnyt hagyományosan elfoglaló Oracle-IBM-Microsoft hármashos mennyire felzárkózott az SAP. Ez részben a Sybase 2011-es felvásárlásának, részben a HANA memóriacentrikus platformmal kapcsolatos intenzív fejlesztéseknek köszönhető.

A teljes elemzés letölthető a Gartner honlapjáról a Microsoft jóvoltából.
2013. október 7. Adattárházak · Informatica · Konferencia
 
Október utolsó napján rendez félnapos konferenciát az Informatica megoldásokat Magyarországon képviselő Areus Zrt.

A vezérelőadó az Informatica marketing vezérigazgató-helyettese, Piet Loubster lesz, aki a professzionális adatmenedzsment üzleti hasznáról fog beszélni. A másik nemzetközi vendég a holland Rabobanktól érkezik, aki a bank adatmenedzsment gyakorlatát fogja bemutatni.

Az Areus saját szakértői a vállalati adatvagyon vizuális feltérképezéséről és az információk nem megfelelő kezelésből származó veszélyekről fognak előadni.

Az Areus 2011. óta képviseli Magyarországon az Informatica adatmenedzsment megoldásait hivatalos disztribútorként és kompetenciaközponként. A hazai felhasználók között a legismertebbek a Telenor és a Magyar Telekom, a pénzügyi szektorban az Erste Banknál készült pilot az Informatica eszközeivel és az államigazgatásban is zajlik egy bevezetési projekt.
2013. október 7. Üzleti intelligencia · Sajtófigyelő
 
Válogatás a hazai sajtó Big Data témájú cikkeiből.

2013. szeptember 30. Üzleti intelligencia · Állás
 
Szokásos összeállításunk az aktuális BI és DW állásajánlatokról.=> Tovább a teljes cikkhez

2013. szeptember 25. Adattárházak · Memóriacentrikus BI · Oracle
 
Az Oracle OpenWorld konferencián Larry Ellison jelentette be az adatbáziskezelő integráns részeként működő, oszlopalapú adattömörítést is kínáló új terméket.Az In-Memory Option használatával a lekérdezések akár két nagyságrenddel is gyorsabban futhatnak, és többszörös sebességnövekedés várható a tranzakciókezelésben is.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. szeptember 16. Üzleti intelligencia · Elemzés
 
A Forrester friss elemzése szerint továbbra is az IBM-Oracle-SAP hármas vezeti a pénzügyi tervezés, elemzés és jelentéskészítés feladatait segítő szoftverek piacát.Az IBM portfóliójában a több évtizedes múlttal rendelkező TM1 áll a középpontban, az SAP-nél pedig a relatív újnak számító HANA platformra épülő megoldások játszanak egyre fontosabb szerepet. Az Oracle a szintén klasszikusnak számító Hyperion termékcsaláddal van jelen ebben a szegmensben.

Az élbolyba tartozik még a kisebb cégek közül a Tagetik és a Host Analytics is, a SAS és az Infor pedig a jól teljesítők között kapott helyet.

A teljes elemzés letölthető a Tagetik és a Host Analytics weboldaláról. Mindkét helyen ingyenes regisztráció szükséges. A Gartner hasonló, idén februárban megjelent anyaga pedig itt olvasható.
2013. szeptember 13. Üzleti intelligencia · BigData · Nyílt forráskód · Pentaho
 
Az új verzió fókuszterületei a különböző adatforrások összekapcsolása, a nagyvállalati támogatása, a beágyazott analitika, és a Big Data elemzések.Az adatok összekapcsolása (Data Blending) a vállalati rendszerek sokasodásával egyre fontosabbá válik. A különböző forrásokból származó normál és Big Data jellegű információk tetszés szerinti keverése és összekapcsolása így alapvetően feladata lesz a vállalati BI rendszernek.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. szeptember 12. Adatbányászat · Felvásárlások · SAP
 
Az SAP az akvizícióval a prediktív analitika területén szeretne erősíteni.

Az 1998-ban alapított KXEN a relatíve kisebb, innovatív adatbányászati gyártók közé tartozik. A cég székhelye San Franciscoban található, de rendelkezik párizsi és londoni irodákkal is.

A hagyományos DM szoftverek mellett a felhőalapú megoldásokban is erős KXEN több mint 500 ügyfele között Bank of America, a Barclays, a Belgacom, az Overstock.com, és a Sears.

A SAP eddig is rendelkezett adatbányászati képességekkel (SAP Predictive Analytics), és a KXEN felvásárlásával újabb nagy ugrást tehet előre ezen a területen. A német cég többek között ERP szoftverével és a HANA memóriacentrikus platformmal tervezi integrálni új szerzeményét.

Az akvizíció várhatóan az év végéig zárul le. Mivel a KXEN magánkézben lévő cég, így a pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra.
2013. szeptember 11. Üzleti intelligencia
 
A november 6-7 megrendezésre kerülő Budapest BI Fórumra ezen a héten lehet még előadóként jelentkezni.

A korábbi Open Source BI és Innovativ BI konferenciák egyesüléséből létrejött szakmai rendezvényre számos témában lehet pályázni, az adatbányászattól az adatvizualizáción át egészen az önkiszolgáló BI-ig.

A részletes pályázati felhívás itt olvasható: www.budapestbiforum.hu/eloadoi-palyazat

Az előadó pályázatra a jelentkezési határidő szeptember 15. A sikeres pályázók ingyenesen vehetnek részt a neves külföldi előadókat is felvonultató kétnapos rendezvényen.
2013. szeptember 9. Üzleti intelligencia · Business Objects · SAP
 
Hivatalosan is elérhetővé vált az SAP üzleti üzleti intelligencia csomagjának új verziója.

A 4.0 verzió két évvel ezelőtti megjelenése óta ez az első nagyobb frissítése a BO-nak. Az SAP alapvető célja az, hogy a felhasználók egységes környezetben tudják az összes információs igényüket kielégíteni.Természetesen nem marad ki a fókuszterületek közül az adatvizualizáció és a Big Data sem. Az előbbire a már ingyenes verzióval is rendelkező Lumira szolgál, a nagytömegű adatok kezeléséről pedig a HANA mellett az Amazon Elastic Mapreduce és a Hive támogatás szolgál.

A hivatalos bejelentés itt olvasható, az újdonságokat bemutató dokumentum pedig itt érhető el.
2013. szeptember 5. Üzleti intelligencia
 
Immár harmadik alkalommal indít a legjobb leendő kollégák megtalálására nyílt adatbányászati versenyt a Kaggle.com oldalán a Facebook.

A feladat ezúttal szövegbányászati tapasztalatokat igényel. A kiinduló adathalmaz az Stackexchange.com szakmai kérdezz-felelek oldalon megjelenő kérdések címét és szövegét tartalmazza, és a pályázóknak azt kell megjósolniuk, hogy az egyes kérdésekhez várhatóan milyen címkék tartoznak.

A most induló verseny az év végéig tart. A legjobban szereplők a Facebook amerikai és londoni irodáiban dolgozhatnak majd.
2013. szeptember 4. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
 
A WTF Vizualizations oldal a nehezen érthető, különös vagy esztétikailag kifogásolható adatvizualizációkat gyűjti.


=> Tovább a teljes cikkhez

2013. szeptember 3. Üzleti intelligencia
 
Az új kezdeményezés az R statisztikai programozási nyelv felhasználói számára biztosít lehetőséget szakmai tapasztalatcserére.

Az R nyelv világszerte egyre népszerűbb, a Revolution Analytics globális listája több mint 100 felhasználói csoportot tart nyilván.

Az augusztus végi első, ismerkedő jellegű találkozóról a Meetup.com-on olvasható a szervezők rövid beszámolója.

A R felhasználói csoport működése ingyenes, a csatlakozáshoz csak egy ingyenes Meetup.com regisztráció szükséges. Az üzleti intelligencia és adattárházak iránt érdeklődök ugyanígy csatlakozhatnak a budapesti Big Data, a Data Science és a Database meetup csoportokhoz is.
2013. augusztus 21. Üzleti intelligencia · Cloud BI
 
A felhőalapú BI megoldásokat készítő Birst a pénzből a termékfejlesztést és a nemzetközi terjeszkedést fogja finanszírozni.

A Birst-et két ex-Siebel Systems alkalmazott alapította 2004-ben. A cég az első perctől a felhőben futó analitikai platform létrehozására koncentrált. A Gartner idén februárban kiadott mágikus négyzetében a Birst a kihívók szegmensében szerepelt.

A cég szoftverei mára elérhetőek SaaS alapokon, privát felhőben, illetve az Amazon AWS webes szolgáltatásain keresztül.A Birst idáig összesen 84 millió dollár tőkét kapott. Az utolsó nagyobb bevonási kör tavaly májusban volt, akkor 26 milliót adtak a befektetők a cég növekedésének finanszírozására.
2013. augusztus 7. Üzleti intelligencia · Cloud BI · Tableau
 
A Tableu Online névre keresztelt új termék felhasználóként évi 500 dollárba kerül.

Az újdonság a Tableau Server hostolt verzióján alapul. A felhőalapú megoldás az eddig kínált termékkínálattal megegyező adatelérési és elemzési képességekkel rendelkezik, így a legfontosabb vonzerő a gyors üzembeállítás és a könnyű skálázhatóság lesz.Természetesen az is számít, hogy a felhasználóknak nem kell majd saját BI infrastuktúrába beruházni és azt üzemeltetni sem.

A Tableau Online elindulásával nagyjából egy időben azt is bejelentette a cég, hogy az ingyenesen használható Public verzió elemzési korlátját felemelték 100.000 sorról egymillióra.
2013. július 29. Üzleti intelligencia · Elemzés
 
Megjelent a Gartner legfrissebb elemzése az adatintegráció területén aktív cégekről.

A megszokott mágikus négyzet jobb felső sarkában nincs változás, továbbra is az IBM és az Informatica versenyzez fej-fej mellett az elsőségért.A vezetők között található még az Oracle, az SAP és SAS is. Új szereplő az idei elemzésben az Adeptia és a most már a Cisco-hoz tartozó Composite Software.

A Magic Quadrant for Data Integration Tools elemzés itt olvasható PDF formában az Informatica jóvoltából.
2013. július 22. Üzleti intelligencia · Konferencia · MicroStrategy
 
A MicroStrategy évente egyszer rendezi meg európai felhasználói konferenciáját, amely az egyik legnagyobb BI rendezvény a kontinensen. Tavaly Amszterdam adott helyt az eseménynek, idén pedig Barcelonában gyűltek össze július elején a cég felhasználói és partnerei.A MicroStrategy World egyik legfontosabb célja a cég fejlesztéseinek bemutatása, beleértve a BI platform legutóbbi, tavasszal megjelent frissítését, amelynek újdonságairól röviden mi is beszámoltunk már.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. július 21. Üzleti intelligencia · Állás
 
Szokásos összeállításunk az aktuális BI és DW állásajánlatokról.

A mostani válogatásban meglehetősen sok banki pozíció található, így többek között az OTP Bank, a Budapest Bank, a Raiffeisen Bank, az FHB és a Volksbank is keres új kollégákat adattárházas és üzleti intelligencia területre.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. július 19. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
 
A Twitter ellenőrzött státuszú híres felhasználóinak kapcsolatait mutatja be egy látványos vizualizáció.

Isaac Hepworth több mint 50.000 híresség kapcsolati hálóját dolgozta fel és ábrázolta a következő grafikán:50 ezer híresség a Twitteren

A színezés a különböző kategóriákat jelzi: kék a hírek, lila a kormányzat és politika, vörös a zene, sárga a sport és zöld a TV.

A nagyítható, interaktív ábrán jól megfigyelhető, hogy az egyes kategóriák között is számos kapcsolat létezik, például az újságírók és a politikusok sokszor kölcsönösen követik egymást.
2013. július 18. Üzleti intelligencia · BigData
 
A 2014 januárban induló Master of Information and Data Science (MIDS) képzés a világon bárhonnan végezhető.

Az egyetlen kivétel egy egyhetes immerziós időszak, amikor a hallgatók a helyszínen ismerkednek meg az egyetemmel és a Silicon Valley kultúrájával.

Az összes többi oktatási tevékenység teljesen online módon, a 2U cég távtanulási és videokonferencia rendszereinek segítségével történik.

A MIDS részvételi díja 60.000 dollár, ami hazai szemmel elég borsosnak számít, de érdemes azt is tudni, hogy San Francisco környékén egy kezdő Data Scientist éves szinten 110-130 ezer dolláros fizetésre számíthat.
2013. július 17. Adatbányászat · BigData · Felvásárlások · Hadoop
 
A londoni székhelyű Myrrix Hadoop környezetben futó gépi tanulási és ajánlási algoritmusokat fejleszt.

A big data alkalmazásának egyik legérdekesebb területe a prediktív analitika, amely a relatíve olcsón tárolható óriási adatmennyiségek üzleti hasznosításának kulcsfontosságú tényezője. A felvásárlással a Cloudera így el tud mozdulni az infrastruktúra szállítói szerepből az üzleti megoldások felé.

A legismertebb eszköz a big data analitika szegmensében a nyílt forráskódú Apache Mahout projekt, erre épül a Myrrix technológiája is.

Ez a felvásárlás az első a Cloudera történetében, amely tavaly decemberben vont be 65 millió dollár friss tőkét, így jelentős szabad anyagi eszközökkel rendelkezik.

Sean Owen, a Myrrix alapítója, a jövőben a Cloudera Data Science igazgatójaként fog dolgozni. Az akvizíció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.
2013. július 15. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Cloud BI · Microsoft · MobilBI
 
Az eddig is jól ismert PowerPivot és Power View mellé most két újabb elemző komponens jelent meg. A közösen Power BI névre hallgató szoftverek mindegyike Excel 2013 környezetben futtatható.

Az egyik új modul a PowerQuery, amely a vállalati adatok könnyű feltérképezését és elérését teszi lehetővé. A szoftver bétaváltozata eddig Data Explorer néven volt elérhető.


=> Tovább a teljes cikkhez

2013. július 12. Üzleti intelligencia · BigData · Sajtófigyelő
 
Újabb válogatás a hazai sajtó Big Data témájú cikkeiből. A hírekben szerepelnek az SAP, a HP és az IBM újdonságai, az Ericcson hazai fejlesztései és Accel új tőkealapja.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. július 9. Üzleti intelligencia · Elemzés
 
Az IDC elemzése szerint a következő években átlagosan közel 10 százalékkal fog bővülni az üzleti intelligencia piaca.

A 2012-es növekedés 8,7 százalék volt, a szektor globális árbevétele így elérte a 34 milliárd dollárt. Érdemes tudni azonban, hogy ez 2011-hez képest visszaesés, hiszen akkor még 15%-os bővülést mutatott ki az IDC.

Továbbra is erős a piaci szereplők koncentrációja. A 6 legnagyobb szállító - Oracle, SAP, IBM, Microsoft, SAS, Teradata - összesítve a piac 64 százalékát fedik le. Az abszolút toplistát az Oracle vezeti az adattárházas piacon őrzött erős pozícióján köszönhetően.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. július 1. Üzleti intelligencia · Elemzés
 
A BI Survey a világ legnagyobb és legrészletesebb felmérése az üzleti intelligencia szoftverek használatáról. Az idei évtől kezdve Magyarország is aktív résztvevője a kutatásnak.

Az évente elkészülő online kutatásban több ezren vesznek részt, általában végfelhasználók és BI tanácsadók, leginkább Európából.


A BI Survey 12 résztvevői


A résztvevők a különböző BI szoftverek kiválasztásával, bevezetésével és használatával kapcsolatos tapasztalatokról számolnak be, a vásárlási okoktól kezdve a kapott támogatás minőségéig.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. június 28. Adattárházak · Oracle
 
Az Oracle adatbáziskezelőjének tavaly bejelentett 12c verziója immár letölthető.

Adattárházas és BI fronton igazán áttörő újdonságot nem hozott az új változat, de a New Features dokumentum így is oldalakon keresztül sorolja a új és továbbfejlesztett funkciókat.

Néhány érdekesebb új képesség:
 • Nagy particionált táblák részleges indexelése: Így megoldható, hogy a legfrissebb adatokat fogadó partición ne legyenek indexek, ami lassítja az adatbetöltést, de a többin igen
 • Lekérdezések adaptív optimalizációja: Ha menet közben rájön az optimizer, hogy az elsőnek készített végrehajtási terv nem az igazi, akkor képes lesz újragondolni azt
 • Union és Union All ágak párhuzamosan végrehajtása egy lekérdezésen belül
 • Online statisztika készítés bulk műveletek közben (például Create Table as Select vagy Insert Into ... Select parancsok)
 • Részletesebb statisztika gyűjtések, például a 254-nél több egyedi értéket tartalmazó oszlopokra

Az egyelőre Linuxra és Solarisra elérhető szoftver itt tölthető le, az online dokumentáció pedig itt található meg.
2013. június 27. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · BigData · Hadoop
 
Az egyik legnépszerűbb Big Data elemzőszoftver új kiadása szegmensképző, korrelációszámító és döntési fa algoritmusokat tartalmaz.

A Datameer elsődleges fókusza a Hadoopban tárolt adatok kényelmes és gyors lekérdezése, a hagyományos BI eszközöknél megszokott grafikus és táblázatkezelő jellegű felületen.


Intelligens adatvizualizáció Hadoop adatokból


A korábbi kiadások főleg az adatok összekapcsolására és a különböző vizuális eszközökre koncentráltak, a most megjelent 3.0-ás verzió pedig a prediktív analitika eszköztárába tartozó képességekkel bővült.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. június 26. Adattárházak · BigData · Hadoop
 
A pénzt további Hadoop fejlesztésekre és a globális terjeszkedésre szánja a cég.

A HortonWorks 2011-ben vált ki a a Yahoo-ból és azóta kizárólag a nyílt forráskódú Hadoop platform fejlesztésére és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások értékesítésére koncentrál. A cég jelenleg már 100-nál több ügyféllel rendelkezik, és partnerei között tudhatja a Microsoftot és a Teradatát is.

Az iparági pletykák szerint a tőkeemelés során a HortonWorks jelenlegi értékét 500 millió dollárra becsülték.

A befektetés újabb jelzés arra, hogy a kockázati tőke továbbra is nagyon kedveli a Big Data/Hadoop területén aktív cégeket. A nagyobb vetélytársak közül a MapR márciusban kapott 30 millió dollárt, a Cloudera pedig tavaly decemberben 65 milliót.
2013. június 24. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
 
A MapBox interaktív térképe a Twitter üzenetek írásához használt okostelefonok tipusa szerinti bontásban ábrázolja a forgalmat.Az elemzésből kiderül, hogy az iPhone használata inkább a fejlettebb, városias területekre jellemzők, a a vidéki régiókban viszont nagyobb az Androidról twittelők száma.
2013. június 19. Adattárházak · IBM
 
A DB2 új verziójában jelent meg a BLU gyorsító, amely az analitikus lekérdezések futtatását segíti.

A BLU a memóriában, erősen tömörített formában dolgozza fel az oszlopok szerinti elrendezésben tárolt adatokat.

A tömörítés során a szoftver figyel arra, hogy az egyes értékek sorrendje lehetőleg ne változzon, így a különböző intelligens feldolgozások - például időintervallumra szűrés - kitömörítés nélkül is elvégezhetőek.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. június 17. Üzleti intelligencia · Konferencia · SAP
 
A keynote előadások mellett a konferencián számos szekció foglalkozott részletesebben az egyes technológiákkal.

A legnagyobb hangsúlyt a beszámoló első részében már érintett szoftverek - Lumira és Predictive Analytics - kapták. A két "sztár" mellett az új Design Studio is fontos szerepet játszott, amely a régebbi, XCelsius alapú Dashboard termékvonal helyére fog lépni.


Dashboard Design Studio módra


A HTML5 technológiákra épülő Design Studio egyik erőssége a mobil BI alkalmazások készítése, mind a funkcionalitás, mind a fejlesztői kényelem területén. Jó példa erre, hogy a desktopon folyó fejlesztések eredményét egy QR kód leolvasával azonnal meg lehet jeleníteni egy iPad-on.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. június 12. Üzleti intelligencia · Konferencia · SAP
 
A SAP BI2013 konferencia első napjának keynote előadását Steve Lucas tartotta, aki az adatbázis és analitikai termékekért felel. A bevezető során az is elhangzott, hogy ez a két terület ma már a cég bevételeinek több mint 50%-át hozza.


Steve Lucas a színpadon

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. június 10. Üzleti intelligencia · Konferencia · SAP
 
Az SAP idén nyáron Amszterdamba hívja össze a BI iránt érdeklődő felhasználókat, partnereket és tanácsadókat.

A BI2013 konferencia 4 másik szakrendezvénnyel ( HR2013, CRM2013, GRC2013 és Financial2013) együtt a RAI központban kerül megrendezésére. A három napos programban a plenáris előadások és a tucatnyi szakmai szekció mellett élő bemutatók és szakértői találkozók is szép számmal szerepelnek.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. május 22. Adattárházak
 
Az immár harmadszorra készülő felmérés a hazai adattárházas alkalmazási gyakorlatot vizsgálja.Az online kérdőíves kutatás többek között az adattárházak méretét, az alkalmazott adatmodellezési technikákat, az adatfeltöltések gyakoriságát és a különféle adatintegrációs technológiák használatát vizsgálja.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. május 17. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Tableau
 
A cég társalapítója és vezérigazgatója, Christian Chabot fogja megnyitni a kereskedést ma New York Stock Exchange parkettjén.

A cég végül 31 dolláros kezdeti árszintet állapított meg a részvények számára, amelyek DATA jelzőkód alatt kerülnek forgalomba.

Az elmúlt évek több hasonló részvénykibocsátás is történt (QlikView, Splunk), amelyeknél az árfolyam azonnal jelentős növekedésnek indult.
2013. május 15. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Cloud BI · SAP
 
A mostantól Lumira névre hallható szoftver a hagyományos desktop verzió mellett felhőalapú szolgáltatásként is elérhető lesz.A névváltás egyik oka a könnyebb megjegyezhetőség és kereshetőség, de az SAP a szoftver folyamatos fejlődését is ki akarta fejezni az új névvel.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. május 13. Üzleti intelligencia · BigData · Sajtófigyelő
 
Itthon is egyre gyakrabban ír az IT és a gazdasági sajtó a Big Data témaköréről. Egy rövid válogatás az elmúlt hetekben megjelent cikkekből:

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. május 10. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Felvásárlások · QlikView
 
A svéd cég már 2011 óta a QlikView partnere volt, így a technológia integráció várhatóan nem lesz túl nagy feladat.

Az NComVA számos különböző fejlett, interaktív adatvizualizációs komponenst fejleszt és forgalmaz.


Kifinomult adatmegjelenítő komponensek

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. május 8. Adattárházak · Teradata
 
Az új megoldással a Teradata immár a memóriában is képes tárolni a leggyakrabban lekérdezett adatokat.

Az Intelligent Memory koncepció mögött az a régi felismerés áll, hogy az adattárházakban tárolt adatok lekérdezési gyakorisági meglehetősen különböző.


=> Tovább a teljes cikkhez

2013. május 7. Üzleti intelligencia · SAS
 
A SAS platformjának júniusban várható következő kiadása már több különböző üzemeltetési környezetet fog kínálni.

A SAS 9.4 a szokásos helyi telepítés mellett lehetővé teszi majd a publikus és privát felhőkben történő futtatást is. Így azok a felhasználók, akik a lehető leggyorsabban szeretnék használatba venni a cég különböző BI szoftvereit, választhatják majd a SAS által biztosított SaaS szolgáltatást is.
A kiépítés gyorsaságán túl a felhőalapú, bérlés jellegű modell természetesen csökkenti az egyszeri beruházás költségeket is.

A felhőn futó formában elérhető egyik első szoftverkomponens a SAS Visual Analytics lesz. A tavaly tavasszal megjelent vizuális elemzőszoftver már 200-nál több felhasználóval rendelkezik világszerte.

A SAS 9.4 várható újdonságairól a SAS egyik blogposztjában lehet részletesebben olvasni.
2013. április 30. Üzleti intelligencia · BigData · Cloudera · Hadoop
 
Az új fejlesztés a Hadoop adatok SQL-ből történő lekérdezését gyorsítja.

A Cloudera tavaly ősz óta dolgozott az Impala fejlesztésen, ami a Hadoop adatok SQL-es elérérére általában használt Hive egyik legnagyobb hibáját, a lomhaságot orvosolja. Az Impala használatával elvileg elérhető a relációs adatbázisoktól megszokott, szinte azonnal eredményt visszaadó működés.

A Hadoop által kezelt nagy mennyiségű adat SQL-ből történő hatékony kezelése amúgy is az egyik legfelkapottabb téma most a Big Data világában. A Cloudera Impala mellett a nagy vetélytárs HortonWorks például Stinger néven futtat egy hasonló, a HIVE futását sokszorosára gyorsító fejlesztést.

A hatékony SQL elérés természetesen egyengeti az utat a Hadoop és a hagyományos BI szoftverek összekötésénél is. Így nem csoda, hogy az Impala támogatói között megtalálható a MicroStrategy, a QlikView, a Pentaho és a Tableau.
2013. április 29. Adattárházak · Greenplum
 
Az új cégbe a Greenplum adattárházas és Big Data portfóliója mellett a vmWare termékeinek egy része is átkerül.
Az EMC a Greenplum mellett a Pivotal Trackerről ismert, az új cég nevét is adó Pivotal Labs-ot adja a közösbe.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. április 28. Üzleti intelligencia · Tableau
 
Bejelentette az adatvizualizáció területén jól ismert Tableau, hogy az idei évben szeretne megjelenni a tőzsdén.

A tervezett IPO-hoz szükséges hivatalos beadvány (az S-1) itt olvasható. A dokumentumból kiderül, hogy a Tableau bevétele tavaly 127 millió dollár volt, amihez 1,6 millió dolláros nyereség tartozott.


A Tableau legfontosabb pénzügyi mutatói


A cég nem tűzött ki konkrét időpontot még a részvénykibocsátáshoz, de azt tudni lehet, hogy körülbelül 150 millió dollárnyi friss tőkére számítanak. A cég részvényei DATA jelzéssel fognak majd a Nasdaq-on szerepelni.
2013. április 26. Adattárházak · Felvásárlások · ParAccel
 
A felvásárlással az Ingres és a VertorWise szoftverekről ismert Actian tovább szélesíti adatbázis portfólióját.

A masszívan párhuzamos adattárházak piacán a ParaAccel a kisebb szereplők közé tartozik. A cég idáig összesen közel 100 millió dollár kockázati tőkét vont be, azonban nem sikerült bekerülnie az új generációs adattárház-gyártóknak a Netezza-Vertica-Greenplum hármas által fémjelzett élbolyába.

A high-end adattárházak piaci szegmense amúgy is igen zsúfolt: az elmúlt években a Teradata mellett az Oracle vagy a Microsoft is megjelentek MPP jellegű megoldásokkal, az IBM, HP és az EMC pedig sorra felvásárolták a legjobbnak tartott feltörekvő gyártókat.

A ParAccel ennek ellenére ért el bizonyos sikereket, például a tavaly nagy port felkavart Amazon-féle RedShift cloud WW platform technikai magjaként szolgál. Az Amazon egyébként kisebb befektető is volt a ParAccelben, ezért arra is számítani lehetett, hogy a két cég kapcsolata előbb-utóbb még szorosabb lesz.

Az Actian azonban most szőröstül-bőröstül megszerezte a ParAccelt, az összes korábbi befektetőt és résztulajdonost kivásárolva. Az Ingres és a VectorWise adatbázismotorokról is ismert, ezen a néven 2011 óta szereplő cég az utóbbi időben meglehetősen agresszíven bővíti portfólióját , utolsó tranzakciója az idei év elején a Pervasive Software bekebelezése volt.
2013. április 24. Üzleti intelligencia · MicroStrategy
 
Az új kiadás megújított felhasználói felületet és hatékonyabb munkavégzést ígér. Javultak az adatvizualizációs képességek és a Big Data támogatás is.

A jobb felhasználói élmény érdekében újratervezték a webes kliens megjelenését, bővítették a keresési lehetőségeket és számos új funkciót kapott az adatvizualizációs és önkiszolgáló BI eszközként szolgáló Visual Insight is.

A Big Data területén újdonság, hogy a MicroStrategy immár közvetlenül képes elérni a Hadoop által kezelt, HDFS-ben tárolt adatokat. Az eddig is létező, de némileg korlátozott R támogatást egy teljesen új R Integration Pack váltja fel, amelynek segítségével közvetlenül a BI felületről lehet létrehozni komplex mérőszámokat.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. április 21. Adattárházak · Konferencia · Teradata
 
Koppenhágai beszámolónk második részében híres előadók, érdekes ügyfelek, foci és hullámvasút.

Keynote előadások
A Teradata konferenciáinak egyik erőssége mindig a gondosan kiválogatott, különböző területekről érkező kulcselőadói gárda, akik természetesen mindig valamilyen adatokkal kapcsolatos témáról beszélnek.

Az idei programban hétfőn szerepelő Rasmus Werner Nielsen a Nordea Bank adattárház bevezetéséről számolt be, a McKinsey-től érkező Michael Chui pedig a Big Data különböző hasznosítási lehetőségeiről adott áttekintést.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. április 19. Adattárházak · Konferencia · Teradata
 
Az idén Koppenhágában került megrendezésére a Teradata európai felhasználói konferenciája.

A Teradata Universe a tágabban vett EMEA régióból (közel-keleti, afrikai és ázsiai is) szép számmal vonzott ügyfeleket, partnereket és érdeklődőket. A helyszín a Koppenhága szélén található Bella Sky hotel volt, amelynek két 23 emeletes, ferde toronyépülete fantasztikus hátteret biztosított a high-tech rendezvénynek.


A hipermodern Bella Sky hotel

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. április 16. Adattárházak
 
Twitteres beszámolónk a Koppenhágában megrendezett Teradata Universe konfenerenciáról.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. április 11. Üzleti intelligencia
 
Az új oktatási kezdeményezés DW, BI, adatbányászati és Big Data témájú tanfolyamokat kínál.

Az oktatási programban szerepelnek félnapos bevezető workshopok, alapozó jellegű egynapos tanfolyamok és többnapos emeltebb szintű képzések is.

A képzések szervezője a BI Consulting, az előadó gárdában pedig több magyar tanácsadó cég szakértői is megtalálhatóak, akik általában több mint tízéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.
2013. április 9. Üzleti intelligencia · BigData · Sajtófigyelő
 
A BalaBit IT Security a syslog-ng nevű naplózó termékcsaládjának továbbfejlesztése érdekében indított kutatási-fejlesztési programot.

A program célja a Big Data feldolgozásának, elemzésének támogatása és a felhő alapú szolgáltatások hatékony naplómenedzsmentjének megvalósítása. A fejlesztési projektet két év alatt 300 millió forintból valósítja meg a magyar vállalat.

Az új fejlesztések eredményeként várhatóan a rendszerüzemeltetésen és az informatikai biztonságon túl a jövőben az üzleti intelligencia és a döntéstámogató rendszerek piacára is beléphet naplózó eszközeivel a cég.
2013. április 8. Adattárházak · BigData · Hadoop · IBM
 
Az IBM újabb taggal bővítette az integrált és előre optimalizált komponensekből álló PureData termékcsaládját.

A PureData System for Hadoop használatával a vállalatok jóval gyorsabban lesznek képesek Big Data projektet indítani. Mivel nincs szükség egyedi szofver telepítésre és konfigurálásra, a rendszer üzembe állítása után néhány órával kész a munkára.

Az IBM BigInsights Hadoop megoldására épülő rendszer előre fel van készítve a szövegbányászatra illetve a szociális médiából származó adatok feldolgozására és beépített támogatással rendelkezik a gépek által generált szenzoradatok elemzéséhez is.

Az üzemeltetők munkáját központi adminisztrációs konzol és fejlett mentési és archiválási szolgáltatások segítik.
2013. március 30. Üzleti intelligencia · Tableau
 
A népszerű adatvizualizációs szoftvercsomag új változata immár webes környezetben is lehetővé teszi új elemzések készítését.

A Tableau 8 használatával drag and drop módon lehet előállítani és szerkeszteni a különféle jelentéseket, mind webes felületen, mind táblagépeken.

A több mint 90 újdonság között megtalálhatóak még a továbbfejlesztett dashboard-készítő funkciók, az előrejelzések támogatása és a vizuális adatcsoportosítás megjelenése.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. március 29. Üzleti intelligencia · BigData · Hadoop
 
A Platfora a hagyományos BI eszközöktől megszokott funkcionalitást biztosítja Hadoop adatokon.

Az új eszköz lehetővé teszi interaktív lekérdezések összeállítását és futtatását. A Hadoop fürtben kezelt adatok az első lekérdezés után memóriában kerülnek tárolásra, így a további elemzések már villámgyorsan végezhetőek el.A Platfora számos népszerű Hadoop disztribúciót támogat (Cloudera, HortonWorks, MapR). Az elemző eszközök között megtalálhatóak az adatvizualizációt és a kollaborációt támogató funkciók is.
2013. március 28. Üzleti intelligencia · SAS · Sajtófigyelő
 
A New York Times blogposztja szerint a tavalyi 5 százalék után idén 12 százalékos bővülés van kilátásban.

A cég vezetője, Jim Goodnight szerint a növekedés támaszai várhatóan az új vizuális elemző eszközök és a felhőalapú megoldások lesznek.
2013. március 25. Üzleti intelligencia · Állás
 
Szokásos összeállításunk az aktuális BI és DW állásajánlatokról.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. március 18. Adatbányászat · BigData · Hadoop
 
A hazai fejlesztésű vizuális Big Data elemzőszoftver új verziója már prediktív algoritmusok futtatását is lehetővé teszi.A Radoop összekapcsolja a RapidMiner vizuális elemzői felületét és a Hadoop által biztosított nagyfokú skálázhatóságot. A RapidMinerben készített adatbányászati modellek így külön erőfeszítések nélkül futtathatóak a Hadoop fürtben tárolt nagy mennyiségű adatokon is.

A szoftver korábbi kiadásai csak szegmentáló és csoportképző algoritmusokat voltak képesek kezelni, az 1.5-ös verzió ezt egészíti ki számos prediktív modellező módszerrel.
2013. március 12. Üzleti intelligencia · Microsoft
 
A jelenleg bétában lévő Data Explorer bővítménnyel számos különböző adatforrást lehet az Excel környezetből elérni.

A Data Explorer többek között sima szöveges, SQL és Hadoop (HDFS) adatállományokat képes elérni. Az eszközzel kombinálni és szűrni is lehet a különböző forrásokból származó adatokat.A Data Explorer az Excel 2010SP1 és Excel 2013 verziókhoz tölthető le a Microsoft honlapjáról.
2013. március 11. Üzleti intelligencia · BigData
 
Az ingyenes hozzáférhető Big Data Journal első száma már olvasható a weben.A tartalomjegyzék alapján a kiadvány foglalkozik többek között a fejlesztés kérdéseivel, adatvizualizációs kérdésekkel és a Data Scientist szakemberek képzésével is.

A Big Data Journal szerkesztője a Strata konferenciák fő szervezőjeként is ismert Edd Dumbill.
2013. március 3. Üzleti intelligencia · IBM · Sajtófigyelő
 
Az IBM Storage Fórum konferencián többek között a NAV és a Vodafone képviselői beszéltek egy kerekasztalban az adatmenedzsmentről.

A HVG viszonylag rövid cikkének egyik érdekes részlete a NAV által kezelt adatokról:

Vágújhelyi Ferenc, a NAV informatikai szakfőigazgatója szerint az adatrobbanás mértékét jól érzékelteti, hogy az adóhatóságnál 1988 és 2000 között összesen gyűlt össze annyi adat, mint a legutóbbi négy hónapban. (...) A beszerzett petabájtos tároló mellett ehhez pedig egyre bonyolultabb matematikai modellekre, elemzőképességekre van szükség.

A Vodafone pedig a cellainformációk elemzéséről beszélt:

Bóday Tamás, a Vodafone szakértője az IBM és a mobilszolgáltató közös pilot-projektjéről beszélt. Egy sikeres isztambuli Big Data együttműködés nyomán a két cég most Győrben is elkezdte feldolgozni a mobilhasználók anonimizált cellainformációit. A geolokáció segít pontosan rekonstruálni honnan hová, mikor és hogyan mozognak az emberek a városban, és így abban is, milyen minták alapján kerülhet sor a közlekedési rendszer optimalizációjára
2013. március 1. Adattárházak · Cloud BI · ETL
 
A Redshift nyilvános indulása óta egyre több elemzés és teszt készül a felhőalapú adattárházas platform működéséről.

Az egyik legérdekesebb kérdés természetesen az, hogy hogyan jutnak el a felhasználók által generált adatok az Amazon által üzemeltetett szerverekre. Erre kínál megoldást a jelenleg még bétában lévő Hapyrus FlyData, amely akár 5 percenként képes frissíteni a Redshift adatbázisát.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 28. Üzleti intelligencia · Állás
 
Szokásos összeállításunk az aktuális BI és DW állásajánlatokról.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 26. Üzleti intelligencia
 
A Gartner a CPM/EPM szoftvereket és gyártókat bemutató elemzésének is elkészítette 2013-as változatát.

A Corporate/Enterprise Performance Management területhez a vállalati kontrollinget, tervezést, konszolidációt és egyéb pénzügyi folyamatokat támogató szoftverek tartoznak.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 25. Üzleti intelligencia · BigData · Hadoop
 
A Hortonworks új kezdeményezése a Hadoop adattárházas teljesítményének drámai javítását célozza.

A legnépszerűbb Big Data keretrendszernek számító Hadoop egyik komoly problémája, hogy az SQL-szerű interaktív lekérdezési lehetőséget biztosító Hive modul meglehetősen lassú.

A Hortonworks által most bejelentett Stringer célja a Hive teljesítményének nagymértékű, akár százszoros javítása, amit több lépéssel kívánnak elérni.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 22. Üzleti intelligencia · Elemzés
 
A Gartner szerint 13,8 milliárd dollár lesz a BI szoftverek értékesítéséből származó összbevétel az idén.

Az elemzés szerint a BI immár a negyedik legnagyobb szegmense az alkalmazási szoftverek piacának. Az üzleti intelligencia és analitika évek óta egyike a CIO-k legfontosabb prioritásainak és az üzleti területek önálló vásárlásai is egyre nagyobb keresletet generálnak.

Fontos jelenség még a data-as-a-service terjedése, ahol a vállalatok nem saját maguk építik ki a teljes BI kapacitásukat, hanem előfizetnek olyan külső szolgáltatásokra is, ahol iparág-specifikus adatokat és analitikus képességeket egybe csomagolva kapnak.

A BI terjedését fékezi azonban az általában rossz gazdasági környezet, így a 2011-ben még 16 százalékos bővülő üzleti intelligencia piac a közeljövőben is csak egy számjegyű növekedésre számíthat.
2013. február 19. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · SAP
 
Vadonatúj statisztikai oldalt indított az NBA és az SAP, amely egészen 1946-ig visszamenőleg tartalmaz adatokat.


Az új NBA Stats

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 18. Adattárházak · Cloud BI
 
A RedShift immár publikus bétában van, és bárki szabadon kipróbálhatja az Amazon számítási felhőjében futó DW platformot.

A Redshift tavalyi bejelentése komolyan felrázta az adattárházas szakmát. Az Amazon kiváló teljesítményt és nagyon alacsony költségeket ígér (1.000-4.000 dollár /TB/év, konkstukciótól függően).

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 11. Üzleti intelligencia · Elemzés
 
A Gartner közzétette a BI platformokat bemutató elemzésének friss változatát is.

A vezetők szegmensében az élen a Microsoft és az IBM található, de sokat javított a tavalyi eredményekhez képest pozícióján a SAS és a QlikView is.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 10. Üzleti intelligencia · Felvásárlások
 
A Bluefin Labs felvásárlásával a Twitter a TV hirdetések sok milliárd dolláros piacát cserkészi be.

Az egyetemi kutatási projektként indult Bluefin azt vizsgálja, hogy a tévéhirdetéseknek milyen visszhangja van a szociális médiában, különösen a Facebookon és a Twitteren.

Az utóbbi időben egyre erősebb a hagyományos TV és online világ összefonódása. Ha egy jól sikerült TV hirdetést felkap az online közönség, akkor a reklám az eredeti hatásának sokszorosát is képes elérni. A Twitter a Bluefin technológiájának köszönhetően sokkal jobban ki tudja majd használni ezt, saját hirdetéseit (promoted tweet) kínálva a reklámozóknak.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 9. Adattárházak · Sajtófigyelő
 
A Facebook működését nagyon komoly adattárházas és analitikai infrastuktúra is segíti.

A Wired cikke bemutatja a cég adatokért felelős szakembereit és legérdekesebb DW/BI rendszereit. Szó esik például arról a 100 petabájtnyi adatot tároló Hadoop fürtről, amelyet a gyors növekedés miatt 4 alkalommal kellett új helyre költöztetni.
2013. február 8. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · SAS
 
A frissített szoftver új elemzési képességekkel bír és jóval megfizethetőbb is.

A SAS tavaly márciusban jelentette be Visual Analytics megoldását, ami vizuális adatfelderítő és elemző képességekkel bővítette a cég analitikus platformját.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 6. Adattárházak · Elemzés
 
A Gartner frissen megjelent elemzése szerint továbbra is a Teradata áll az élen.

A szorosan vett élbolyba tartozik az Oracle és az IBM, majd az SAP, a Microsoft, és az EMC következik.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 5. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
 
Lenyűgözően mutatja be egy világtérképen a Twitter aktuális forgalmát a Tweetping.


Európában reggel van, Amerika nagy része már alszik


A valós időben gyűjtött és megjelenített adatok kontinensenkénti statisztikát is tartalmaznak, sőt a legutolsó hashtagokat és említéseket is kigyűjti a rendszer.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. február 4. Üzleti intelligencia · Felvásárlások · Hyperion · IBM
 
Újabb céggel bővíti analitikus portfólióját az IBM.

A 2004-ben alapított Star Analytics elsősorban a vállalati pénzügyi adatok jobb menedzselésére és integrálására koncentrál.

A Star Command Center a különböző folyamatok automatizálására és irányítására szolgál, a Star Integration Server pedig az adatok megosztására a különböző rendszerek között.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. január 31. Üzleti intelligencia
 
A január közepén megrendezett, digitális analitikára fókuszáló konferencia egyik központi témája a Google Analytics volt. Írásunk a Superweek kapcsán a webes analitika jövőjéről is szól.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. január 30. Üzleti intelligencia
 
A statisztika fontosságát népszerűsítő világméretű kezdeményezésben 1400 szervezet és 111 ország vesz részt, itthon is lesznek kapcsolódó programok.

A www.statistics2013.org címen elérhető központi honlapon a résztvevők listája mellett több érdekes kiadvány, videó és infógrafika található meg, melyek a statisztika különböző alkalmazási lehetőségével foglalkoznak.


=> Tovább a teljes cikkhez

2013. január 30. Üzleti intelligencia · SAP
 
A legjobb amerikai focistákat bemutató dashboardot készített az SAP.

Az NFL.com Fantasy Player of the Year versenyének nyolc döntősét ismertető alkalmazás kombinálja az NFL saját adatait az SAP által számolt statisztikákkal.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. január 29. Adattárházak · BigData · Hadoop
 
A HortonWorks Sandbox segítségével egy laptopon is ki lehet próbálni a Hadoop és a legfontosabb kapcsolódó szoftverek használatát.


=> Tovább a teljes cikkhez

2013. január 28. Üzleti intelligencia
 
A tavalyi évben összesen 2,87 milliárd dollár bevételt ért el a SAS Institue.

Az 5 százalék körüli bevételnövekedés egy igen hosszú sorozat része a cég számára, amely évtizedek óta mindig képes volt bővülni.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. január 22. Adatbányászat · Actuate · Adatvizualizáció
 
Az új eszköz rugalmas, könnyen kezelhető, vizuális adatbányászati elemzéseket ígér az üzleti felhasználókból álló célközönségek.

A Quiterian tavalyi felvásárlásával megszerzett technológiára épülő BIRT Analytics programozás nélkül teszi lehetővé az adatok kinyerését, átalakítását, lekérdezését és megjelenítését. A szoftver képes akár több milliárd soros adatmennyiséggekel is megbirkózni, így Big Data jellegű elemzésekre is használható.

A BIRT Analytics az Actuate fizetős termékvonalának (ActuateOne) részeként érhető el. A licensz költsége egy alapösszeg mellett a felhasználók számától és az elemzett adatok mennyiségétől is függ.

A szoftver képességeiről részletesebben a BIRT Analytics brosúrájából lehet tájékozódni(PDF letöltés).
2013. január 20. Üzleti intelligencia
 
Olvasóink egy ingyenes belépőjegyet nyerhetnek a január 31-én megrendezésre kerülő BI-START elemzői napra.

Az üzleti intelligencia iránt élénken érdeklődőknak szóló szakmai nap programjáról itt lehet olvasni: www.bistart.hu.

A játékban való részvételhez az alábbi rövid, három BI tárgyú kérdésből álló kérdőív kitöltésére van szükség:
=> BI Start Nyereményjáték jelentkezési lap

A szerencsés nyertes a csütörtök éjfélig beérkezett érvényes jelentkezések közül pénteken kerül kisorsolásra.
2013. január 18. Üzleti intelligencia · Állás
 
Szokásos összeállításunk az aktuális BI és DW állásajánlatokról.

=> Tovább a teljes cikkhez

2013. január 17. Üzleti intelligencia
 
Az elmúlt két évhez hasonlóan januárban ismét útjának indul az üzleti intelligencia hazai alkalmazási trendjeit vizsgáló BI-TREK kutatás.

A kérdőív a következő főbb területekkel foglalkozik:
 • Különböző BI szoftverek hazai ismertsége
 • A globális BI trendek itthoni hatása
 • BI technológiák hazai elterjedtsége
 • BI rendszerek sikertényezői
 • A Magyarországon működő BI rendszerek jellemzői
 • A hazai vállalatok 2013-as fejlesztési tervei

  A kitöltők megkapják a kutatási eredmények összefoglalóját, így első kézből tájékozódhatnak az üzleti intelligencia hazai helyzetéről, valamint ingyenes belépőket nyerhetnek a BI-START szakmai napra, ahol a kutatás előzetes eredményei is bemutatásra kerülnek. 2013. január 15. Üzleti intelligencia · Nyílt forráskód · Pentaho · Sajtófigyelő
   
  Az IT-Business PR interjúja a Pentahót magyarországi képviselő Omnit vezetőjével, Fekszi Csabával.

  Részlet az interjúból:

  Miért vállalták fel a Pentaho, a vezető és legszélesebb körben alkalmazott nyílt forráskódú BI-csomag képviseletét?
  - Komoly lehetőséget látunk benne, mivel 2004 óta elérhető, több mint 1200 sikeres bevezetésen van túl, négymillió letöltést jegyez és a kereskedelmi BI-termékekkel szemben 90%-kal alacsonyabb költséggel jár a bevezetése. Ennek ismeretében Magyarországon elsőként álltunk be a Pentaho mögé. "
  2013. január 14. Üzleti intelligencia · Memóriacentrikus BI · SAP
   
  Az SAP ezzel egyik alapvető célkitűzését váltotta valóra, egyben sokszorosára növelte a HANA potenciális felhasználói táborát.

  A HANA 2010. végén történt bejelentésekor alapvetően elemzési célú platformként indult. Erre utalt a nevét adó rövidítés is (High-Performance Analytic Appliance).

  Az elmúlt két év alatt azonban a HANA egyre inkább az SAP termékfejlesztési stratégiájának a középpontjába került. A német cég mára már általános célú valós idejű adatbázis-kezelőként pozicionálja, amely egyformán alkalmas tranzakciós és analitikus jellegű feladatok villámgyors kiszolgálására.

  => Tovább a teljes cikkhez

  2013. január 9. Adatbányászat · Sajtófigyelő
   
  Az elemzőeszközöket a vállalati vezetők leghatékonyabb fegyverei között tartják számon.

  Az IDC becslése szerint a vállalatok 2015-ig 120 milliárd dollárt költenek hardverre, szoftverre és szolgáltatásokra csak azért, hogy javuljanak az elemzéseik, hogy jobban kihasználják a nagy adatban rejlő lehetőségeket, hogy hatékonyabban menedzseljék pénzügyi műveleteiket, visszaszorítsák a csalásokat és megtudjanak valamit az ügyfélkapcsolatok következő fejlődési lépcsőjéről. Ehhez az úgynevezett prediktív analitikákat használják. Mit kell feltétlenül tudni ezekről?

  A TechCorner cikke a prediktív elemzésekről.
  2013. január 8. Adatbányászat · BigData · Elemzés · IBM · SAP · SAS
   
  A Forrester Research a Big Data terülével foglalkozó adatbányászati szoftverek piacáról publikált elemzést.

  A tanulmány elkészítése során a Forrester szakemberei a következő gyártók termékeit vizsgálták: Angoss Software, IBM, KXen, Revolution Analytics, Salford Systems, SAP, SAS, StatSoft és Tibco Software. Az Oracle is szerepel a elemzésben, bár a részletes tesztben nem vett részt.

  => Tovább a teljes cikkhez

  2013. január 7. Üzleti intelligencia · Konferencia
   
  Az új év szakmai előkészítéséhez ad jó alapokat a január végén megrendezésre kerülő BI Start szeminárium.

  Az egynapos rendezvény délelőtti része indításként bemutatja 2012 legfontosabb BI eseményeit, majd 4 kiemelt trend elemzése következik: Cloud BI, Adatvizualizáció, memóriacentrikus BI, Big Data.

  A délelőtti rész lezárásaként a hazai üzleti intelligencia trendeket kutató BI-TREK 2013 felmérés eredményei kerülnek bemutatásra.

  Az idei év újdonságaként délután egy szállítói workshop lesz, amely a legfontosabb BI szoftverekről ad áttekintést. A részletes program a bistart.hu oldalon olvasható.
  2013. január 3. Üzleti intelligencia
   
  A Google néhány vicces videóreklámot tett közzé, amelyek az online kereskedelemben elkövethető hibákat figurázzák ki, valós boltban bemutatva az egyes szituációkat.

  Keresés az áruk között

  => Tovább a teljes cikkhez

  2013. január 2. Adattárházak · Elemzés
   
  Válogatás az elmúlt év legfontosabb eseményeivel foglalkozó cikkeiből és a 2013-ra vonatkozó jóslatokból.

  Mi történt 2012-ben?
  Stephen Swoyer BI and Data Warehousing 2012: A Memorable Year cikke többek között az adatvizualizáció és adatfelderítés előretörését, a Big Data népszerűségét, a Cloudera Impala platformját és az Amazon Redshift adattárház szolgálatását emeli ki.

  Mike Schiff That Was the Year that Was: Major Data Warehousing Events of 2012 írása általánosabb témákkal (Facebook IPO) is foglalkozik, de a kiemelt ememények között szerepel a memóriacentrikus BI rendszerek terjedése és a fontosabb tavalyi felvásárlások.

  Courtney Bjorlin Year in Review: SAP BI in 2012 cikke a német szoftveróriással BI vonatkozású híreit szedte össze, Marco Russo blogbejegyzése pedig a Microsoft világának legfontosabb történéseiről számol be.

  Mi várható 2013-ban?
  A Forrester Research vezető elemzője, Boris Evelson 2013-as előrejelzésében előkelő helyet foglalnak az IT kontra üzlet kérdések, az eszközválasztás szempontjaitól az önkiszolgáló BI szerepéig. Szó esik még többek között a mobil és a felhőalapú BI-ról is.

  A Gartner Predicts 2013 riportban is előkelő helyet foglal a BI és az analitika. A jóslatok között szerepel a mobil BI, a valós idejű dashboardok és természetesen a Big Data is.

  Hazai pálya
  Végül a hazai blogok háza tájáról Kővári Attila BÚÉK írását érdemes olvasni.

   
  Korábbi hírek:  2019 ·  2018 ·  2017 ·  2016 ·  2015 ·  2014 ·  2013 ·  2012 ·  2011 ·  2010 ·  2009 ·  2008 ·  2007 ·  2006 ·  2005 ·  2004 ·  2003 ·  2002 ·  2001 ·  2000 ·  1999 ·  1998 ·