;
Power BI néven egységesíti analitikai szoftvereit a Microsoft
2013. július 15. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Cloud BI · Microsoft · MobilBI

Az eddig is jól ismert PowerPivot és Power View mellé most két újabb elemző komponens jelent meg. A közösen Power BI névre hallgató szoftverek mindegyike Excel 2013 környezetben futtatható.

Az egyik új modul a PowerQuery, amely a vállalati adatok könnyű feltérképezését és elérését teszi lehetővé. A szoftver bétaváltozata eddig Data Explorer néven volt elérhető.



A PowerQuery használatával Excelből lehet keresni a belső vállalati adatforrások és publikus, nyilvánosan elérhető adatbázisok tartalmában. A szoftver képes több különböző adatforrás összekapcsolására és bizonyos mértékű adattisztításra is.

A másik újdonság, a korábban GeoFlow néven ismert Power Map adatvizualizációs és 3D térképező képességeket hoz.



A szoftver segítségével akár egymillió soros adathalmazokat lehet a Bing térképeivel kombinálva bemutatni és elemezni, akár mozgóképes formában is.

Fontos hír, hogy nemcsak a hagyományos desktop Excelből lesznek elérhetőek az analitikai funkciók, hanem a felhőalapú szolgáltatásként futó Office 365 környezetből is. Az elemzőcsapatok munkáját itt egy BI Sites nevű új közös munkaterület fogja segíteni, ami többek között természetes nyelvű keresést is hoz majd.

Szintén érdekes újdonság, hogy előbb-utóbb érkezik egy HTML 5 alapú mobil kliens is, méghozzá Windows és iPad verziókban.

A bejelentésekről röviden itt, hosszabban pedig itt lehet olvasni. A Microsoft egy blogot is indított a Power BI használatáról a blogs.msdn.com/b/powerbi címen.

A szoftverek árazásáról a cég egyelőre nem nyilatkozott.

További információ
www.office.com