;
A vezető Data Science és ML platformok
2019. január 31. Adatbányászat · Elemzések

Itt a legfrissebb kiadás a data science platformot elemző Gartner anyagból is. A tavaly novemberre dátumozott, de most megjelent anyagban található jó néhány érdekes változás tavalyhoz képest.
A vezetők
A vezetők szegmensében idén négy cég található, közülük hárman tavaly is itt szerepeltek.

A KNIME tavaly és idén is nagyon jó pozíciknak örvendhet. A szoftver fő vonzereje az alacsony költségszint és sokoldalú funkcionalitás, mivel a legfontosabb DS képességek nagy rész az ingyenes, nyílt forráskódú verzióban is elérhető.

A Rapidminer az idei négyzetben javította a pozícióját a végrehajtási képesség tengelyen. Az erősségek között szerepel a jó felhasználói felület, a koherens felhasználói élmény és a szofisztikált, de mégis könnyen elérhető, fejlett funkcionalitás.

A SAS Institute nagyon régi szereplője a vezetők szegmensének, habár az idei pozíciója romlott valamennyit a végrehajtási képesség terén. Ennek egyik oka a relatíve magas költségszint. A SAS nagyon sok helyen továbbra is az első számú, az ügyfelek bizalmát élvező analitikai szállító, amely sokoldalú termékkínálattal rendelkezik. Szintén erőssége a cégnek a globális jelenlét és kiváló ügyféltámogatás.

A Tibco Software az egyedüli új szereplője a vezetők szegmensének. A Tibco több felvásárlás konszolidálásával (Spotfire, Jaspersoft, Statistica, Alpine Data és Streambase) hozta létre analitikai platformját.

További érdekességek
Az Alteryx az egyik olyan cég, amely idén már nem a vezetők között szerepel. A Gartner az innovációs eredményeket tartja relatíve alacsonynak, valamint arra figyelmeztet, hogy sokak szemében az Alteryx elsősorban adatelkészítő platform csak, és ezért a "komoly" data science terén nehezebben érvényesül a cég.

A H2O.ai a másik olyan cég, amely kikerült a vezetők közül, méghozzá a vizionáriusok közé. Az ő esetükben a felhasználó visszajelzéseket és egyes kiemelt funkciók hiányát tartja problematikusnak a Gartner.

Sokat javított pozícióján a Matlabról ismert MathWorks és a közelmúltban 100 millió dolláros tőkebevonást sikeresen levezénylő Dataiku.

Új szereplő a mágikus négyzeten az automatizált modellezésben élenjáró DataRobot, a felhőalapú ML szolgáltatásaival és a TensorFlow keretrendszer révén bekerülő Google, és a DataWatch, amely tavaly januárban felvásárolta az Angosst.

Éves összehasonlítás
Érdemes egymás melett is szemügyre venni a legújabb és az előző Data Science MQ-t, így jól láthatóak a változások.A teljes elemzés elérhető itt a RapidMiner jóvoltából.