;
Helyszíni beszámoló az SAP BI2013 konferenciáról - I. rész
2013. június 12. Üzleti intelligencia · Konferencia · SAP

A SAP BI2013 konferencia első napjának keynote előadását Steve Lucas tartotta, aki az adatbázis és analitikai termékekért felel. A bevezető során az is elhangzott, hogy ez a két terület ma már a cég bevételeinek több mint 50%-át hozza.


Steve Lucas a színpadon


Az előadás fő témája a Connected Enterprise világa volt, ahol a vállalat különböző részei egymással és külvilággal is állandó, folyamatos kapcsolatban állnak. A BI világából 3 fő pillért emelt ki Lucas: valós idejű adatkezelés, adatvizualizáció és prediktív analitika.


A 3 fontos BI pillér


A valós idejű adatmenedzsment a HANA megjelenése óta az egyik, ha nem a legfontosabb témája az SAP-nak. Az előadás számos gyakorlati példával is illusztrálta, hogy mind az operatív rendszerek területén, mind az adatelemzésben nagyon fontos változásokat hoz az adatok memóriában történő feldolgozása.

Így például a BattleStar Galactica játék online változatának 9 millió játékosa másodpercenként 5 ezernél is több egyedi eseményt generálnak, amit a HANA segítségével valós időben tud a fejlesztő cég feldolgozni és ennek alapján testre szabni és optimalizálni a játékosok élményeit.


Battlestar Galactica Online


Az adatvizualizáció terén a középpontban a közelmúltban Lumira névre átkeresztelt SAP Visual Intelligence áll. Itt Lucas azt hangsúlyozta, hogy a nagyvállalati szintű adatfelderítés és -megjelenítés jóval több, mint látványos grafikonok rajzolása. Fontos például a kapcsolódás minél több adatforráshoz és az adatbiztonsági követelményeknek való megfelelés is.

A többféle változatban is elérhető szoftvert a konferencia végéig amúgy az SAP 90% kedvezménnyel kínálja, így a személyes változat 8 euróért letölthető a cég online boltjából.


Adatvizualizáció akciósan


A prediktív analitika viszonylag új terület a SAP számára, azonban itt is egy több milliárd dolláros piaci szegmensről van szó, ahol a német cég egy viszonylag széles felhasználói közösséget szeretne megszólítani és kiszolgálni.

A tavaly bejelentett Predictive Analytics célcsoportja ezért elsősorban nem a profi statisztikusok és adatbányászok, hanem azok az üzleti felhasználók, akik mindennapos munkájuk során találkoznak prediktív elemzéseket is igénylő feladatokkal.


SAP HANA és R integráció


A Predictive Analytics technikai szemmel nézve a népszerű R programozási nyelvre épül, de ehhez saját, natív módon futó algoritmusok is társulnak. A szoftver elérhető mind önállóan futtatható, mind a HANA-val integrált verzióban is.