;
2015. december 19. Üzleti intelligencia · Elemzés
 
Kiemelkedően jó évet zárt a Starschema, amelynek 2015-ös árbevétele várhatóan meghaladja az egymilliárd forintot. A bevétel nagy része nemzetközi piacokról származik, ennek megfelelően a cég 2016-ban saját amerikai iroda megnyitását tervezi.

A tipikus hazai mikrovállalkozásként indult cég jelenleg már több mint 70 fős csapattal rendelkezik. A Starschema különösen erős a Big Data jellegű technológiák területén, saját adatvirtualizációs terméket fejleszt VirtDB néven, valamint az utóbbi idők egyik legsikeresebb BI szoftverének, a Tableau-nak a hazai képviselője.

A 2016-os évre a cég további 50-100% százalékos növekedést tervez.
2015. november 30. Adatbányászat · BigData · Nyílt forráskód
 
Az elmúlt hetekben a Google, a Microsoft és az IBM egymás után tette nyílt forráskódúvá gépi tanulást támogató szoftvereit.

A Google TensorFlow az úgynevezett mély tanulás (deep learning) terültének fonton szereplője. A szoftver többek között a Google Photos képkeresőszolgáltatásba is beépül.

A Microsoft a Distributed Machine Learning Toolkit keretrendszert tette szabadon elérhetővé. A szoftver egyelőre csak két algoritmust támogat, de továbbiak érkezése is hamarosan várható.

Az IBM SystemML rendszere Hadoop és Spark környezetben vethető be gépi tanulási feladatokra. A SystemML Apache inkubátor projektként érhető el.
2015. november 25. Üzleti intelligencia · Microsoft
 
A nyári megjelenés óta havonta bocsát ki a Microsoft újabb funkciókat a PowerBI szoftvercsomaghoz.

A novemberi frissítés 26 újdonságot tartalmaz, amelyből a legérdekesebb a multidimenzionális OLAP adatbázisok (Analysis Services) támogatása. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a Microsoft BI-t alkalmazó cégeknél általános gyakorlat, hogy a relációs adatpiacok fölé egy OLAP kockákból álló réteg is kerül, és a felhasználók azt használják riportkészítéshez.

Mostanáig a PowerBI ezeket az OLAP kockákat nem volt képes adatforrásként használni, ezért csak korlátozottan volt bevethető az ilyen helyzetekben.

Az OLAP támogatás még csak kísérleti fázisban van, és vannak technikai korlátok is (például a hierarchiák nem használhatóak egyelőre), de a végleges verzió megjelenése után fontos eszköz lesz a Microsoft BI eszköztárban.

Említésre érdemes még, hogy az új adatforrások között az Analysis Services mellett megjelent az SAP HANA, az R scriptek és az Azure felhő különféle szolgáltatásai is.

A PowerBI novemberi frissítéséről részletesen a PowerBI blogon lehet olvasni.
2015. november 23. Üzleti intelligencia · Oracle
 
A BI Suite új változata felveszi a versenyt az utóbbi időkban igencsak népszerű, adatvizualizációra és önkiszolgáló BI funkciókra koncentráló verenytársakkal.

A újragondolt felhasználói felületű szoftver egyik legfontosabb újdonsága az Oracle Visual Analyzer, amely az adatelemzést és adatfelderítést egy könnyen kezelhető felületen teszi lehetővé.


Az Oracle BI új vizuális adatelemző komponense


Szintén fontos új képesség a Data Mashups, amelynek használatával a felhasználók önállóan tölthetnek be a BI rendszerbe saját adatokat (például Excel állományokból) és együtt elemezhetik azokat a központi adattárházból származó adatokkal.

Az Oracle BI 12c letölthető az OTN weboldaláról. További részletek a szoftver adatlapján és az Oracle weboldalán találhatóak.
2015. október 29. Üzleti intelligencia · Microsoft
 
A Microsoft tegnap a Pass Summiton mutatta a a nyáron debütált Power BI programcsomag és a kapcsolódó adattárházas, BI és felhőalapú technológiák fejlesztési terveit.

Az új irányvonalak meglehetősen nagy sikert arattak a konferencián résztvevő szakemberek Twitteres üzenetei alapján:

Az előadások során elhangzott egy érdekes számadat is a Power BI felhasználói bázisáról: 185 országban több mint 90.000 szervezetnél aktív már az új eszköz.

A legfontosabb bejelentéseket és újdonságokat az SQL Server blogon ma megjelent írás foglalja össze: Microsoft Business Intelligence - our reporting roadmap

Update: A bejelentésről készült videó megnézhető itt.
2015. október 29. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Tableau
 
Ben Jones adatvizualizácója a híres filmtriológia időutazásait mutatja be.Az egyes utakat ábrázoló nyilak kiválasztása után a középső ablakban a vonatkozó filmrészlet is lejátszható. A teljes, interaktív verzió a Tableau Public oldalán érhető el.
2015. október 28. Adattárházak
 
A Pivotal idén februárban jelentette be, hogy új stratégiája értelmében open source formában közzéteszi Big Data technológiáit.

A Greenplum a cég állítása szerint az első nyílt forráskódú masszívan párhuzamos (MPP) adattárházas adatbáziskezelő.Az Apache2 licensz alatt elérhető Greenplum forráskódja mellett letölthetőek előre telepített sandboxok, azaz virtuális gépek is, melyek segítségével könnyen kipróbálható a rendszer működés közben is.
2015. október 28. Adatbányászat
 
A hazai közösségi kerékpárhálózat adataira alapozó versenyt a MTA SZTAKI szervezi.

Az elemzések alapjául szolgáló információk között megtalálhatóak a BUBI rendszerében 2015. január és május között megtett utak listája, a dokkolóállomások paraméterei és időjárási adatok is.

A versenyzőknek a legforgalmasabb útvonalakat és az egyes dokkolóállomásokon jelentkező igényeket kell előrejelezniük. A folyamatosan beérkező megoldások eredményességét online is nyomon lehet követni, a verseny december 15-ig tart.


Legforgalmasabb útvonal előrejelzése toplista


A nyilvános adatbányászati versenyek úttörője a Netflix 2009-es egy millió dollár összdíjazású kiírása volt, ahol a magyar versenyzők is nagyon jól szerepeltek.
2015. október 28. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
 
Data Stories néven ismét megrendezi a CEU kutatási adatvizualizációs kiállítását.

A kiállítás hivatals megnyitója november 10-én lesz. A tavalyi év anyagából itt lehet szemezgetni.

Akik kedvet kapnak a részvételre, azok november elsejéig pályázhatnak egy saját készítésű adatvizualizáció beküldésével, amely lehet hagyományos (nyomtatott) vagy interaktív (webes) is.

2015. szeptember 30. Adattárházak · BigData · Nyílt forráskód · Pivotal
 
A Pivotal nyílt forráskódra épülő Big Data stratégiájának következő lépéseként két újabb szoftverkomponenst vitt be az Apache Software Foundation égisze alá.

A MADlib olyan adatbányászati algoritmusokat kínál, amelyek Big Data környezetben futtathatóak. A HAWQ pedig a Hadoopban tárolt adatok SQL nyelvű hatékony lekérdezését teszi lehetővé.

A MADlib történetéről ez a blogposzt számol be, a szoftver pedig a madlib.incubator.apache.org oldalon érhető el.

A HAWQ felépítésével és működési elvéről itt olvasható részletes leírás, a hivatalos oldal pedig a hawq.incubator.apache.org címen található.
2015. szeptember 10. Üzleti intelligencia · Elemzés · IBM · Informatica
 
Megjelent a Gartner friss elemzése az adatintegrációs szoftvereket fejlesztő legfontosabb cégekről.


Magic Quadrant for Data Integration Tools, Gartner, 2015. július


Az élen most az Informatica áll, mögötte kissé lemaradva következik az IBM. A vezetők szegmensébe került még az SAP, az Oracle és a SAS is, itt tehát nincs változás a 2013-as helyzethez képest.

Az idei év egyébként egyetlen új szereplőt hozott, az adatvirtualizációs megoldásokat fejlesztő Denodo-t.

A teljes elemzés itt olvasható a SAS jóvoltából.
2015. szeptember 7. Üzleti intelligencia
 
Az SAP hazai felhasználói konferenciáján ismét nagy hangsúlyt kap az üzleti intelligencia és a Big Data.

A BI területen többek között a Garantiqa Hitelgarancia Zrt, a Bonafarm csoport, az MVMI és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt fog beszámolni tapasztalatairól.

A Big Data és Adattárház szekcióban pedig az SAP szakértői és partnerei mellett az Állami Egészségügyi Központ és az Euronics fog előadni.

Az élő közvetítés itt követhető.
2015. szeptember 2. Adatbányászat · Nyílt forráskód · RapidMiner
 
Az új stratégia szerint a cég két, ingyenesen letölthető és használható verziót is fog kínálni adatbányászati szoftveréből.

A különböző verziókat bemutató táblázat szerint a ingyenes Basic változat azonnal letölthető, míg a Community verzióhoz már regisztráció is szükséges, amiért cserébe közösségi funkciókat is kap a felhasználó.


Részlet a Rapidminer különböző kiadásait összehasonlító táblázatból


Mindkét ingyenes verzió csak limitált számú adatforrással tud dolgozni (Excel, CSV, open source adatbázisok), a további rendszerek eléréséhez már szükség van a Professional változat megvásárlására. Ez utóbbi előfizetéses konstrukcióban érhető el és egy évre 2399 dollár dollárba kerül.
2015. augusztus 31. Üzleti intelligencia
 
Az ősz közeledtével visszatér a szakmai élet oldalunkon a szokásos kerékvágásba, melynek részeként egy cikksorozatban foglaljuk össze, milyen fontos dolgok történtek az elmúlt hetekben a BI, az adattárházak és a Big Data világában. A sorozat első részében a nyár folyamán megjelent érdekesebb hazai blogposztokból válogatunk.

Az Adatbányászat blogon Ragány Csaba közölt három részes cikksorozatot a Python és Pandas szépségeiről (1. rész, 2.rész, 3.rész)

Az Adatlabor blogjában Mester Tomi foglalkozott játékok, mobil appok és MVP-k mérésével.

A A BIprojekt.hu-n Kővári Attila írt a jövő BI architektúrájáról, a projektek során felmerülő kommunikációs kockázatokról és az adatvagyon-felelősök feladairól.

A Lift Instict blogon Molnár Miklós írt unortodox ETL-ről és agilis Talendről, valamint adatelemzésre használható egzotikus programozási nyelvekről.

Az R-projekt.hu oldalon Daróczi Gergő publikált több részes beszámololót a dániai Aalborgban megrendezett UseR! konferenciáról (Bevezetés, Workshopok, Előadások 1., Előadások 2., Lezárás)
2015. július 21. Üzleti intelligencia
 
Júniusban jelent meg a MicroStrategy analitikus platformjának legújabb kiadása.

A MicroStrategy 10 platform sokat erősödött az adatfelderítés és az önkiszolgáló adatfeldolgozás terén. Az új, HTML5 alapú felület használatával az elemzők sokféle adattisztítási műveletet tudnak elvégezni.
2015. június 15. Adattárházak
 
A Teradata a Presto open source szoftverét is kínálja a Big Data jellegű adatok SQL-ből történő lekérdezésére.

A Presto eredetileg a Facebook fejlesztőitől származik, és 2013. óta érhető el nyílt forráskódú formában. Napjainkra a nevesebb felhasználók között megtalálható a Netflix, a Groupon az Airbnb és a Dropbox is.A Teradata Unified Data Architecture platformjában ezentúl a Presto lesz az egyik fő komponens. Az UDA egyszerre teszi lehetővé a hagyományos relációs Teradata, az adatfelderítést szolgáló Aster Data és a nagy mennyiségű, részben strukturált adatokért felelős Hadoop alrendszerekben tárolt információk lekérdezését.

A Presto fejlesztésén jelenleg 10 mérnök dolgozik a Facebooknál, a Teradata pedig 16 fős fejlesztőcsapatot állít rá a projektre. A szakemberek legtöbbje akkor került a Teradatához, amikor az tavaly nyáron felvásárolta a Hadapt-ot.
2015. május 10. Üzleti intelligencia · Felvásárlások · Microsoft · MobilBI
 
A kanadai Datazen a legnépszerűbb mobil platformokra kínál riportok és dashboardok megjelenítésére alkalmas BI szoftvert.A Datazen mind az SQL Server relációs, mind az OLAP eszközeivel képes együttműködni. A Microsoft így egy csapásra képes lesz a saját rendszere mellett IOS és Android rendszerű készülékeken is működő BI szoftvert kínálni ügyfeleinek.
2015. április 30. Üzleti intelligencia · Állás
 
Szokásos összeállításunk a hazai BI és DW álláshirdetésekről.

Az Erste Bank Hungary Zrt. Adattárház fejlesztő munkakör betöltésére hirdet pályázatot. Feltétel legalább középfokú informatikai, esetleg közgazdaságtani végzettség, minimum 3 éves hasonló munkakörben szerzett tapasztalat, valamint Oracle adatbázis kezelési és PL/SQL, SQL programozási tapasztalatok. Jelentkezési határidő: 2015. 05. 15.

Szintén az Erste Bank keres Adattárház alkalmazás üzemeltető és Junior adattárház alkalmazás üzemeltető kollégákat Oracle környezetbe legalább 3 illetve 1 éves szakmai tapasztalattal.

Az AEGON Biztosító Zrt. Adatbányász elemző pozícióba keres új munkatársat. Elvárás a felsőfokú informatikai/gazdasági végzettség, SQL/PLSQL ismeretek és az MS Office magas szintű ismerete. Előnyt jelent ha a pályázónak gazdasági informatikus végzettsége van és/vagy járts a biztosítási szakmában. Jelentkezési határidő: 2015.05.22.

A General Electric Big Data mérnököt keres. Fontos a felsőfokú, szakirányú végzettség (informatikai terület), adatbányászat területén szerzett tapasztalat, SQL magas szintű ismerete valamint legalább egy programozási nyelv ismerete az alábbiak közül: Pig, Python, R, SAS, Perl, Octave.

Az Axa Bank Adattárház-Alkalmazásüzemeltető pozícióba keres munkatársat Microsoft SQL tapasztalatokkal. Jelentkezési határidő: 2015. május 6.

A National Instruments Adattárház programozó, Pályakezdő adattárház programozó és Adattárház elemző programozó munkakörökbe keres új kollégákat Debrecenben.

A Schönherz Bázis Kft. Adatbányász és Data Scientist pozíciókba keres szakembereket. Elvárás a legalább 1 éves szakmai tapasztalat és a és a magas szintű SQL, és statisztikai ismeretek.

A Spicy Analytics Informatikai fejlesztőt keres Oracle adattárházas tapasztalatokkal.
2015. április 16. Adattárházak · BigData · Cloudera · Hadoop
 
A Hadoop-világ vezető szállítójának számító Cloudera Budapesten nyitja meg első európai fejlesztő- és támogató központját.

Az új irodába a cég 30 Big data mérnököt szeretne felvenni 2015. végéig.
2015. április 13. Adattárházak · BigData · Felvásárlások · Hadoop · Hortonworks
 
A 2014-ben Budapesten alakult SequenceIQ a Hadoop környezetek üzemeltetését segítő szoftvereket fejleszt.

A Cloudbreak Hadoop fürtök automatizált kezelését teszi lehetővé. Az Apachi Ambari és Docker alapokra épülő megoldás támogatja az összes népszerű felhőszolgáltatót - Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud - egységes programozási környezetet biztosítva a Hadoop clusterek létrehozásához, skálázásához és menedzseléséhez.

A Periscope szabályalapú automatikus erőforráskezelést biztosít többfelhasználós Hadoop környezetekben. Folyamatosan monitorozza a fürt terhelését és az adatok alapján szabályozza a különböző alkalmazásoknak jutó erőforrásokat.

A Hortonworks vezetése kiemelte, hogy a felvásárlási döntésben komoly szerepe volt a SequenceIQ világszínvonalú mérnöki gárdájának is. Az akvizíció révén a cég ezután Európában is fog rendelkezni szakértői kapacitással.
2015. április 10. Adatbányászat
 
Az Amazon Web Services portfólió legújabb komponense prediktív analitikai funkciókat nyújt.

Az Amazon Machine Learning háromféle algoritmust biztosít: bináris és többszörös osztályozást (binary/multiclass classification) illetve a numerikus értékek előrejelzésére használható logiszikus regressziót.Az adatok forrása lehetnek S3-ban tárolt szöveges állományok vagy az Amazon Redshift illetve RDS adattáblák.

A szolgáltatás nemcsak kötegelt módon képes predikciókat készíteni, hanem valós időben is. A real-time funkcionalitás egy API-n keresztül érhető el, és az Amazon szerint a legtöbb esetben 100 milliszekundumnál kevesebb időt igényel egy predikció elkészítése.

Az Amazon Machine Learning FAQ szerint a tanító halmazok mérete maximum 100GB lehet. A rendszer eléggé zárt, jelenleg nincs mód már korábban elkészített adatbányászati modellek beimportálására vagy az AML által generált modellek exportálására sem.

Az Amazon nem az első szereplő a felhőalapú adatbányászati szolgáltatások piacán. Legismertebb vetélytársa a tavaly indult Microsoft Azure ML.
2015. április 8. Adattárházak · ETL · Informatica
 
Bejelentette az adatintegrációs szoftvereket készítő Informatica, hogy kivezeti részvényeit a tőzsdéről.

Két tőkealap, a Permira és a 18 millió kanadai megtakarítását kezelő Canada Pension Plan Investment Board vásárolja fel a cég részvényeit összesen 5,3 milliárd dollárért.

Az Informatica az ETL és adatintegrációs piac meghatározó szereplő, a Gartner vonatkozó mágikus négyzetének egyik éllovasa. A cég árbevétele tavaly már meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Bár a legtöbb növekvő vállalat a tőzsdei megjelenést tartja a végső célnak, az ellenkező irányú mozgásra is van példa bőven. 2014-ben például a többek között a Spotfire és a Jaspersoft BI szoftvereket forgalmazó Tibco került magánkézbe azután, hogy részvényeit a Vista Equity Partners vette meg.
2015. március 30. Üzleti intelligencia · Elemzés
 
A Gartner elemzés-sorozatának utolsó része az üzleti intelligencia és analitika platformot szállítóit mutatja be.A vezetők szegmensében idén 9 cég kapott helyett. A végrehajtás szempontjából a Tableau jár az élen, és jól szerepel a Qlik is. A vízió erőssége tekintetében a SAS és a SAP kapta a legjobb értékelést, de nem sokkal maradt le az IBM sem. A vezetők közé került még a Microsoft, a MicroStrategy,az Oracle és a hazánkban eléggé ismeretlen Information Builders is.

A Vizionárius szegmensbe csúszott vissza működési problémák miatt a Tibco, amely a Spotfire 2007 akvizíciója után tavaly megvette a Jaspersoftot is, és így már két BI termékvonallal rendelkezik. A szegmensben rajta kívül még az Alteryx és a Panoráma Software kapott helyett.

A Kihívók között idén ismét két cég, a tavalyhoz képest sokat javult Logi Analytics és a Birst található.

Az elemzésbe további 10, réspiaci szereplőnek minősülő szállító került be, akik közül egy új van, a streaming- és multistruktúrájú adatok vizsgálatában erős DataWatch. Kikerült viszont az Arcplan, a Bitam és az Infor.

A teljes elemzés letölthető innen az Oracle jóvoltából. A tavalyi MQ-ról szóló írásunk pedig itt olvasható.
2015. március 17. Üzleti intelligencia · Microsoft
 
A Microsoft januárban jelentette be felhőalapú Power BI szolgáltatását, amely elsődlegesen az üzleti felhasználóknak szól.

A Power BI használatával könnyen elérhetőek a népszerű online szolgáltatások - például GitHub, Zendesk, Salesforce vagy Dynamics CRM - által generált adatok. A felhasználók az új Power BI Designer segítségével készíthetik el elemzéseiket, amelyek aztán akár Apple eszközökrők is futatthatnak.

Az új szolgáltatás nyilvános indulásakor kétféle csomagban lesz elérhető. Az ingyenes standard Power BI változat mellett lesz egy Power BI Pro kiadás is, amely többek között élő adatkapcsolatokat és jobb biztonsági szolgáltatásokat fog nyújtani.

A januári bejelentéskor még csak az USA felhasználók próbálhatták ki az újdonságokat, de tegnap óta már a világ 140 országából fogadja a Microsoft a regisztrációkat a www.powerbi.com címen.

=> Tovább a teljes cikkhez

2015. március 12. Adattárházak · Elemzés
 
A Gartner friss elemzése szerint továbbra is a hagyományos IT óriáscégek dominálják ezt a piacot. A vezetők szegmensének élén ismét az Oracle és a Teradata található, akiket az IBM, a Microsoft, az SAP és a HP követ.


Gartner Magic Quadrant for Data Warehouse and Data Management Solutions for Analytics


Az Oracle esetében a piaci ismertséget, a Teradatánál pedig a felhasználó elégedettséget emeli ki az elemzés mint fontos erősséget.

Érdekesség, hogy a kihívók szegmensében két felhőalapú adattárházas cég, az Amazon Web Services (Redshift) és a 1010data, illetve két Hadoop specialista, a Cloudera és a frissen bekerült MapR található.

Új szereplő az idén még a MapR mellett a Hitachi is, aki tavaly jelent meg adattárházas megoldásával a japán piacon. Továbbra is hiányzik viszont a HortonWorks.

A teljes elemzés itt olvasható: Gartner Magic Quadrant for Data Warehouse and Data Management Solutions for Analytics, Q1 2015
2015. március 11. Üzleti intelligencia · SAS
 
2014-ben is folytatódott a SAS több évtizedes töretlen növekedési sorozata. A cég 3,09 milliárd dollár árbevételt ért el, ami 5,1 százalék bővülés 2013-hoz képest.A SAS a növekedés fő motorjaként a felhőalapú analitikai megoldásokat és az adatvizualizációt emelte ki, de kiemelt figyelmet élvez a Big Data és a Hadoop területe is.

A SAS Cloud Analytics felhőjének immár 400-nál több felhasználója van, a két éve bejelentett Visual Analytics licenszével pedig közel 3,400 ügyfél rendelkezik.

=> Tovább a teljes cikkhez

2015. február 24. Adatbányászat · Elemzés
 
Megjelent a Gartner elemzése az adatbányászati és prediktív analitikai szoftverek fejlesztőiről.


Gartner Magic Quadrant for Advanced Analytics Platforms, February 2015


Az idei elemzésben ismét négy cég került a vezetők közé. A piac két domináns szállítója közül az élen most egyértelműen a SAS áll, megelőzve az IBM-et. A Gartner kiemeli, hogy a a SAS nyújtja a legszélesebb körű analitikus funkcionalitást és hogy ügyfelei a magas árak ellenére is lojálisak hozzá. Az IBM esetében pedig az erős piaci jelenlét és az olyan innovatív fejlesztések, mint a Watson is fontos előny.

A vezetők között szerepel még két kisebb, open source gyökerekkel rendelkező szállító, a RapidMiner és a KNIME is. Az itthon is jól ismert RapidMiner esetében a széles körű funkcionalitás és az innovatív termékfejlesztés, míg a KNIME esetében a nyíltság szerepel az erősségek listáján.

A vizionáriusok szegmensében az Alteryx, a Microsoft és Alpine Data Labs került. A kihívók közé pedig a Dell és az SAP található, amelyek felvásárlások révén erősítettek ezen a piacon (Dell-StatSoft és SAP-KXEN).

Az elemzésbe idén azok a cégek kerültek be, akik legalább 3 millió dolláros bevételt értek el ezen a területen és megfelelő számú referenciát is képesek voltak felmutatni.

Tavalyhoz képest új szereplő a Dell, a Predixion, a Prognoz, a Salford Systems és a Tibco Software. Nem szerepelt viszont idén már az elemzésben a StatSoft (megvette a Dell), az InfoCentricity (megvette a Fico), az Actuate és a Megaputer (túl kevés benyújtott referencia) és Oracle (nem önálló a termék).

A teljes elemzés elérhető itt vagy itt. A 2014-es elemzésről szóló írásunk pedig itt olvasható.
2015. február 20. Üzleti intelligencia · BigData · Cloudera · Elemzés · Hadoop
 
A Hadoop-specialista cég először tett közzé részletes pénzügyi adatokat.

A szoftver előfizetésekből származó bevétel 100 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és az előzetes adatok szerint elérte a 100 millió dollárt. A cég körülbelül 250 új ügyfelet szerzett, így a teljes ügyfélszám 525 körül jár, amihez mintegy másfél ezer partner is járul.

A Cloudera jelenleg több mint 800 alkalmazottal rendelkezik.
2015. február 17. Üzleti intelligencia · Felvásárlások · Nyílt forráskód · Pentaho
 
A nyílt forráskódú analitikai és adatintegrációs szoftvereket fejlesztő Pentaho tízéves történetének nyílik ezzel új fejezete. A felvásárlás pontos összege nem ismert, de a becslések 500-600 millió dollárról szólnak.

Open source sikersztory
A céget 2004-ben alapította néhány, jelentős BI tapasztalatokkal rendelkező szakember és menedzser. A Pentaho az első perctől fogva az agresszív növekedést célozta meg, beépítve kínálatába partnermegállapodások vagy felvásárlások révén többek között a Mondrian (OLAP), a JFreeReport (jelentések), a Kettle (ETL) ésa a Weka (adatbányászat) eszközeit.

A nyílt forráskódú stratégia sikeresnek bizonyult, 2010-re a Pentaho elérte a 15 millió dolláros árbevételt, 2012-ben pedig már a Gartner BI platformokat bemutató mágikus négyzetében is szerepelt.

Az utóbbi időben a Pentaho a Big Data területén is meglehetősen aktív, ahol többek között vizuális ETL programozási környezetet kínál Hadoopos fejlesztésekhez.

A Pentaho Magyarországon is jól ismert, a hivatalos képviseletet itthon az Omnit Solutions látja el.

Egy korszak vége
Az elmúlt 12 hónapban ez volt a harmadik nagy felvásárlás az open source analitika területén. Tavaly májusban a Tibco vette meg a Jaspersoftot 185 millió dollár körüli összegért, decemberben pedig az Actuate került az Opentexthez egy 330 milliós tranzakció keretében.

A szektor nevesebb nyílt forráskódú cégei közül így már csak a Talend maradt önálló. Említésre érdemes még a HortonWorks is, amely viszont sikeres tőzsdei részvénykibocsátást hajtott végre két hónapja, és a tőzsdei értéke jelenleg is megközelíti az egymilliárd dollárt.
2015. február 12. Üzleti intelligencia · QlikView
 
A Qlik elemzésének adatai azt mutatják, hogy az USA-ban mind a nőknek, mind a férfiaknak kicsivel több mint a fele ünnepli meg a szerelmesek napját.A február 14-i (most szombat) Valentin-napon a párok kisebb-nagyobb ajándékokkal lepik meg egymást. A fiatalok körébben a virágok és a csoki a legnépszerűbbek, az érettebb korosztályok inkább az üdvözlőkártyákat kedvelik.
A Qlik Sense BI alkalmazás segítségével készült, a valentines.qlik.com címen elérhető interaktív elemzésből az is kiderül, hogy a szülők, a munkatársak vagy a házi kedvencek kapnak-e több és szebb ajándékot.
2015. február 10. Adattárházak
 
A nyílt forráskódú dokumentumoriontált adatbáziskezelő új kiadása nagyobb teljesítményt, jobb párhuzamosságot és könnnyeb adminisztrációt hoz.A legfontosabb újdonság a WiredTiger névre hallgató új tárolómotor, amely az egyedi dokumenumok szintjén képes a párhuzamos hozzáféréseket kezelni, így a sokfelhasználós, írásintenzív környezetekben is jól teljesít. A WiredTiger emellett transzparens adattömörítést is végez, ami akár 80%-os tárhelymegtakarításhoz is eredményezhet.

A fontos újdonságok között van a most debütáló Ops Manager is, amely a mindennapos üzemeltetési feladatokat könnyíti meg és egy API-n keresztül programozható is lesz.

A MongoDB 3.0 végleges változatának megjelenése márciusra várható.
2015. február 6. Üzleti intelligencia · SAP
 
Az S/4HANA kifejezetten a HANA memóriacentrikus adatbáziskezelőre épül és a SAP új, mobilcentrikus Fiori designját követi.


Az SAP korszakai


A SAP kiemelt fontosságúnak tartja ezt a bejelentést, amellyel a több évtizedes, a világ legtöbb részén piacvezető R/3 ERP platformot újítják meg. vezértermékeként

A SAP S/4HANA egyaránt futtatható lesz a vállalatok saját adatközpontjában és a felhőben is. Nemcsak technológiai, hanem piaci szempontból is is érdekes, hogy adatbázismotorként kizárólag a HANA lesz használható, míg a jelenlegi R/3 installációk jelentős része Oracle adatbáziskezelőn fut.

A memóriacentrikus adatbáziskezelőn futó ERP koncepciója BI szempontból is fontos újdonság, hiszen ilyen környezetben az analitikus lekérdezések nagy része közvetlenül az ERP adatbázison futtatható lesz. Szintén fontos fejlemény, hogy S/4HANA új, egyszerűsített adatmodellt fog használni, ami lényegesen megkönnyíti majd az elemzők dolgát.

A bejelentést itt lehet megnézni, az S/4HANA bemutató oldala pedig itt található.
2015. január 30. Adatbányászat · Felvásárlások · Microsoft
 
A Revolution Analytics a népszerű R statisztikai programozási nyelv specialistája. A cég elsősorban a vállalati ügyfeleket segíti az R képességeinek jobb kiaknázásában speciális szoftverekkel, oktatással és tanácsadással.

A felvásárlás révén a Microsoft erős pozíciókat szerez az R felhasználók körében, mind a hagyományos, mind a felhőalapú megoldások területén, ahol a cég Azure ML felhőalapú adatbányászati megoldása már jelenleg is támogatja az R használatát.

A Revolution Analytics elnöke a felvásárról szóló blogposztjában kiemelte, hogy a Microsoft a közelmúltban komoly lépéseket tett az open source irányába, és a mostani akvizíció jól illik ebbe az irányvonalba.
2015. január 29. Üzleti intelligencia · Konferencia
 
A múlt héten került megrendezésre Galyatetőn a webanalitikával foglalkozó Superweek konferencia.

A háromnapos program során többek között online mérésekről, optimalizációról, és kampánykezelésről beszélt a nemzetközi szakértőből álló előadói gárda.

Az előadások letölthetőek a Superweek weboldaláról vagy egyben a következő Dropbox linkről: Superweek 2015.

Részletes beszámoló itt olvasható a HD Marketing jóvoltából, a konferencia Twitter folyama pedig a #SPWK hashtag alatt érhető el.
2015. január 24. Adattárházak · Alteryx
 
Az elsősorben üzleti elemzőket célzó adatelőkészítő és -feldolgozó szoftver új kiadása támogatja az elemzési lépések közvetlen adatbázisban történő futattását.Az Alteryx 9.5 használatával az adatok szűrése, összekapcsolása és átalakítása magában a forrás adatbázisokban történhet, míg a korábbi verziók esetén ezeket a feladatokat a kliens végezte.

Az újdonságok listáján szerepelnek még új adatvizualizációs funkciók, továbbfejlesztetett megosztási képességek és gyorsabb Excel adatelérés.
2015. január 23. Üzleti intelligencia
 
Néhány előrejelzés a Big Data és a BI területéről. Mit hoz vajon 2015 a szakértők szerint?


2015 Predictions for the Big Data Analytics Market
Az adatbiztonság és a Dolgok Internetje (Internet of Things, IoT) lesznek a legizgalmasabb alkalmazási területek. Az adatok kereskedelme (eladása és vétele) új üzleti szegmens fog jelenteni. Továbbra is hiány lesz adatszakikból, ezért a cégek az önkiszolgálás és az automatizálás felé mozdulnak az analitikában. A képek, hangok és videók elemzése is mindennapos gyakorlattá válik. És a történetmesélés (storytelling) izgalmas új BI területté válik.

What 2015 Will Bring for Big Data (Datanami)
Tovább erősödik a Hadoop pozíciója, a szállítók között folytatódik a konszolidáció. Folytatódik a felhőalapú, szolgáltatásként igénybe vett analitikai megoldások terjedése. IOT a középpontban: intelligens otthonok és városok, intelligens hálózatok, netre kötött járművek, személyi adatgyűjtők.

8 Information Quality Predictions for 2015 And Beyond (Informatica)
A Master Data Management terén is jönnek a felhőalapú megoldások és a Hadoop itt egyre nagyobb szerepet játszik.

Six Business Intelligence Predictions For 2015 (Paxata)
Elmosódik a határ a data scientist és a data analyst szakmák között. A Microsoft és a Salesforce meghatározó szereplői lesznek a felhőalapú BI megoldások piacának. Az adatok előkészítése lesz a legizgalmasabb BI téma. És persze Internet of Things.
2015. január 15. Üzleti intelligencia
 
Összeállításunk a 2014-es év legfontosabb eseményeiről, híreiről, blogposztjairól.

A záró részben a tavalyi év legjobb adatvizualizációval foglalkozunk.


Rappers, Sorted by Size of Vocabulary by Matthew DanielsSee the most beautiful data visualizations of 2014 (fastcocreate.com)
Az Information is Beautiful díj nyertesei: Rapperek szókincse, taxik New Yorkban, légszennyezés és a selfie-kultúra elemzése

The Best Data Visualization Projects of 2014 (flowingdata.com)
Az összeállításban a New York Times és az Upshot, algoritmusok vizualizácója, a bostoni metró adatai, a FloodWatch, a Spurious Correlations és a Refugee Project.

Our favorite data visualizations from 2014 (Pew Research Center)
A központ legjobb elemzései: Republikánusok és demokraták, az USA korfája, gyilkos városok, médiatermékek közönsége, azonos neműek házasságának támogatottsága.

Four Charts That Defined the World in 2014 (The New Yorker)
A 4 legfontosabb trend: Egyre többben és többen használják az internetet, csökken az olaj ára, utolérte-e Kína az USD gazdaságát vagy nem, egyre nagyobb a szakadék a gazdagok és a szegények között.


Ráadás
Ráadásként még két figyelemre méltó írás 2014-ről: BI in 2014 (Stephen Swoyer) és Data Warehousing in 2014 (Mike Schiff).

Az adatok és az adatelemzés jó célokra való felhasználása iránt érdeklődőknek pedig a DataKind 2014-es beszámolóját érdemes olvasni.
2015. január 12. Üzleti intelligencia
 
Összeállításunk a 2014-es év legfontosabb eseményeiről, híreiről, blogposztjairól.

Céges blogok és hírek
Az elmúlt év legolvasottabb céges blogposzjai és beszámolók a legfontosabb fejlesztésekről.

Top Ten Popular Hadoop Blog Posts of 2014 (Hortonworks)
A legnépszerűbb témák között Spark, Yarn, HDP 2.2, Docker, DIMMQ adatok, Hbase és Hive, HDFS.

A Look Back at the Top 10 VISION Blog Posts of 2014 (Cloudera)
A legolvasottabb bejegyzések listában a Hadoop alapú adattárházak, Apache Spark, Hadoop for Small Data, a CDH5 és a Project Rhino és a Sentry

Top 10 Hadoop Blogs of 2014 (Mapr)
A témák között Time Series adatbázisok, Spark on Hadoop, Deep Learning, MapR-FS és Apache Drill.

Top 10 Rittman Mead Blog Posts from 2014
A válogatásban OBIEE, Hadoop, Amazon Redshift, és BI Cloud Services

Our 10 Most Popular ML Blog Posts of 2014 (Technet)
A listában Machine Learning trendek, computer vision, szövegbányászat és Vowpal Wabbit.

Year in Review: Business Intelligence (BI) from SAP
Az SAP BI világának legfontosabb tavalyi történései: Lumira fejlesztések, Hadoop és MongoDb integráció, térképezés ESRI alapokon.

Power BI&: First Year in Review
A Microsoft PowerBI termékcsaládjával kapcsolatos 2014-es események
2015. január 5. Üzleti intelligencia
 
Többrészes összeállításunk a 2014-es év legfontosabb eseményeiről, híreiről, blogposztjairól.

A legek legjei
Az év vége közeledtével számos elemzőcég, blogger és szaklap készítette el saját listáját a tavalyi év legfontosabb történéseirő.

The 5 stories that defined the big data market in 2014 (Gigaom)
Az elemzőcég véleménye szerint az öt legfontosabb esemény: Vezérváltás a Microsoftnál, terjed az Apache Spark, egyre fontosabb az IBM Watsonja, a Google-DeepMind felvásárlás, tőzsdére megy a Hortonworks.

Big Data and Hadoop in the News - 2014 Analysis (Datameer)
A Datameer egy nyilkvános cikkadatbázis tartalmát elemezte. A legolvasottabb sztorik: Apple-IBM szövetség, Oracle Big Data SQL bejelentés, Strata New York beszámolók, Hortonworks és Cloudera tőkebevonások

Looking Back at Top Big Data Stories and Trends of 2014 (Cloud Times)
A főleg a nagyvállalatokra fókuszáló cikk szerint a legfontosabb tavalyi események: Továbbra is növekszik a Big Data és a Hadoop piaca, megjelent a Microsoft Azure ML és az IBM Watson, továbbfejlesztette eszközeit az Oracle és az SAP

The Top 7 Beautiful Data Blog Posts in 2014 (Beautiful Data)
A legolvasottabb cikkek között: Strata konferencia kedvelt témái, Big Data befektetési térkép, kockázati tőke stratégiák elemzése.

My 7 Big Data Favorites of 2014 (SmartData Collective)
Tamara Dull válogatásában szerepel a Dolgok Internetje, 25 érdekes Big Data tény, a Hadoop és a vállalati adattárházak együttélése és a Chief Data Officerek szerepe.

 
Korábbi hírek:  2019 ·  2018 ·  2017 ·  2016 ·  2015 ·  2014 ·  2013 ·  2012 ·  2011 ·  2010 ·  2009 ·  2008 ·  2007 ·  2006 ·  2005 ·  2004 ·  2003 ·  2002 ·  2001 ·  2000 ·  1999 ·  1998 ·