;
2018. július 25. Üzleti intelligencia · BigData · Qlik · felvásárlások
 
A Qlik egy itthon kevésbé ismert Big Data platformot forgalmazó céget vásárol fel.

A Podium Data natív Hadoop alapú vállalati adatplatformot fejleszt, amely egy helyen teszi elérhetővé a különböző céges adatforrásokat.


A Podium Data Hadoop platformjának felépítése


A felvásárolt technológiára alapozva a Qlik egy olyan Data Hub kifejlesztését tervezi, amely az adatok profilozásától az adatminőség-javításon át az ETL jellegű tevékenységekig az összes fontos adatkezelési feladatot támogatja.

A Qlik így majd nemcsak a BI és adatvizualizáció specialistaként, hanem általános adatmenedzsment szállítóként is meg tud jelenni a piacon.
2018. július 16. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
 
Az foci VB-vel kapcsolatban idén is számos elemzés, adatvizualizáció, és online dashboard készült.

A Qlik Choose Your Champion alkalmazásának historikus adatokat bemutató része az elmúlt 21 világbajnokság adatait tartalmazza.


Qlik Choose Your Champion - Teams Rankinks


A Tableau bloggere egy válogatást készített a Tableau Publicon megjelent vizualizációkról.A Bloomberg pedig arról írt cikket How Goldman Sachs Lost the World Cup címmel, hogy a befektetési bank előrejelző modellje mennyire vált be a gyakorlatban.
2018. április 24. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Tableau
 
A Tableau ma bejelentette platformjának legfrissebb változatát, amely immár a 2018.1 névre hallgat. Korábban a cég hagyományos verziószámokat használt a terméknevekben (az utolsó verzió a 10.5 volt), de most áttért a megjelenés időpontjára utaló szabványra.

Az új verzióban már elérhető a Tableau adatelőkészítő eszköze, valamint megjelent a különösen nagyobb ügyfeleknek kedvező Viewer licenszelési opció.

Termékújdonságok

A legfontosabb újdonság a Tableau Prep, amely a bétaidőszakban Project Maestro néven futott. A Prep lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy SQL írása helyett vizuálisan módon végezzék az adatok előkészítését, tisztogatását és transzformálását.A Prep támogatja az adathalmazok összekapcsolását, szűrését, aggregálását és átalakítását, az eredmények pedig közvetlenül elmenthetőek a Tableau saját, magasan optimalizált formátumaiban is (.td és .hyper).

A Prep fontos új képességekkel egészíti ki a Tableau patformot. A felhasználók eddig jellemzően egyéb eszközökkel végezték az adatelőkészítést (például Alteryx vagy Knime), ami vagy további jelentős licenszköltségekkel, vagy bonyolultabb munkafolyamatokkal járt.

A Tableau 2018.1 számos egyéb újdonságot is hoz, ami közül még az adatforrások webes kezelését érdemes kiemelni. Eddig erre csak a vastag kliensként működő Tableau Desktop volt képes, az új verzióval azonban már a teljes elemzési életciklus elérhető lesz böngészőből is.


Licenszelési változások

A Tableau az elmúlt időszakban jelentős piaci nyomásnak volt kitéve a konkurencia, különösen a Microsoft részéről. A Power BI komoly piaci részedésre tett szert mind globálisan, mind Magyarországon, ami jelentős mértékben igen kedvező árazásának volt köszönhető.

A Tableau tavaly már áttért az elsődlegesen előfizetéses árazási modellre, de így is a Power BI Pro havi 10 dolláros árával szemben a Tableau olcsóbb, böngészőből elérhető Server licensze havi 35, a mindent tudó Desktop Professional pedig havi 70 dollárba került.A ma bejelentett új árazási modell két fő változást hoz. Az immár Creator névre hallgató professzionális kiadás mostantól tartalmazza a Prep-et is, amit a támogatással rendelkező Desktop felhasználók is ingyen megkapnak. Jár a Creator licenszekhez továbbá egy ingyen Server vagy Online elérés is, amit eddig külön kellett megvenni a Desktop szoftverekhez. Ezekkel a módosításokkal a továbbra is havi 70 dollárba kerülő Creator jóval kedvezőbb ár/érék aránnyal fog rendelkezni.A nagyobb ügyfelek számára pedig a Viewer opció megjelenése a fontos újdonság, amely havi 12 dollárért teszi lehetővé a már kész dashboardok és jelentések elérését, amihez eddig minimum a 35 dolláros Server licensz kellett.

A Viever minimálisan 100-as csomagban rendelhető meg, így az egészen kis projektek számára nem lesz releváns, de már egy 50 felhasználós tipikus installáció licenszelése is jóval olcsóbb lehet az eddigiekhez képest.
2018. március 26. Adattárházak · Microsoft · Spark
 
Mostantól elérhető a Microsoft felhőjén a Databricks Spark-alapú analitikus platformja.Az új szolgáltatás több évre visszanyúló együttműködés eredmény a Spark fő támogatójának számító DataBricks és a Microsoft között. A cél az volt, hogy a Spark az Azure felhőre optimalizált, kényelmesen használható menedzselt szolgáltatásként legyen elérhető.

Az Azure DataBricks egyszerűen integrálható a többi Azure szolgáltatással is. A jogosultságkezelés például itt is az Active Directory segítségével történik, nincs szükség külön felhasználómenedzsmentre.Az Azure Databricks szolgáltatás képes elérni az Azure SQL Datawarehouse által kezelt adatokat, streaming adatforrás pedig lehet többek között a HDInsight Kafka, az Azure Event Hub, vagy az Azure IOT Hub.

A bejelentésről szóló blogposzt itt olvasható, az Azure DataBricks technikai hátteréről pedig itt lehet többet megtudni.
2018. március 8. Adattárházak · Oracle
 
Az új kiadással az Oracle megváltoztatta az adatbáziskezelő kiadási és elnevezési szabályait is.

A legutolsó verzió a tavaly megjelent 12c Release 2 volt, de mostantól az Oracle verziószámok helyett a kiadási év alapján fogja számozni a szoftvert. Így évente lesz egy új nagyobb kiadás, amihez negyedévente kisebb frissítések jönnek majd.

Oracle 18c újdonságok
A 18c számos kisebb-nagyobb továbbfejlesztést hoz (részletes blogpost itt), többek között a performancia és az adattárházak területén.Újdonság lesz például az in-memory táblák automatikus menedzsmentje. A ritkábban használt táblákat és partíciókat önműködően eltávolítja a rendszer a memóriából, a felszabadított helyre pedig új, éppen aktív adatok kerülnek. Lesz egy új kulcsalapú lookup algoritmus, párhuzamos scan az in-memory táblákon és sok minden más is.

=> Tovább a teljes cikkhez

2018. március 5. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
 
Összeállításunban az Oscar kapcsán készült adatvizualizációk közül válogatunk. Az anyagok között két magyar vonatkozású is van, Szűcs Krisztina és Korompai István munkái.

Impact of the Oscar nominationsSzűcs Krisztina interaktív adatvizualizációja bemutatja, hogy mennyit ér egy Oscar jelölés a jegybevétel szempontjából. Az elmúlt évek legjobb film kategóriában jelölt alkotásainak adatait lehet böngészni és megtekinteni.


The Last 60 Years Of Oscar Nominations In One ChartA fivethirtyeight.com cikkében Gus Wezerek adatvizualizációja az elmúlt 60 év Oscar jelöléseit mutatja be egy grafikonban (1958-2017).

=> Tovább a teljes cikkhez

2018. február 28. Üzleti intelligencia · Elemzés · Microsoft · Qlik · Tableau
 
Megjelent a Gartner BI szoftverekkel foglalkozó mágikus négyzetének frissítése. A vezetők szegmensében nincs komoly változás, továbbra is a Microsoft, a Qlik és a Tableau áll az élen.A legjobb értékelést ismét a Microsoft Power BI kapta. A Power BI egyre szélesebb körű adatvizualizációs és dashboardkészítési funkcionalitást kínál alacsony költségszint mellett. A szoftver személyes használatra ingyenes, a Power BI Pro havi 10 dollártól elérhető, nagyobb felhasználók számára pedig további opciókat is kínál a Microsoft.

Tavalyhoz képest javított kicsit helyezésén a Qlik, amely továbbra is két termékkel van jelen a piacon. A Qlik Sense elsősorban az önkiszolgáló BI és adatvizualizáció, míg a QlikView a gyors dashboardkészítés és analitikus alkalmazások területét célozza.

A Tableau továbbra is közkedvelt az adatvizualizációs szoftverek között. A cég az elmúlt időszakban jelentős energiákat fektetett abbba, hogy a nagyvállalati szegmensben is növelje eladásait, többek között a skálázhatóságra és könnyebb üzemeltetésre fókuszálva. A Tableau idén a vizuális adatelőkészítés (data preparation) szegmensében is piacra lép.

Újdonság az idei elemzésben a Looker, míg néhány kisebb szállító vagy átkerült más elemzésekbe (Alteryx) vagy teljesen kimaradt (ClearStory Data, ZoomData, Datameer, Pentaho).

A teljes elemzés letölthető a Microsoft (direkt link) vagy Qlik jóvoltából (direkt link). A tavalyi elemzés itt, a 2016-os itt olvasható.
2018. február 26. Üzleti intelligencia · BigData · Hortonworks
 
A Hortonworks 2017-ben 42% százalékkal növelte bevételeit és valamelyest javította eredményeit is.

A tavaly ilyenkor becsült 235-240 millió dollár helyett 261,8 millió dollár lett a supportból és támogatási szolgáltatásokból származó árbevétel. A bevételnövekedés oroszlánrésze a szoftvertámogatási szerződésekből származik.


A Hortonworks árbevétele, 2013-2017


A cég jelentősen, közel 50 millió dollárral csökkentette veszteségét is. A pénzügyi stabilitás szempontjából fontos hír, hogy 2017 utolsó negyedévére a működési cash-flow már semleges volt.


A Hortonworks pénzügyi eredménye, 2013-2017


A 2018-as évre a Hortonworks 322 és 327 millió dollár közötti bevételt vár, tovább javuló eredményesség mellett.

A cég közleménye itt olvasható, a befektetőknek szóló prezentáció pedig itt érhető el.
2018. február 19. Adattárházak · Elemzés
 
A Gartner friss elemzésében a vezetők szegmensében a tavalyi évhez hasonlóan az Oracle, a Microsoft, a Teradata, az IBM, az SAP és az Amazon felhőszolgáltatása, az AWS található.Összesítésben a legjobb helyezést idén az Oracle érte el. A cég a hagyományosan erősségének számító RDBMS platform mellett a Big Data és Hadoop területén is fejlett technológai megoldásokat kínál, a megjelenés előtt álló Autonomous Data Warehouse Cloud révén pedig a felhőalapú adattárházak piacára is belépni készül.

A végrehajtási képesség (Ability to Execute) tengelyen nagyon jól szerepel az AWS. A cloudpiac vezető cége az elmúlt években több érdekes fejlesztéssel is bővítette analitikus kínálatát (pl. Redshift Spectrum, Amazon Athena).

Említésre érdemes még a Teradata helyezése a jövőkép erősségét mérő Completeness of Vision tengelyen. A Teradata az elmúlt években komoly stratégiai irányváltást hajtott végre, és ennek kapcsán többek között új licenszelési modellt és termékstruktúrát vezetett be.

A teljes elemzés ingyenesen letölthető a Teradata jóvoltából. A tavalyi elemzés itt olvasható, a 2016-os verzió pedig itt.
2018. február 6. Adattárházak
 
A felhőalapú adattárházak emelkedő csillagának számító Snowflake 263 millió dollárnyi friss tőkét vont be.

Az összes finanszírozás értéke így már 473 millió dollár, a mostani tőkebevonás során a céget másfél milliárd dollárra értékelték. A cég vezetése szerint a következő várható lépés már a tőzsdei megjelenés (IPO) lesz.

A 2012-ben alapított Snowflake kifejezetten az Amazon felhőjében futó adattárházmegoldást fejleszt. Az adatok kezelése közvetlenül az S3 tárolási rétegben történik, a lekérdezésekhez nem kell másik platformra áttölteni azokat.A Snowflake sikere mutatja, hogy felhőalapú adattárházak keményen versengő piacán (például Amazon Redshift, Google BigQuery, Azure SQL Data Warehouse, Oracle Data Warehouse Cloud) továbbra is jelentős piaci igény van új, hatékony és megfizethető analitikus megoldásokra.
2018. február 5. Üzleti intelligencia · SAS. elemzés
 
2017-ben tovább folytatta évtizedes nővekedési sorozatát az analitikus szoftverek vezető szállítója. A SAS tavalyi árbevétele 3,24 milliárd dollár volt, ami 1,25% százalékkal haladta meg az előző évit.


A SAS globális éves árbevétele, 2006-2017


A bevétel legnagyobb része az amerikai kontinesről származik, de a legdinamikusabb ügyfélszám-növekedést az ázsiai és a latin-amerikai régióban érte el a cég.

A növekedés mértéke nagyjából megegyezik a tavalyival, de számos stratégiai termékvonal ismét két számjegyű bővülést ért el.A SAS növekedési üteme, 2006-2017


Jól teljesítettek a SAS megoldásai többek között az ügyfélintelligencia és marketingautomatizáció, a kockázatkezelés, a csalásfelderítés, a felhőalapú megoldások és az adatminőség-menedzsment területén. A SAS a közelmúltban jelentett be új fejlesztéseket a deep learning és a természetes nyelvfelismerés területén is.

Az eredmények bemutatására a SAS készített egy infógrafikát is, ami itt érhető el (PDF).

Hazai vonatkozású hír, hogy vezetőcsere történt a SAS Magyarország élén: a képviseletet megalapító és elmúlt közel 25 évben sikeresen vezető Musza Istvántól Loncsár Tibor veszi át a cégvezetést.
2018. január 15. Üzleti intelligencia · Tableau
 
A Tableau legfrissebb verziója egy teljesen újraírt adatmenedzsment platformra épül, amely a lekérdezések sebességének megtöbbszörözését ígéri.

A memóriacentrikus Hyper technológia alapjait a müncheni egyetemen fejlesztették, a Tableau pedig 2016. tavaszán felvásárolta azt. Egy intenzív fejlesztési, integrációs és tesztelési időszak után a Hyper a most megjelent Tableau 10.5 részeként lett széles körben elérhető.Az új adatbáziskezelő leváltja az eddig használt Tableau Data Engine-t. A hivatalos anyagok szerint az új szoftverrel a lekérdezések akár ötször, az adatkinyerések háromszor lesznek gyorsabban.

A Tableau 10.5 további újdonságai között szerepel az immár Linuxon is futó Tableau Server is. A Viz in Tooptip funkció pedig az interaktív dashboardok készítéséhez ad hasznos segítséget.


Tableau Viz in Tooltip


Az új funkcióval beállítható, hogy egy adatsor adott helyén az egérmutató odamozgatására milyen további, magyarázó vizualizáció jelenjen meg. A felhasználó így az adatok további részleteit ismerheti meg anélkül hogy el kellene hagynia az aktuális dashboardot.

A Tableau 10.5 próbaváltozata letölthető a Tableau weboldaláról.

 
Korábbi hírek:  2019 ·  2018 ·  2017 ·  2016 ·  2015 ·  2014 ·  2013 ·  2012 ·  2011 ·  2010 ·  2009 ·  2008 ·  2007 ·  2006 ·  2005 ·  2004 ·  2003 ·  2002 ·  2001 ·  2000 ·  1999 ·  1998 ·