;
Az Oscar-díj az adatok tükrében - 2018
2018. március 5. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció

Összeállításunban az Oscar kapcsán készült adatvizualizációk közül válogatunk. Az anyagok között két magyar vonatkozású is van, Szűcs Krisztina és Korompai István munkái.

Impact of the Oscar nominationsSzűcs Krisztina interaktív adatvizualizációja bemutatja, hogy mennyit ér egy Oscar jelölés a jegybevétel szempontjából. Az elmúlt évek legjobb film kategóriában jelölt alkotásainak adatait lehet böngészni és megtekinteni.


The Last 60 Years Of Oscar Nominations In One ChartA fivethirtyeight.com cikkében Gus Wezerek adatvizualizációja az elmúlt 60 év Oscar jelöléseit mutatja be egy grafikonban (1958-2017).

Az Oscar postokban


Korompai István vizualizációja egy olyan kutatásról készült, ami a szociális média említések alapján jósolta meg a legjobb film díjának várható nyertesét. A kutatásról a Kreativon olvasható részletes cikk.


And the Oscar goes to... Data Science!Adam Levenson machine learning eszközökkel jósolta meg (és találta el) a legjobb film díját kapó alkotást, a vizualizáció az előre számolt esélyeket mutatja.

How critics and filmgoers disagree


(részlet)


A BBC anyaga azt mutatja be, hogy az egyes filmeknél mennyiben különbözik a rajongók és a kritikusok véleménye. A Lady Bird esetében a kritikusok véleménye jóval kedvezőbb mint a nézőké, a Logan vagy a Coco esetében viszont a közönség értékelte jobbra a filmet.

And the Winner isMichela Lazzaroni vizualizációja az Oscar-díjak legfontosabb kategóriáit mutatja be: legjobb kép, legjobb színész, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, stb.

További érdekes linkek:
 • The 2018 Oscar Nominees, in Google Search
 • See how this year's nominees played out on Google Search during the telecast
 • Oscar’s men are heroes. Oscar’s women are victims
 • Where Oscar best picture nominees are liked most
 • When do actors and actresses reach their Oscar-Winning Prime?

  Itt pedig tavalyi és tavalyelőtti Oscar cikkünk olvasható.

  Kapcsolódó anyagaink
  · Tényleg a legjobb film nyeri az Oscar-díjat? (2017. február 26.)
  · Oscar az adatok tükrében (2016. február 29.)