;
2016. szeptember 30. Üzleti intelligencia · SAP
 
Az őszi konferenciaszezon egyik meghatározó rendezvénye a SAP Fórum, ahol hagyományosan az üzleti intellgencia megoldások is nagy hangsúlyt kapnak.

Az idei konferencia kulcstémája a digitális transzformáció volt, amelynek révén egyre több iparág működésében lesznek meghatározóak az adatokra épülő digitális folyamatok.


Ablonczy Balázs


Abloncy Balázs, a SAP hazai vezetője a megnyitóban számos itthon is jól ismert példát hozott olyan cégekre, amelyek néhány év alatt alaposan felforgatták a piacot (többe között az Uber és az AirBnB). Ezek a digitális alapokon tevékenykedő vállalatok általában nagyon adatintenzívek is, ezért az analitika a hatékony működésükhöz kulcsfontosságú.

=> Tovább a teljes cikkhez

2016. szeptember 20. Adattárházak
 
Az adatvirtualizációra szakosodott cég befektetője a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A befolyt pénzt a VirtDB további fejlesztésére és piaci terjeszkedésre szánják.A VirtDB elsősorban SAP adatokat tetszés szerinti környezetből történő lekérdezését teszi lehetővé, így megspórolva az igencsak költség- és időigényes adatintegrációs fejlesztések nagy részét. A cég a BI piacon jól ismert Starschema spinoffja.
2016. szeptember 9. Üzleti intelligencia · Rstats
 
Az elmúlt szombaton került megrendezésre a világ első SatRdays konferenciája.

A kezdeményezést idén indította útjára a R nyelv érdekében tevékenykedő R Consortium. A SatRdays konferenciák szombatonként megrendezésre kerülő szakmai találkozók, ahol minden az R-ről szól.

A legelső SatRdays konferencia rendezési jogát Budapest kapta, és az MTA lágymányosi épületében megrendezett eseményen közel 200-an vettek részt. A program itt érhető el, a legtöbb előadás anyaga le is tölthető. https://budapest.satrdays.org/#schedule

A nap zárásaként egy adatvizualizációs versenyre is sort került, ahol a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adataival dolgozhattak a résztvevők.


A Quanopt nyertes pályaműve


A versenyen az első helyet a Quanopt csapata nyerte el, a másik két dobogós helyet Salánki Ági és Thomas Levine szerezte meg. A vizualizációs versenyről részletesen itt lehet olvasni, sőt, az összes beadott anyag és forráskód is böngészhető.
2016. szeptember 5. Üzleti intelligencia · Elemzés
 
Az IDC tanulmánya az üzleti analitika különböző szegmenseiben vizsgálja a nagy szoftvergyártók árbevételét.

Szolid növekedés
A piac összességben csak 2,5 százalékkal nőtt, de ebben nagy szerepet játszott a dollár árfolyamának erősödése, ami az USA-n kívül elért bevételeket leértékelte. Az árfolyamhatás kiszűrése után a növekedés mértéke 10.7%.

A legjobban fejlődő területek a tartalomelemzés, a CRM analitika, és az adatbányászat voltak.

Feltűnő még a felhőalapú megoldások további erősödése. Amíg hagyományos licenszeladás növekedése 1,4% volt, addig a nyilvános cloud alapú bevételek 26,5%-kal nőttek. A felhőben futó analitika a teljes piacnak 17 százalékát teszi ki, ebből a legnagyobb súlya az analitikai alkalmazásoknak van.

A BI eszközök piaca
A tanulmány több különböző szegmensre bontva mutatja be a szállítók bevételeit és relatív pozícióját, ezek közül kettőt emelünk ki.


A BI eszközök vezetői szállítói. Forrás: IDC


A BI eszközök területén továbbra is az SAP a vezető, akit a Microsoft és a SAS követ. Ez a szegmens eléggé kiegyensúlyozott, egyetlen gyártó sem rendelkezik 15 százaléknál nagyobb részesedéssel. A legnagyobb növekedést továbbra is a Tableau tudja felmutatni, amely két év alatt közel megtriplázta bevételeit.

Adatbányászat és fejlett analitika
A fejlett analitikai szoftvernél kicsit más a kép, itt toronymagasan, több mint 30%-os részesedéssel vezet a SAS.


Az első 5 fejlett analitikai szállító. Forrás: IDC


Az IBM és a Mathworks van még 10% felett, a többi szállító árbevétele az egy számjegyű kategóriában található.

A teljes elemzés letölthető itt a SAS jóvoltából. Korábbi évek hasonló elemzései: 2014, 2013.
2016. augusztus 25. Üzleti intelligencia · Állás
 
Szokásos összeállításunk a hazai BI,DW, Big Data és Data Science álláshirdetésekről.

 • A CIB Bank Zrt. Data office munkatársat keres Üzleti elemző / Adatbázis szakértő pozícióba. A leendő munkatárs kiemelt feladatként látja el az adattárházak központi részének üzleti kontrollját. Továbbá részt vesz az adattárház üzleti adatminőségi feladatainak ellátásában. Elvárások felsőfokú gazdasági/pénzügyi végzettség, MS Excel ismeret, SQL ismeretek illetve középfokú angol nyelvtudás.

 • A K&H Biztosító Zrt. Junior adattárház rendszerszervező munkatársat keres. Főbb feladat, adatmodell gazdaként tevékenykedni az adattárház-projektben. Elvárás az informatikai felsőfokú végzettség, CASE eszközök készség szintű ismerete és az angol nyelvtudás. Előnyt jelent adattárház és adatbázis-modellezési és Oracle PL/SQL és SQL készség szintű ismerete. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 31.

 • A K&H Biztosító Zrt. Data Scientist munkatársat keres. Elvárás az informatikai felsőfokú végzettség, Data Mining, Oracle, SQL és PL/SQL ismeretek illetve az angol nyelvtudás. Továbbá 5 éves hasonló területen szerzett tapasztalat szükséges. Jelentkezési határidő: 2016.09.13.

 • Az MKB Bank Zrt. Adatvagyon és CRM Igazgatóságának Fejlesztői csapatába Senior Microsoft BI fejlesztő munkatársat keresnek. Az új munkatárs feladata lesz MS BI riporting fejlesztési feladatok önálló elvégzése. A munkával kapcsolatos elvárás, MS SQL, Visual Studio ismeret, informatikai felsőfokú végzettség, legalább 4-5 év szakmai tapasztalat.További előnyt jelent, adattárház technológiá, ORACLE fejlesztői és Sharepoint ismeret. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 31.

 • Az Erste Bank pályázatot hirdet Adattárház fejlesztő munkakör betöltésére. Főbb feladatok közé tartozik az Oracle alapú adattárház, adatbázis struktúra és az ETL eljárások fejlesztése. A munkakör betöltése során előnyt jelent PowerDesigner, Cognos, Oracle Data Integrator, DWH tervezés ismerete. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 29.

 • A Telenor Magyarország Senior Analyst munkatársat keres. A szakmai elvárások közé tartozik a felsőfokú végzettség, Oracle, Teradata, SQL, Excel és SPSS ismeretek és az angol nyelvtudás. Elvárás hasonló munkakörben szerzett legalább 5 éves szakmai tapasztalat. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 31.

 • A Citi Bank Java Developer munkatársat keres. A munkakör betöltéséhez szükséges az PL/SQL, illetve SAS programnyelv ismerete, angol nyelvtudás. Elvárás továbbá a felsőfokú BSc/MSc végzettség. 2016. augusztus 18. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Tableau
   
  A vezető adatvizualizációs szoftver új kiadása megszépült felhasználói felületet és számtalan új funkciót hoz.  Az esztétikára mindig sokat adó Tableau a 10-es verzióban átalakította a szoftver felhasználói felületét. Többek között megújultak az ikonok, a tipográfia, és színpaletták is.  A funkcionális újdonságok közül érdemes kiemelni az automatikus clustering funkciót, amely segítségével az adatbányászathoz nem értő felhasználók is képesek az adatok gyors csoportosítására.

  A fejlesztések listáján szerepel még a mobil eszközök jobb támogatása, a könnyebb adatelőkészítés és a hatékonyabb webes riportkészítés is.
  2016. augusztus 17. Adattárházak · Elemzés · NOSQL
   
  A Forrester elemzése a különböző NOSQL technológiákat rangsorolja.  A legjobb helyezést a MongoDB és az Amazon DynamoDB érte el, de a vezetők szegmensében szerepel többek között a CouchBase, a DataStax, a MapR, a Marklogic és az Oracle NOSQL adatbázisa is.

  Az anyag kiemeli, hogy a NOSQL adatbázisok iránti fő előnyei a jó skálázhatóság, a rugalmas adattárolás és az alacsony költségszint.

  A teljes elemzés letölthető a DataStax vagy a MongoDB jóvoltából.
  2016. augusztus 10. Adattárházak · BigData · MapR
   
  A művelet célja a további piaci terjeszkedés finanszírozása és a tőzsdére menetel (IPO) előkészítése. A cég eddig összesen 224 millió dollár kockázati tőkét vont be.

  A MapR a Big Data szállítók vezetői köző tartozik a Hortonworks és a Cloudera mellett. A Hortonworks már 2014. végén megjelent a tőzsdén, és a hírek szerint az egymilliárd dollár feletti összfinanszírozással rendelkező Cloudera is hamarosan tőzsdei cég lesz.

  A MapR árbevételéről nincsenek publikus adatok, de a cég közleménye 100% feletti negyedéves árbevétel-növekedésről számolt be.
  2016. augusztus 2. Üzleti intelligencia · Állás
   
  Visszatér hagyományos összeállításunk a hazai BI és DW álláshirdetésekről.

  A K&H Biztosító Zrt. induló adattárház projektjéhez Szenior üzleti megoldások menedzser és Üzleti megoldások menedzser munkatársakat keres. Főbb feladatok közé tartozik az együttműködés az adattárház projektben érintett üzleti és informatikai területekkel. A munkakörök betöltésének feltétele informatikai vagy közgazdasági szakképzettség, adattárház és adatbázis-modellezési ismeretek (Oracle), valamint aktív angol nyelvtudás. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 03.

  Az Erste Bank pályázatot hirdet BI Üzleti elemzői csoportvezető munkakör betöltésére. A szakmai elvárások közé tartozik a felsőfokú informatikai és/vagy közgazdasági végzettség, és az angol nyelvtudás.Előnyt jelent a PL/SQL, SQL programozási és DWH tervezési ismeret, Jelentkezési határidő: 2016. 08. 08.

  A Generali Biztosító Zrt. Informatikai Igazgatósága Adattárház rendszerszervező munkatársat keres. A munkakörhöz tartozó feladatok közé tartozik adattárház megoldások fejlesztésének támogatása. Előnyt jelent a középszintű angol nyelvtudás, PowerDesigner, Oracle valamint IBM Cognos ismeret. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 08.

  A K&H Biztosító Zrt. Üzleti intelligencia szakértő munkatársat keres. A munkakörhöz tartozó főbb feladatok közé tartozik az üzleti intelligencia modellek készítése complex üzleti döntések támogatásához. Munkakör betöltésének feltételei az oracle adatbázis kezelés és lekérdező eszközök, illetve az SQL programnyelv ismerete. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 15.

  Az Erste Bank pályázatot hirdet Adattárház fejlesztől munkakör betöltésére. Főbb feladatok közé tartozik az Oracle alapú adattárház, adatbázis struktúra és az ETL eljárások fejlesztése. A munkakör betöltése során előnyt jelent PowerDesigner, Cognos, Oracle Data Integrator, DWH tervezés ismerete. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 15.

  Az Intrexon Laboratories Hungary Kft. Data scientist munkatársat keres. Elvárás a főiskolai végzettség (MSc vagy PhD), angol nyelvtudás és legalább 3 éves szakmai tapasztalat. Továbbá R, Python és MATLAB ismeret szükséges a munkakör betöltéséhez.

  A Citi Bank Business Risk Data Scientist munkatársat keres. A munkakör betöltéséhez szükséges az SQL programnyelv ismerete, angol nyelvtudás, továbbá Oracle, Python és R tudás is.
  2016. augusztus 1. Üzleti intelligencia · ETL · Talend
   
  Pénteken sikeresen végrehajtotta első részvénykibocsátását az adatintegrációs szoftverekkel foglalkozó Talend.
  A 2005-ben alapított Talend mára 1300 ügyféllel rendelkezik. A nyereséget még nem termelő cég 2015-ben 76 millió dolláros árbevételt ért el (21% növekedés 2014-hez képest), amihez 22 millió dollár veszteség járult. A Talend idáig összesen 100 millió dollár kockázati tőkét vont be.

  A piac jól fogadta az új szereplőt, a 18 dolláron kibocsátott részvények kerekesedése 27 dolláron indult. A Talend 95 millió dollár friss tőkéhez jutott, az aktuális részvényárfolyam pedig 26 dollár.
  2016. július 27. Üzleti intelligencia · BigData · Felvásárlások
   
  A felhőalapú HR megoldásairól ismert Workday megveszi az adatfelderítésre és -elemzésre specializálódott Big Data céget.


  A 2011-ben alapított Platfora Big Data Discovery platformja megkönnyíti a Hadoopban tárolt adatok tisztítását, feldolgozását és elemzését.


  Munkában a Platfora


  A Platfora alkalmazotti létszáma tavaly év végén 150 volt, amihez idén még körülbelül 100 főt terveznek felvenni. A cég ügyfelei között megtalálható a HSBC, a Citi és aCisco, akik egyben befektetők is voltak.

  Technológiai szempontból érdekesség, hogy a felhőalapú SaaS-ként működő, évi 1,2 milliárd dolláros árbevétellel rendelkező Workday egy hagyományos, elsősorban on-premise megoldást kínáló szoftvercéget vett meg.

  A felvásárlás pénzügyi részleteit nem tették közzé, de a Platfora idáig összesen 95 millió dollár kockázati tőkét vont be.
  2016. július 26. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  A Pew Research Center interaktív adatvizualizációja bemutatja a szavazók áramlását a különböző demokrata jelöltek között.  Az online eszköz segítségével 2015. márciusától napjainkig lehet nyomon követni, hogyan változtak a választói preferenciák a fontosabb események hatására.

  Clinton mellett a többi jelölt adatai elérhetőek, így például Bernie Sanders támogatóinak alakulása is vizsgálható. Természetesen a konzervatív jelöltek, köztük Donald Trump adatait bemutató verzió sem hiányzik.
  2016. július 25. Üzleti intelligencia · BigData · Felvásárlások · Teradata
   
  Felvásárolta a Teradata a londoni központú Big Data Partnership tanácsadócéget.

  A 2012-ben alapított Hadoop-specialista vállalkozás főleg Európában aktív. Referenciái között megtalálható a HSBC, a Royal Bank of Scotland, az ING, a British Airways és a CERN.


  A Big Data Partnership referenciái


  A Big Data Partnership szakemberei a Teradata tanácsadási üzletágát fogják erősíteni, tovább erősítve az open source eszközökkel kapcsolatos kompetenciákat.

  A Teradata 2014-ben már megvett egy hasonló profilú céget, a Think Big Analytics-ot.
  2016. július 13. Üzleti intelligencia · Elemzés
   
  Megjelent a Gartner 2016-os Hype Cycle for Information Infrastructure elemzése, amely az adatok kezelésére és elemzésére szolgáló eszközökkel kapcsolatos várakozásokat mutatja be.
  A legnagyobb felhajtás jelenleg a streamkezelő és önkiszolgáló adatelőkészítő szoftverek körül van, míg a gráf adatbázisok és a Spark egy kicsit már túl van a csúcson.

  A túlságosan is felfokozott várakozásokat szükségszerűen követő kiábrándultság mélypontján vannak a különböző Hadoop disztribúciók és a memóriacentrikus analitikus adatbázisok. Az adatminőségi eszközök és az adatvirtualizációs szoftverek pedig mostanra túlestek az egész cikluson és elérték a stabil produktivitás szintjét.

  A teljes anyag itt érhető el (csak Gartner ügyfeleknek), a Hype Cycle módszertanáról itt olvashatóak részletek.
  2016. július 12. Üzleti intelligencia · Microsoft
   
  A Microsoft BI eszközének új változata az alkalmazásfejlesztők számára teszi elérhetővé az adatelemzési és -vizualizációs képességeket.  Northwind Traders demó


  Az Azure szolgáltatásként elérhető PowerBI Embedded SDK-ja használatával különböző interaktív grafikonok és táblázatok illeszthetőek be az alkalmazásokba. A háttérben az adatok tárolásására a különböző felhős megoldások Azure SQL Database,Azure SQL Data Warehouse) használhatóak.


  További részletek a PowerBI blogon, demó alkalmazás pedig itt.
  2016. június 29. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · QlikView
   
  Az új kiadás legérdekesebb újdonsága a vizuális adatelőkészítő- és feldolgozó képességek. Ezek lehetővé teszik a különböző forrásokból származó adatok automatikus összekapcsolását.


  Qlik Sense 3.0


  A fejlesztések között van még vizuális keresés, az időt intelligensen kezelő grafikonok, widget támogatás és konnektorok új adatforrásokhoz.

  Az eredeti bejelentés itt olvasható, az újdonságok teljes listáját pedig ez a blogposzt illetve videó mutatja be.
  2016. június 26. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  Az angol népszavazás eredményeiről néhány óra leforgása alatt számos különböző adatvizualizáció és elemzés jelent meg, ezekből válogatunk most.


  New York Times
  A New York Times eredményeket bemutató térképes infografikája. Érdemes elolvasni a szerzők blogposztját is, ahol a megjelenítés mögötti érvekről írnak.


  New York Times, How Britain Voted in the E.U. Referendum
  *


  Financial Times
  A Financial Times azt vizsgálta, hogyan befolyásolták a szavazatok megoszlását az olyan demográfiai faktorok, mint az életkor, jövedelem, vagy iskolázottság (az ábra nagyban).


  FT Data, Brexit: the demographic divide


  Guardian
  A demográfia és terület szerint szavazateloszlást elemezte a Guardian adatblogja is (az ábra nagyban).


  Guardian, The areas and demographics where the Brexit vote was won
  2016. június 22. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  A Neue Zürcher Zeitung weboldalán egyedi módon követhetjük az EB meccseit. A Benjamin Schudel által készített animált vizualizációk Mondrian stílusában jelenítik meg a mérkőzések legfontosabb pillantait.

  A magyar-portugál 3:3 például így néz ki:  Érdemes megnézni az animált verziót, ahol lépésről-lépésre követhető a grafika alakulása. Az összes többi meccs pedig itt érhető el.
  2016. június 16. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  Az EB-n szereplő nemzeti csapatok játékosainak jelentős része idegen bajnokságokban szerepel. Guy Abel R-ben készített ábrái ezt a témát mutatják be.  A különböző elemzést az Euro 2016 Squads posztban olvashatóak.
  2016. június 8. Üzleti intelligencia · QlikView
   
  A cég bejelentette, hogy egy hárommilliárd dolláros tranzakció keretében kivezetik részvényeiket a tőzsdéről.

  A tisztán készpénzes manővert a Thoma Bravo befektetési alap vezényeli le. Egy darab részvényért 30.50 dollárt kapnak a tulajdonosok, ami a tavaszi árszinthez képest 40% prémiumot jelent.


  A Qlik árfolyama az elmúlt 12 hónapban


  A Qlik árfolyma 2015 nyarán érte el a csúcsát, akkor 40 dollár feletti árfolyam kereskedtek vele, az idei év elején azonban - több más BI és big data céggel együtt - erősen lejtmenetbe került a papír és ezzel együtt a cég értéke.

  A tranzakció lezárulta után csak a Tableau és a MicroStrategy maradnak önálló tőzsdei vállalatok a vezető BI szállítók között. A Tableau értéke a jelenlegi 50 dolláros részvényárfolyam mellett 3,4 milliárd dollár, a Microstrategy pedig 173 dolláros árfolyam mellett 1,9 milliárdot ér.
  2016. június 2. Adattárházak · Microsoft
   
  Az SQL Server új kiadása memóriaalapú adatkezelést, felhőtámogatást, fejlett analitikai funkciókat és kiemelkedő teljesítményt hoz.

  Az újdonságok között szerepelt a PolyBase, amely lehetővé teszi a Hadoop/HDFS vagy az Azure Blob Storage által kezelt adatok elérését.

  A memóriában tárolt, oszlopalapú indexek az új verzióban már írhatóak is, ami lehetővé teszi közel valós időben frissülő, operatív analitikai megoldások fejlesztését.

  A fejlett elemzési igények kiszolgálását pedig a Microsoft R Services és a Visual Studióból elérhető R eszközök segítik.

  További részletek a Microsoft Server SQL blogjában és az SQL Server termékoldalán
  2016. május 11. Üzleti intelligencia
   
  Idén június 14. és 16. között kerül megrendezésre a Budapest Data Fórum, a vezető hazai adatmenedzsment- és analitikai konferencia.

  A háromnapos rendezvényen külföldi és hazai szakértők tolmácsolásában lehet megismerkedni az adattárházak, a big data és a data science aktuális trendjeivel.

  A ComputerWorld írása.
  2016. március 10. Üzleti intelligencia
   
  Március 23-án kerül megrendezésre az első hazai NOSQL konferencia, ahol világcégek és hazai startupok képviselői osztják meg a NOSQL technológiákkal szerzett tapasztalataikat.

  A NOSQL meghódítja a világot
  Az elmúlt években a hagyományos, SQL nyelven értő és sokféle feladatra használható relációs adatbázisok mellett új, specializált technológiák jelentek meg, amelyek adott célra könnyebben használható, gyorsabb vagy éppen olcsóbb megoldást ígérnek.

  Az összefoglalóan NOSQL (Not-SQL vagy Not-Only-SQL) néven emlegetett szoftvercsaládba tartoznak például a hálózatalapú gráf adatbázisok, a modern kereső technológiák vagy a webes világban széles körben használt kulcs-érték és dokumentum adatbázisok.

  Ezek az eszközök általában nyílt forráskódú modellben érhetőek el, rugalmasan programozhatók és jól skálázhatóak nagy terhelésre is, így nem csoda gyors terjedésük.

  Mára több tucatnyi különböző NOSQL eszközből válogathatunk, ezek közül a legismertebbek a MongoDB, a Cassandra, a Redis, a CouchBase, a Neo4j és az ElasticSearch. A nagy felhőszolgáltatók kínálatában is megtalálhatóak a NOSQL jellegű szoftverek, példa erre az Amazon DynamoDB, a Google Cloud Datastore vagy a Microsoft Azure DocumentDB.

  Az első hazai NOSQL szakkonferencia
  Elsősorban a hazai alkalmazási gyakorlat bemutatása a célja a március 23-án megrendezésre kerülő első Budapest NOSQL Fórumnak.

  A konferencia programja esettanulmányokra épül. Az előadások bemutatják, hogy mi volt a megoldandó üzleti vagy technológiai probléma és miért egy NOSQL szoftver mellett döntöttek. Természetesen nem marad el a bevezetés során szerzett tapasztalatok megosztása, a tanulságok levonása sem és a NOSQL világgal csak most ismerkedők számára hasznos tanácsokból is lesz bőségesen.

  A program zömét adó esettanulmányok mellett lesznek még rövid bemelegítő prezentációk a legnépszerűbb szoftverekről és kerekasztal beszélgetés a NOSQL előnyeiről és hátrányairól. A szünetekben fog működni egy Tech Corner is, ahol az egyes technológiákban jártas szakemberekkel beszélgethetnek az érdeklődők.

  Az előadók között szerepel a Magyar Telekom, a GE, az Amadeus, az EPAM és a Ustream. Az egynapos program során többek között szó lesz a MongoDB, a Neo4j és az ElasticSearch használatával kapcsolatos tapasztalatokról.

  A konferencia weboldala a budapestnosql.hu címen érhető el.
  2016. március 9. Adatbányászat
   
  A Google 5 játszmából álló mérkőzésre hívta ki a számítógépek számára kiemelten nehéz játéknak számító Go világbajnokát, a koreai Lee Se-dol-t.  A ma hajnalban játszott első meccsen a világbajnok három és fél órás küzdelem után feladta a küzdelmet. Ez nagyon fontos lépés a mesterséges intelligencia területén, mivel eddig még sohasem sikerült számítógépnek élvonalbeli Go játékost legyőznie. A Google Deepmind ugyan februárban erősebbnek bizonyult z európabajnok Fan Hui-nál , ő azonban a világranglistán nincs a legjobbak között.

  A második meccs holnap kerül megrendezésre. A győztes 1 millió dolláros pénzjutalomra is számíthat.
  2016. március 6. Adatbányászat · Elemzés
   
  Frissítette a Gartner a fejlett analitikai megoldásokat szállító cégekről szóló elemzését is.

  Az élbolyban nincs nagy változás tavalyhoz képest, a SAS, IBM, RapidMiner és KNIME négyese mellett a StatSoftot két éve felvásárló Dell került be a vezetők közé.


  Gartner Magic Quadrant for Advanced Analytics Platforms, February 2016


  Javított a helyzetén az Angoss, amely idén a kihívók között kapott helyett. Sokat mozdult előre a Microsoft is, amely a saját fejlesztésű Azure Machine Learning és a Cortana mellett a tavaly felvásárolt Revolution Analytics révén az R nyelvvel is komolyan foglalkozik.

  Új szereplő idén az Accenture, amely 2014-ben megvette az I4C Analytics olasz céget, a Lavastorm és a Megaputer.

  Érdekesség, hogy kimaradt az elemzésből a Salford Systems és a Tibco, mert nem rendelkeznek vizuális modellező környezettel, a Gartner pedig ezt a komponenst idén már elengedhetetlenek tartja.

  A teljes elemzés itt olvasható a SAS jóvoltából.
  2016. március 4. Adattárházak · BigData · Google · Hadoop
   
  A tavaly óta bétatesztben lévő Big Data szolgáltatás most már éles használatra is elérhető.

  A Google ígérete szerint a Cloud DataProc könnyen kezelhető, olcsó és gyors. A felhasználó által indított számítási fürtök 90 másodperc alatt rendelkezésre állnak. Egy virtuális processzor ára óránként mindössze 1 cent, bár ehhez még hozzájönnek az egyéb felhasznált erőforrások (például tárhely).

  A menedzselt szolgáltatások másik előnye, hogy a különböző komponensek frissítésével sem kell a felhasználónak foglalkozni. A Google jelenleg a Hadoop 2.7.2, a Spark 1.6.0 és a Hive 1.2.1 verzióját kínálja.

  A Cloud DataProc itt próbálható ki, a technikai részletekről pedig ebből a blogposztból lehet tájékozódni.

  Hasonló kínálata a többi nagy felhős cégnek is van. A Microsoft Azure HDInsight, az IBM BigInsight on Cloud, az Amazon pedig Elastic Mapreduce néven kínálja Hadoop alapú szolgáltatását.
  2016. március 2. Adattárházak · Elemzés
   
  A Gartner idei analitikus DW mágikus négyzete szerint a piacnak ezen a részén nincs nagy változás.

  A vezetők csoportját továbbra is régi ismerősök alkotják, az Oracle, a Teradata, a Microsoft, az IBM és a SAP.


  Gartner Magic Quadrant for Data Warehouse and Data Management Solutions for Analytics


  A Hadoop specialista cégek közül idén már a Hortonworks is bekerült az elemzésbe. A Cloudera és a MapR már a 2015-ös verzióban is szerepelt, igaz, akkor még a kihívók szegmensében kaptak helyet, most pedig mindhárom cég a jobb alsó negyedbe került.

  Új szereplő még a főleg NOSQL területen népszerű MongoDB, a kínai Transwarp és a MemSQL is.

  A teljes elemzés a Teradata jóvoltából itt olvasható.
  2016. március 1. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · QlikView
   
  A Qlik Sense 2.2 továbbfejlesztett adatpreparációs, elemzési és adminisztrációs képességeket hoz.

  A szoftverbe bekötött adatforrásokhoz a felhasználók könnyen hozzáadhatnak különböző számított mezőket és a rendszer automatikusan kezeli a dátummezők komponenseit.  Érdekes újítás az alternatív dimenziók és mérőszámok megjelenése is. Ezek segítségével egy előre elkészített grafikonon a felhasználó egy kattintással tudja váltogatni a megjelenített adatokat vagy éppen a tengelyeken használt dimenziókat.

  Javultak a Qlik Sense adminisztrátoroknak szánt funkció is, a fejlesztőknek pedig többféle API és egy Visual Studio plugin jelent segítséget a munkához.

  Az új verzió képességeit részletesen egy Youtube videó is bemutatja.

  A Qlik Sense képességei kétféle módon is kipróbálhatóak: A desktop verzióból létezik egy szabadon letölthető verzió, valamint a felhőben futó Sense Cloud is kínál egy ingyenes Basic réteget, amely 5 felhasználóig és 250 MB-os adatmennyiségig vehető igénybe.
  2016. február 29. Üzleti intelligencia
   
  Az idei Oscar díjak kapcsán máris megjelent jó néhány érdekes elemzés és adatvizualizáció. A Vizable kettős grafikonja a legjobb film kategóriában jelölt filmek értékeléseit és a bevételeit sikereit veti össze.


  Ratings and Box Office Sales (Vizable)


  A díjat végül megnyerő Spotlight rendelkezett a legjobb értékelésekkel, de a mozipénztáraknál nem ért kimagasló sikereket. Figyelemre méltó, hogy a legjobbnak jelölt alkotások között két kiemelkedő bevételű mozi is található, a Mad Max sorozat legújabb része és a Martian.

  A Washington Post elemzése pedig azt mutatja be, hogy a legalább ötféle díjra jelölt filmeknek végül hány szobrot nyertek el.


  Films with 5 or more nominations (The Washintong Post)


  Ebből a szempontból a Mad Max: Fury Road teljesített a legjobban, 6 díjat beseperve: legjobb vágás, kosztüm, makeup, hangkeverés, hangvágás, produkciós design. Nem kapta meg viszont a legjobb film, rendezés, operatőri munka és vizuális effektek díját.

  A Martian viszont hét jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani és díj nélkül maradt az új Csillagok Háborúja film is.
  2016. február 17. Üzleti intelligencia · Felvásárlások · SAP
   
  Az elsősorban a mobil BI területére specializálódott Roambi szoftvereit és egyéb eszközeit veszi meg a német IT óriás.

  A Roambi fő terméke, az Analytics IOS, Android, és Windows platformokon érhető el. A szoftver különlegessége az előre elkészített speciális adatnézetek (Views), amelyek egyedi adatmegjelenítés és elemzési képességet adnak a felhasználók kezébe. A Cardex nézet például lapozható kártyák formájában mutatja be a különböző adatszeleteket.


  A Roambi Cardex adatnézete


  A portfólióban szerepel még a csak IOS-on futó Blink, amely lehető teszi CSV adatállományok gyors vizualizációját, és a Flow, amellyel adatalapú sztorik készíthetők.

  A felvásárlás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A CrunchBase adatai szerint a Roambi-t fejlesztő MELLMO idáig összesen 48,35 millió dollár kockázati tőkét vont be.
  2016. február 16. Adattárházak · ETL · Talend
   
  A vállalatok nagy részénél rengeteg idő megy el az adatok Excelben történő tisztogatására és feldolgozására. A Talend új ingyenes, nyílt forráskódú adatelőkészítő eszköze segítségével ezek a feladatak könnyebben és gyorsabban lesznek elérhetőek.

  A már most is letölthető Data Preparation Free Desktop Excel és CSV állományokkal tud dolgozni. Néhány hónap múlva várható a fizetős nagyvállalati verzió, amely többfelhasználós képességeket, sok-sok adatforrás támogatását és nagy teljesítményű szerveroldali feldolgozást fog hozni.

  A Talend közzétett az új eszközről néhány bemutató videót is, ezek itt érhetőek el.
  2016. február 5. Üzleti intelligencia · Elemzés
   
  Egyelőre csak maga az ábra érhető el, a teljes elemzés még nem publikus, de annyi biztos, hogy nagy változások történtek. Frissítés: A teljes elemzés elérhető itt a Tableau jóvoltából.


  A legfrissebb, 2016-os BI mágikus négyzet


  A vezetők szegmensébe már csak három cég került be, a Tableau, a Qlik és a Microsoft. Az olyan klasszikus szereplők, mint a SAS, az SAP-BusinessObjects és az IBM-Cognos a vizionáriusok között kaptak helyet.

  Összehasonlításként íme az egy évvel korábbi ábra:

  A 2015-ös BI mágikus négyzet


  A tavalyi elemzésről szóló írásunk itt olvasható.
  2016. február 3. Üzleti intelligencia
   
  A két nappal ezelőtt Iowában megrendezett első előválasztás alaposan átrendezte a republikánus elnökjelöltek győzelmi esélyeit a fogadóirodák adatai szerint.


  Republikánus jelöltek győzelmi esélye (Todd W. Schneider)


  A republikánusoknál Donald Trump gyenge szereplése azonnal megmutatkozott a fogadók véleményében is. Korábban az emberek fele tartotta őt a leendő győztesnek, ez most kevesebb mint egyharmadra csökkent és Marco Rubio lett a fő esélyes.


  Demokrata jelöltek győzelmi esélye (Todd W. Schneider)


  A demokratáknál ebben szemben annak ellenére sem változott érdemben a helyzet, hogy Hillary Clinton és Bernie Sanders fej-fej mellett végeztek Iowában. A fogadók továbbra is Hillary Clinton győzelmében hisznek.
  2016. február 1. Adatbányászat
   
  A Google által két éve felvásárolt Deepmind mesterséges intelligencia szakértői cég nagy erőkkel fejleszti AlphaGo programját, amely a múlt héten fontos győzelmet ért el, amikor 5 játszámban megverte az európai Go bajnokot.

  A kinai eredetű Go játék szabályai egyszerűsége ellenére kemény dió a számítógépek számára, mert gigantikus mennyiségű lépéskombináció lehetséges egy játszma során, nagyságrendekkel több, mint például a sakkban.  A DeepMind AlphaGo részben deep learning algoritmusokra épülő fejlesztése nagy áttörés lehet, ha a legjobb emberi játékosokkal szemben is tud bizonyítani. A most legyőzött kontinensbajnok Fan Hui a világranglistán nem szerepel különösebben magas pozícióban, mivel a Go főleg Ázsiában népszerű. A DeepMind azonban márciusban a világelsőnek számító koreai Lee Sedol ellen is kiáll, ez lesz az AlphaGo igazi megmérettetése.

  A technikai részletek a Nature által közölt hivatalos tanulmányban olvashatóak: Mastering the Game of Go with Deep Neural Networks and Tree Search

  A Google blogposztja itt, az Index részletes cikke pedig itt érhető el.
  2016. január 25. Adatbányászat
   
  A Yahoo News Feed adatbázis 110 milliárd sorból áll, és a cég online csatornáin megjelenő hírekhez kapcsolódó felhasználói interakcióra vonatkozik.  A 2015. február-május közötti időszakból készült leválogatásban körülbelül 20 millió felhasználó kattintásai szerepelnek. Az adatok természetesen anonimizáltak, de egy részhalmaz esetében a Yahoo alapvető demográfiai információkat is publikál.

  A nyers formában 13,5, tömörítve 1,5 terabájtos csomag a cég honlapjáról letölthető le, további részletek ebben a blogposztban olvashatóak.
  2016. január 13. Üzleti intelligencia
   
  A svájci Computer Vision Lab készítette howhot.io weboldal a felhasználók feltöltött fényképein megtippeli a szereplők vonzerejét és életkorát.  A weboldal mögött deep learning algoritmusok futnak, amelyeket több millió fényképen tanítottak be a sváci kutatók. A társkeresésre specializálódott BlinQ startuppal közösen végzett munka eredményét a Some like it hot - visual guidance for preference prediction tanulmány foglalja össze.

  Az először faces.ethz.ch címen elérhető weboldal meglehetősén népszerűnek bizonyult, az első 12 óra alatt több mint egymillióan látogatták meg.

  Hasonló szolgáltatást indított korábban a Microsoft is How-Old.net címen, amely azonban csak az életkort próbálja meghatározni a feltöltött képek alapján.
  2016. január 11. Üzleti intelligencia · BigData · Spark
   
  Az egyre népszerűbb Big Data keretrendszer legfrissebb kiadása háron fő területen hoz újdonságot.

  A teljesítmény növelését célozza a Parquet állományformátum jobb támogatása, az automatikus memóriaméretezés bevezetése és a streaming adatok jobb kezelése.

  Jelentősen javították a programozói interfészeket (API-k) és a rendelkezésre álló adatbányászati algoritmusok köre is jócskán bővült. Az újdonságról részletesebben itt lehet olvasni.

  A Spark az utóbbi évek egyik legnépszerűbb Big Data technológiája, amely mögött egyre több technológiai világcég sorakozik fel. A tavalyi év legfontosabb Spark vonatkozású eseményeit a DataBricks Spark 2015 Year In Review blogposztja foglalja össze.
  2016. január 4. Üzleti intelligencia · Bigdata · Microsoft
   
  Kővári Attila új kiadványa a valós idejű adatfeldolgozó rendszerek kialakításához nyújt szakmai segítséget.  A Microsoft Azure környezetet bemutató kiadvány kifejezetten a hazai vállalatok számára készült. Részletes ismeretés és tartalom itt olvasható.

   
  Korábbi hírek:  2019 ·  2018 ·  2017 ·  2016 ·  2015 ·  2014 ·  2013 ·  2012 ·  2011 ·  2010 ·  2009 ·  2008 ·  2007 ·  2006 ·  2005 ·  2004 ·  2003 ·  2002 ·  2001 ·  2000 ·  1999 ·  1998 ·