;
2017. november 19. Adatbányászat · Elemzés
 
A Gartner elemzése a különböző feljövő technológiákat mutatja be.A görbe első, emelkedő szakaszán találhatóak a legdivatosabb, legnépszerűbb újdonságok. Itt a csúcs közelében található például a machine learning (ML) és deep learning. Azonban az itt található technológiák a legtöbb esetben még átmennek egy kiábrándulási szakaszon, mielőtt elérnék a széles körű, praktikus alkalmazhatóság fennsíkját.

A fenti két esetben ehhez várhatóan 2-5 évre lesz még szükség, de például a görbén jelenleg kicsit előbbre tartó önvezető járművek esetén akár 10 év is lehet ez az idő.

Az elemzésről részletesebben a Gartner blogjában lehet olvasni.
2017. november 18. Üzleti intelligencia · Események
 
Néhány adatokkal kapcsolatos szakmai esemény a következő hetekben:
2017. szeptember 2. Üzleti intelligencia · Állás
 
Nyár végi válogatásunk az aktuális adatos álláshirdetésekből. A hirdetők között telekom és pénzügyi cégek, gyártó és kereskedelmi vállalatok valamint szoftverházak.


=> Tovább a teljes cikkhez

2017. augusztus 14. Üzleti intelligencia · Konferencia
 
Az őszi szezon jó néhány izgalmas szakmai konferenciát kínál az adatok iránt érdeklődő szakembereknek, beharangozónkban ezek közül válogatunk.

 • Az SAP szeptember 10-12. között ismét Siófokon rendezi meg nagyszabású szakmai fórumát, immár 20. alkalommal. A programban többek között szerepelnek BI esettanulmányok a Bonafarm, a Scitec Nutrition és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-től.

 • Ugyanezen a héten kerül megrendezésre Londonban az Alteryx európai felhasználói konferenciája, Opatijában pedig az IBM regionális Watson eseménye, ez utóbbi ráadásul ingyenes a résztvevőknek.

 • Szeptember végén szintén Siófok ad otthont az idei Internet Hungary konferenciának, ahol több szekció is foglalkozik az online tevékenységek adatainak elemzésével.

 • Október közepén kerül megrendezésre a Prezi és az IBM Budapest Labs (ex-Ustream) szervezésében a data engineering és analytics témájú CrunchConf, amely idén is nagyon színvonalas nemzetközi előadógárdát hoz Budapestre.

 • November közepén lesz az idei Budapest BI Fórum, ahol az önkiszolgáló BI, az adatvizualizáció, a gépi tanulás valamint a PyData és az R ökoszisztémák lesznek a középpontban, számos hazai és külföldi esettanulmánnyal. 2017. augusztus 8. Üzleti intelligencia · BigData · Elemzés · Hortonworks
   
  Közzétette a Hortonworks a június végén zárult negyedév pénzügyi adatait. A cég árbevétele 61,8 millió dollár volt, ami 42%-os növekedés az előző évhez képest.  A teljes 2017-es üzleti évre a cég jelenleg 247 millió dolláros árbevételt jelez előre. A tavalyi év zárásakor közétett becslés még csak 235-240 millió dollár volt.

  A fontosabb üzleti hírek közé tartozik az IBM-mel júniusban kötött szövetség, amelynek keretében a kék óriás is forgalmazni fogja a Hortonworks Data Platform és a Data Flow termékvonalait. A Hortonworks peig adaptálni és forgalmazni fogja az IBM Data Science Experience (DSX) és Big SQL megoldásait.

  Ez a megállapodás tovább erősíti a Hortonworks ipari kapcsolatait. A cég többek között a Microsoftnak is stratégiai partnere a Big Data megoldások területén.
  2017. július 28. Üzleti intelligencia · Állás
   
  Extra hosszú válogatásunk az aktuális adatos álláshirdetésekből. A hirdetők között ezúttal megtalálható számos bank és pénzintézet, telekom szolgáltatók, IT cégek valamint startupok.


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. július 26. Üzleti intelligencia · BigData
   
  Csütörtökön kerül megrendezésre a következő Big Data meetup, ahol a pénzügyi szektorban népszerű kdb+ adatbáziskezelő lesz a középpontban.

  Az este során a kdb-t fejlesztő Kx Systems és a Morgan Stanley fog előadást tartani.

  Az estén a részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött, jelentkezni (RSVP) a bigdatameetup.hu oldalon lehet.
  2017. július 10. Üzleti intelligencia · AI
   
  A McKinsey Artificial Intelligence - The next Digital Frontier címmel publikált egy tanulmányt, amely a mesterséges intelligencia aktuális kérdéseivel foglalkozik.  A tanulmány szerint rekordmennyiségű pénz ömlik az AI fejlesztésekbe, de a tényleges alkalmazás még jóval alacsonyabb. Fontos kiemelni, hogy az invesztíció legnagyobb része belső céges fejlesztés, amelyben különösen a Google, a Facebook, az Amazon és az Apple jár az élen.

  A tech óriások gyakran élnek az "Acquihire" eszközével is, azaz felvásárolnak ígéretes induló AI startupokat azzal a céllal, hogy magukhoz kössék a tehetséges szakembereket. A McKinsey becslése szerint egy-egy akvizíció 5-10 millió dolláros összeget jelent.  Az elemzés azt is állítja, hogy AI vezető alkalmazási területei között nem lesz változás, a jelenlegi élharcosok fogják vezetni a szektort. Hasonlóan a hagyományos adattárházas és BI alkalmazásokhoz, a pénzügyi és a telekom cégek lesznek

  A teljes, számos további témával foglalkozó anyag letölthető a McKinsey oldaláról.
  2017. július 5. Üzleti intelligencia · Konferencia · Rstats
   
  Ezen a héten rendezik Brüsszelben az useR!2017 konferenciát, amely az R statisztikai programozási nyelv felhasználóinak legnagyobb találkozója.

  A témák között szerepel adatbányászat, adatvizualizáció, Big Data, klinikai alkalmazások, bioinformatika, statisztikai modellezés és még sok minden más.

  Ma lesz két magyar vonatkozású előadás is, Pafka Szilárd a különböző nyílt forráskódú adatbányászati szoftverek összehasonlításáról, Daróczi Gergő pedig R-ben történő stream feldolgozásról fog beszélni.

  A közvetítés oldala itt érhető el, a konferencia részletes programja pedig itt olvasható.
  2017. július 4. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Qlik · Rstats
   
  Az önkiszolgáló BI és adatvizulizációs szoftvereket fejlesztő cég a jövőben nagyobb önálló verziók helyett rendszeres és gyakori frissítéseket fog kiadni.  Az új rendszerben meg fog változni a verziók elnevezése és számozása is, így például a Qlik Sense legfrissebb kiadása egyszerűen a June 2017 címkét kapta. A következő verzió a 10 hét múlva érkező szeptemberi lesz, majd újabb 10 hét múlva jön majd a novemberi frissítés is.

  A Qlik Sense júniusi kiadása számos érdekes új vagy továbbfejlesztett funkciót hozott, ilyen például a vizuális adatprofilozás, új grafikontípusok vagy az R és Python integráció.  Az újdonságok listájáról itt lehet bővebben olvasni. A jövő szerdai BI meetupon is szó lesz a Qlik újdonságokról, valamint bemutatásra kerül egy Qlik Sense - R integrációs projekt is. A meetupra itt lehet jelentkezni.
  2017. június 30. Adattárházak · GPU
   
  A Kinetica indulása az amerikai hírszerzés környékére vezethető vissza, ahol néhány évvel ezelőtt nagy szükség volt egy valós időben működő, nagy teljesítményű adatfeldolgozó platformra. Az akkori megoldásokat nem találták megfelelőnek, ezért egy új, GPU alapú adatbázist kezdtek fejleszteni.  A Kinetica a GPU-k sebességének és masszívan párhuzamos működésének köszönhetően a hagyományos DB-khez képest bizonyos esetekben akár 1-2 nagyságrenddel is gyorsabb. A cég csak a szoftvert fejleszti, a hardvert pedig olyan neves partnerek biztosítják, mint az IBM. A Kinetica elérhető a vezető felhőszolgáltatók platformjain is, akik szintén kínálnak nagy teljesítményű GPU-kkal felszerelt virtuális szervereket.


  A Kinetica teljesítménye (a cég saját mérése)


  A most bejelentett tőkebevonással 50 millió dollárhoz jut a cég, amelyet főleg termékfejlesztésre és további terjeszkedésre fordítanak. Eddig két körben 13 milliót kaptak, így most közel megnégyszereződtek a rendelkezésre álló források.

  A GPU alapú adatbázis az utóbbi években erősen feljövőben vannak, hasonló technológián dolgozik többek között a SQReam és a MapD is. Az utóbbi közreműködésével jött létre idén tavasszal a GPU analitika könnyebb alkamlmazását segítő GPU Open Analytics Initiative, amelyben a Continuum Analytics és a H2O.AI is partnerek.
  2017. június 21. Adattárházak · BigData
   
  Idén kilencedik alkalommal került megrendezésre az adattárházakkal és Big Data megoldásokkal foglalkozó hazai szakembereknek szóló Budapest Data konferencia. A háromnapos esemény idén rekordszámú résztvevőt vonzott, összesen közel kétszázötvenen vettek részt a programokon.


  Készülődés


  Big Data és Data Science
  A hétfői workshop napon a MongoDB használatával, a Hadoopon elérhető legmodernebb Hive/SQL technológiákkal és a Google felhőben futó Big Data megoldásokkal ismerkedhettek meg a résztvevők közelebbről. A workshopok lebonyolításában az Appworks, a Hortonworks és a Doctusoft szakértői működtek közre.

  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. június 20. Adattárházak · Elemzés · Hortonworks · IBM · Oracle · SAP · Teradata
   
  A Forrester frissen megjelent elemzése a nagyvállalati adattárházak és Big Data platformok szállítóit hasonlítja össze.

  Az összesen 15 szállítót vizsgáló Big Data Warehouse elemzés 6 céget sorol a vezetők közé, ezek az Amazon, a Hortonworks, az IBM, az Oracle, a SAP és a Teradata.  Forrester Wave™: Big Data Warehouse, Q2 '17


  A teljes elemzés letölthető innen a Hortonworks jóvoltából.
  2017. május 15. Üzleti intelligencia · BigData · Cloudera · Elemzés
   
  Jól szerepelnek a Cloudera részvényei a tőzsdén, az árfolyam jelentősen emelkedett a kereskedés első napja óta.  A Cloudera előzetesen 12-14 dolláros kibocsátási árfolyamot jelölt meg, amiből végül 15 dollár lett. Ez a kibocsátási árfolyam jelentősen kisebb cégértéket mutat, mint amit az Intel 2014-es 740 millió dolláros befektetése jelzett. Az akkori 4.1 milliárd dollárhoz képest a mostani IPO 'csak' 1,9 milliárd dolláros cégértéket jelent.

  A tőzsdei kereskedés első napján a részvény 20 százalékot emelkedett, 18 dollárra. A pozitív trend azóta is folytatódott, két hét után az árfolyam 20 dollár felett jár, az aktuális cégérték pedig 2.6 milliárd dollár körül van.
  2017. április 26. Üzleti intelligencia · Elemzés · Microsoft · Oracle · Teradata
   
  A Gartner elemzése szerint az adattárházas és analitikus adatmenedzsment platformok szegmensének legjobbjai a Teradata és az Oracle.  A tavalyi évhez hasonlóan a vezetők között szerepel az IBM, a Microsoft és az SAP is, újdonság viszont az Amazon Web Services (AWS) előkelő helyezése.

  Teljesen új szereplők még idén a Google, az EnterpriseDB, a Snowflake és a Huawei. A régebbi játékosok közül viszont kikerült az Actian, az Exasol, a Hitachi, a Kognitio és az Infobright, inaktivitás vagy a bevételi követelmények (40 millió dolláros éves árbevétel vagy 10 millió dollár 50 százalékos növekedés mellett) nem teljesítése miatt.

  A teljes elemzés letölthető innen.
  2017. április 19. Üzleti intelligencia · BigData · Cloudera · Elemzés · Hortonworks
   
  Hosszú várakozás után bejelentette a Cloudera, hogy megjelenik a tőzsdén. A részvénykibocsátás keretében körülbelül 200 millió dollár tőkét terveznek bevonni.

  A 2008-ban alapított Cloudera történetének legfontosabb mérföldköveit az alábbi ábra mutatja be.


  A cég eddig nem nagyon tett közzé részletes pénzügyi adatokat, azonban a tőzsdei részvénykibocsátásához szükséges S1 dokumentumból kiderülnek a legfontosabb mutatók, amelyeket a legfőbb versenytársnak számító Hortonworks számaival is összevethetünk.  A bevételi adatokból jól látható, hogy a Cloudera továbbra is erős növekedési pályán van, a 2017. január 31-én zárult pénzügyi évben 261 millió dolláros bevételt ért el, ami 57%-kal haladja meg az előző évit. A Hortonworks hasonló adata 184 millió dollár, nagyjából azonos növekedési ráta mellett.  Az eredményességet nézve a Cloudera is jócskán veszteséget termel még, azonban 2016-ban már elindult a veszteség csökkenése, míg a Hortonworksnál egyenlőre ellenkező irányú a trend. Árbevétel arányosan is jóval kedvezőbb így a Cloudera helyzete (70%, illetve 130% a bevételarányos veszteség).

  A Hortonworks jelenlegi mutatói nagyjából a Cloudera tavalyi számaival egyeznek meg, ezért érdemes lesz nyomon követni, 2017-ben hogyan muzsikál a két cég.

  A teljes S1 dokumentum itt érhető el.
  2017. április 18. Üzleti intelligencia · Tableau
   
  Az adatvizualizációs piac meghatározó szereplői közé tartozó cég mostantól alapvetően előfizetéses konstrukcióban kínálja szoftvereit.  Az új árazás szerint a Desktop Professional szoftver havi 70 dollár lesz az eddigi egyszeri 2.000 dollár helyett. Figyelembe véve az éves szoftverkövetést is, az előfizetés díjak így nagyjából 3-4 év után kerülnek egyensúlyba az egyszeri vásárlás költségeivel.

  A Tableau az új árazástól azt várja, hogy a felhasználók sokkal könnyebben tudnak majd indítani új elemzési projekteket, hiszen nem kell egyszeri nagyobb beruházás a szoftverek beszerzéséhez. Hasonlóképpen könnyebb lesz majd újabb felhasználókkal bővíteni egy már meglévő BI rendszert is.

  A konkurensek jelentős része már korábban hasonló árazási modellt vezetett be. A Qlik Sense Cloud havidíja 20 vagy 25 dollár felhasználónként funkcióktól függően, a Microsoft PowerBI 10, az Amazon Quicksight pedig 9 vagy 18 dollárba kerül.
  2017. április 14. Üzleti intelligencia · Állás
   
  Aktuális válogatásunk a hazai adatos álláshirdetésekből. A hirdetők között az UPC, a Balabit, a Bosch, a Netpincér, a Hortonworks, a Fundamenta, az MKB és a Spicy Analytics.


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. március 16. Üzleti intelligencia · Elemzés
   
  A Forrester Research új elemzést készített az adatok előkészítését és feldolgozását az üzleti felhasználók számára is lehetővé tévő adatpreparációs szoftverekről.

  Az elemzés szerint a vezetők csoportjába jelenleg két cég tartozik, a Trifacta és a Paxata.


  The Forrester Wave™: Data Preparation Tools, Q1 2017


  Mindkét szoftverre jellemző, hogy a hagyományos adatforrások mellett támogatják az olyan Big Data eszközöket is, mint a Hadoop és a Spark. Az adattisztítási feladatokat intelligens algoritmusokkal is segítik és lehetőséget adnak az adatok profilozására is.

  A hét céget bemutató elemzésben szerepel még a SAS, az Alteryx, a DataWatch, az Oracle és az Unifi.

  A teljes elemzés ingyenes regisztráció után letölthető a Trifacta vagy a Paxata weboldaláról.
  2017. március 9. Adatbányászat
   
  A most zajló Cloud Next konferencián jelentette be a Google, hogy felvásárolja az adatbányászati versenyek szervezésről ismert Kaggle-t.  A Kaggle hét évvel ezelőtt indult, az Eurovision dalverseny szavazási mintáit vizsgáló első kiírásban 21 csapat küzdött az 1.000 dolláros díjért. Azóta a platformnak több százezer felhasználója van, és rengeteg különböző data mining versenyt rendezett üzleti, tudományos és toborzási célokból.

  A Kaggle blogposztja szerint továbbra is önállóságukat és saját arculatukat megőrizve fognak működni a Google berkein belül is.
  2017. március 8. Üzleti intelligencia · Állás
   
  Aktuális válogatásunk a hazai adatos álláshirdetésekből.


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. február 28. Üzleti intelligencia · Alteryx
   
  Az Alteryx az önkiszolgáló adatelemzés piacának egyik vezető szereplője. A cég workflow-alapú szoftvere lehetővé teszi, hogy az üzleti felhasználók önállóan végezzenek el különböző elemzési feladatokat, az adatok előkészítésétől a komplex térképes elemzésekig és prediktív analitikáig.  Az amerikai tőzsdefelügyelethez most beadott S-1 úrlap adataiból kiderül, hogy az Alteryx az elmúlt két évben dinamikusan növelte az árbevételét, a 2014-es 39 millióról több mint 85 millióra.

  A cég eladási stratégiája a más szállítóktól is ismert 'land and expand' modellt követi, azaz az ügyfelek jellemzően egy kisebb, akár csak egy licenszes beszerzéssel kezdenek, amit aztán újabb és újabb megrendelések követnek. Ehhez természetesen az kell, hogy a szoftver a valós használatban kellően sikeresnek bizonyuljon.

  Az Alteryx a Gartner aktuális mágikus négyzeteiben is helyet kapott, a Data Science MQ-ban a kihívók között, a BI MQ-ban pedig a bal alsó sarokban.  A gyors növekedésnek itt is megvan az ára, az eddig kockázati tőkéből finanszírozott cég évente 20 millió dollár feletti veszteséget termelt. A kiadások között a legnagyobb tétel nem meglepő módon az értékesítési és marketing költségek.

  Szerencsére a cég bőségesen el van látva tőkével, a TechCrunch adatait szerint eddig három fordulóban összesen 163 millió dollárnyi befektetést kapott.

  A tervezett nyilvános kibocsátásból a cég mintegy 75 millió dollárnyi friss pénzre számít. A részvények várhatóan az AYX szimbólum alatt fognak szerepelni a tőzsdén.
  2017. február 28. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  A Clementine Consulting elemzői szöveganalitikai eszközök segítségével interaktív Google térképre gyűjtötték össze a március másodikai Torkos Csütörtök akcióban résztvevő éttermeket.  A tetszés szerint nagyítható interaktív verzió itt érhető el, a Clementine oldalán pedig a részvevő éttermek listája is megtalálható.
  2017. február 27. Adatbányászat · Elemzés · IBM · Knime · Rapidminer · SAS
   
  Megjelent a Gartner adatbámyászati és data science platformokat bemutató elemzése is. Az élbolyban az IBM, a SAS, a RapidMiner és a Knime.


  Gartner Magic Quadrant for Data Science Platforms, February 2017


  A Gartner korábban az Advanced Analytics Platforms MQ-ban foglalkozott ezekkel a cégekkel (itt a tavalyi), idén azonban átkeresztelte az elemzést. A bekerülési kritériumok módosulásával szélesebb lett a merítés is, így most már 16 cég szerepel a mágikus négyzetben, köztük kisebb, innovatív szállítók is.

  A vezetők között csak kisebb változások történtek, helyet cserélt az IBM és a SAS, illetve a Rapidminer és a Knime is. Érdekesség, hogy mind a 4 vezető cég közel azonos értékelést kapott a végrehajtási képesség tengelyén. Új szereplő nincsen, a tavalyi vezetők közül pedig egyedül a november óta már a Quest portfóliójába tartozó Dell/Statistica került át a kihívók közé.

  A további negyedekben elég sok a változás a módosított kritériumok miatt. Új szereplő a Dataiku, a Domino Data Labs, H2O.ai, a MathWorks és a Teradata. Eltűntek viszont olyan régi, de kisebb szereplők, mint a Megaputer vagy a Predixion Software.

  A teljes elemzés letölthető innen a SAS jóvoltából.
  2017. február 26. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  Ha a legjobb filmet a kritikusok véleménye alapján választjuk ki, akkor biztos nem.

  A BBC grafikonja az utóbbi években a legjobb film díját elnyerő alkotások kritikusi pontszámait mutatja be.


  Forrás: BBC


  Jól látható, hogy a közelmúltban csak három díjnyertes film kapott kiemelkedőn jó összesített értékelést a MetaCritic gyűjtőoldalon. Az Oscart hazavivő filmek nagy része azért persze jól szerepelt, nem maradt le sokkal a legjobban értékelt 3 film átlagát mutató piros vonaltól.

  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. február 20. Üzleti intelligencia · Állás
   
  Aktuális válogatásunk a hazai adatos álláshirdetésekből.


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. február 20. Üzleti intelligencia · Elemzés · MicroStrategy · QlikView · Tableau
   
  2016-ban is jelentősen növelte árbevételét a Tableau. Az éves összbevétel 827 millió dollárra rúgott, ami 27 százalékos bővülés az előző évhez képest. A licenszbevétel 482 millió dollár volt, ami 14 százalékos éves növekedést mutat.


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. február 17. Üzleti intelligencia · Elemzés · Microsoft · Tableau
   
  Megjelent a Gartner legújabb elemzése az üzleti intelligencia szoftverekről, ahol a tavalyi évhez hasonlóan ismét a Tableau, a Microsoft és a Qlik szerepel a vezetők negyedében.


  Gartner Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms 2017

  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. február 16. Üzleti intelligencia · BigData · Elemzés · Hortonworks
   
  A Hortonworks 2016-ban több mint 50 százalékkal növelte árbevételét, amely meghaladta a 184 millió dollárt. A bevétel nagyjából kétharmada származott support előfizetésekből, a maradék egyharmad pedig szolgáltatásokból.


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. február 16. Üzleti intelligencia · Rstats
   
  Ma tartja első találkozóját az R-Ladies Budapest meetup, az adatelemzés és adatbányászat iránt érdeklődő lányok/nőknek szóló szakmai csoport.

  A budapesti tagozat a globális R-Ladies kezdeményezés része, amely már több tucatnyi országban van jelen hasonló meetupok révén. Az R-Ladies Budapest meetup oldala itt található, emellett elérhetőek a Facebook és a Twitter felületén is.

  Létezik egy hasonló kezdeményes a Python nyelv kedvelői számára is, a PyLadies, amelynek szintén van hazai csoportja.
  2017. február 15. Adattárházak · BigData · Google
   
  A Google a nagy nyilvánosság számára is elérhetővé tette globális méretekben is skálázható tranzakciós adatbázisát.

  A Google Spanner kiemelkedő jellemzője, hogy úgy nyújt valódi tranzakciókezelést, hogy közben sem a nagyfokú skálázhatóságot, sem a hibatűrést nem áldozza fel.


  A Spanner összehasonlítása a hagyományos SQL és NOSQL technológiákkal


  Az elosztott adatbázisok működését leíró CAP elmélet szerint a Consisteny (konszisztencia), Availability (elérhetőség), Partition tolerance (kb. particióvesztés-állóság) hármasából egyszerre csak kettő érhető el. Ezért olyan adatbázist készíteni szinte lehetetlen, ami konzisztensen kezeli a tranzakciókat, tetszés szerint skálázható akárhány gépre, és közben bármikor elérhető.

  A Spanner ezt az ellentmondást úgy oldja fel, hogy teljes egészében a Google által működtetett belső, redundáns hálózati infrastruktúrán fut. Ennek következtében a hálózati szakadásokból származó problémák nagyon-nagyon ritkák, a Google szerint a rendelkezésre állás 5 kilences nagyságrendű. Így szigorúan véve a Spanner a CP kategóriába tartozik (konzisztens és particióvesztés-tűrő), egy kiemelkedően magas, bár nem 100%-os elérhetőség mellett.

  A Spanner működéséről érdekes részlettel szolgál a Quizlet blogja is, akik korai felhasználóként alapos és részletes teszteket futtattak.

  A Google a Spannert már közel tív éve fejleszti, az első nyilvános technikai leírás 2012-ben jelent meg. Most közzétettek egy új tanulmányt is, amely többek között a particiószakadás kezelésével foglalkozik. A cég legkritikusabb üzleti alkalmazásai mára a Spanneren futnak, ideértve az Adwords és a Google Play szolgáltatásokat.

  A Google Cloudon futó Spanner saját oldala itt érhető el, az árazásról pedig itt lehet tájékozódni.
  2017. február 15. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  A német #Rosen (rózsa) taggal az Instagrammra posztolt képekek elemezte egy német csapat. Az adatgyűjtés a 2013 és 2015 közöttti időszakra vonatkozott.  A vizualizáció sok más hasonlóval együtt egy német nyelvű könyvben is megjelent. Az elemzés Tin Fischer, a design Ole Häntzschel munkája.
  2017. február 11. Üzleti intelligencia
   
  68 éves korában elhunyt Hans Rosling, akinek a világ fejlődéséről szóló statisztikai és adatvizualizációs előadásait milliók látták.

  A svéd Karolinksa Intézet közegészségüggyel foglalkozó professzorát 2006-os A The best stats you've ever seen TED előadásával ismerte meg a világ. Nevéhez fűződik a Gapminder alapítvány, amelynek az utolsó évtizedet szentelte.

  Munkásságából ízelítőt ad a BBC4 csatorna számára készített, mindössze 4 perces dokumentumfilmje, a Joys of Stats is:  Hans Roslingról megemlékezett a Guardian és Bill Gates is.
  2017. február 10. Üzleti intelligencia · Elemzés · Teradata
   
  A Teradata 2016-os árbevétele 2,3 milliárd dollár volt. Ez 8 százalékos csökkenés a 2015-ös 2,5 milliárdhoz képest, azonban a különbség jelentős része abból származik, hogy tavaly júniusban a cég eladta marketingoptimizációs üzletágát.


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. február 8. Üzleti intelligencia · Állás
   
  Ismét visszatér a hazai adatos szakembereknek szóló állásokból válogató összeállításunk. A hirdetők között megtalálható az Erste Bank, az MBK Bank, a Telenor, a Generali Biztosító, a Vodafone, az UPC és az Oktatási Hivatal is.

  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. február 6. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  Az amerikai foci nem mindennapi izgalmakat hozó ötvenegyedik szuperdöntőjéről számos adatvizualizációt is készült.

  A meccs fontosabb eseményei a Brandwatch által mért szociális média említésekben is visszaköszönnek:


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. február 1. Üzleti intelligencia · AI
   
  A pittsburgi Rivers Casino-ban négy profi játékos mérte össze erejét a pókert játszó mesterséges intellienciával. A mérkőzést páros verseny formájában bonyolították, azaz a gép egyesével játszott emberi ellenfeleivel.


  Fotó: Ross Mantle for Bloomberg Businessweek


  A Carnegie Mellon University tudósai által fejlesztett Libratus a többhetes játék alatt jókora zsetonelőnyt szedett össze, a 4 profi pedig mind mínuszban végzett.

  Ehhez hasonló eredményet eddig nem sikerült még számítógépnek emberi ellenfelek ellen elérni.A pókert különösen nehezen algoritmizálható feladatnak tartják, mert a játékosok csak korlátozott
  információkkal rendelkelnek.

  A Libratus működéséről a Wired cikkében, a pókerszoftverek történetéről pedig a Bloomberg írásában lehet részletesen olvasni.
  2017. január 31. Üzleti intelligencia · Elemzés · MicroStrategy
   
  A 2016-os évben a Microstrategy árbevétele 512 millió dollár volt, ami 3 százalékos csökkenés az előző évhez képest. A cég az elmúlt években rendre 500 és 600 millió dollár között teljesített.


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. január 29. Üzleti intelligencia · Microsoft · PowerBI
   
  Az új fejlesztés lehetővé teszi a PowerBI Desktopban készült elemzések publikálását egy helyi szerveren futó Reporting Services felületre.

  Eddig a PowerBI adatvizualizációit csak a Microsoft felhőszolgáltatásával lehetett böngészőből is elérhetővé tenni és megosztani más felhasználókkal, ami nem mindenhol járható út.

  Emlitésre érdemes, hogy új előzetes jelenleg csak az Analysis Services modellekhez ad hozzáférést, relációs (SQL) forrásokhoz még nem. A végleges verzió az év közepére várható.

  Részletek és letöltés a Microsoft SQL Server Reporting Services Team blogján.
  2017. január 27. Üzleti intelligencia · Elemzés · SAS
   
  A tavalyi évben is folytatódott a SAS több évtizedes töretlen növekedési sorozata. Az analitikai óriás tíz éve, 2007-ben lépte át a 2 milliárd dolláros árbevételi határt, 2013-ban pedig a hárommilliárdosat.

  A 2016-os árbevétel 3,2 milliárd dollárra rúgott, ami 1,3%-os növekedés az előző évhez képest, illetve 4 százalékos, ha a dollár árfolyamváltozásának hatását kiszűrjük.


  => Tovább a teljes cikkhez

  2017. január 25. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  Az Evan Sinar által készített összeállítás a tavalyi év legérdekesebb írásait szemlézi.


  39 studies about human perception in 30 minutes, Kennedy Elliott


  A válogatásban helyet kaptak az emberi érzékeléssel, az adatvizualizáció etikai kérdéseival vagy éppen a tipográfia lehetőségeivel foglalkozó cikkek is.
  2017. január 20. Üzleti intelligencia · BigData · Elemzés
   
  A cég becslése szerint a 2016-os árbevétele elérte a 2 milliárd forintot, ami 67%-os növekedés az előző évi 1,25 milliárd forinthoz képest. A bevétel mintegy 70 százaléka származik külföldről, a megrendelők között szerepel az Apple, a Walt Disney, a Facebook és a Netflix.


  A Starschema bevételeinek alakulása. Forrás: HVG


  Az eredmények publikálása kapcsán a HVG Az USA nagyvállalatai egy Váci úti adatmágusnál állnak sorban címmel interjút is készített a cég egyik vezetőjével, Földi Tamással.
  Update: Az Index is írt a cégről.
  2016. szeptember 30. Üzleti intelligencia · SAP
   
  Az őszi konferenciaszezon egyik meghatározó rendezvénye a SAP Fórum, ahol hagyományosan az üzleti intellgencia megoldások is nagy hangsúlyt kapnak.

  Az idei konferencia kulcstémája a digitális transzformáció volt, amelynek révén egyre több iparág működésében lesznek meghatározóak az adatokra épülő digitális folyamatok.


  Ablonczy Balázs


  Abloncy Balázs, a SAP hazai vezetője a megnyitóban számos itthon is jól ismert példát hozott olyan cégekre, amelyek néhány év alatt alaposan felforgatták a piacot (többe között az Uber és az AirBnB). Ezek a digitális alapokon tevékenykedő vállalatok általában nagyon adatintenzívek is, ezért az analitika a hatékony működésükhöz kulcsfontosságú.

  => Tovább a teljes cikkhez

  2016. szeptember 20. Adattárházak
   
  Az adatvirtualizációra szakosodott cég befektetője a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A befolyt pénzt a VirtDB további fejlesztésére és piaci terjeszkedésre szánják.  A VirtDB elsősorban SAP adatokat tetszés szerinti környezetből történő lekérdezését teszi lehetővé, így megspórolva az igencsak költség- és időigényes adatintegrációs fejlesztések nagy részét. A cég a BI piacon jól ismert Starschema spinoffja.
  2016. szeptember 9. Üzleti intelligencia · Rstats
   
  Az elmúlt szombaton került megrendezésre a világ első SatRdays konferenciája.

  A kezdeményezést idén indította útjára a R nyelv érdekében tevékenykedő R Consortium. A SatRdays konferenciák szombatonként megrendezésre kerülő szakmai találkozók, ahol minden az R-ről szól.

  A legelső SatRdays konferencia rendezési jogát Budapest kapta, és az MTA lágymányosi épületében megrendezett eseményen közel 200-an vettek részt. A program itt érhető el, a legtöbb előadás anyaga le is tölthető. https://budapest.satrdays.org/#schedule

  A nap zárásaként egy adatvizualizációs versenyre is sort került, ahol a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adataival dolgozhattak a résztvevők.


  A Quanopt nyertes pályaműve


  A versenyen az első helyet a Quanopt csapata nyerte el, a másik két dobogós helyet Salánki Ági és Thomas Levine szerezte meg. A vizualizációs versenyről részletesen itt lehet olvasni, sőt, az összes beadott anyag és forráskód is böngészhető.
  2016. szeptember 5. Üzleti intelligencia · Elemzés
   
  Az IDC tanulmánya az üzleti analitika különböző szegmenseiben vizsgálja a nagy szoftvergyártók árbevételét.

  Szolid növekedés
  A piac összességben csak 2,5 százalékkal nőtt, de ebben nagy szerepet játszott a dollár árfolyamának erősödése, ami az USA-n kívül elért bevételeket leértékelte. Az árfolyamhatás kiszűrése után a növekedés mértéke 10.7%.

  A legjobban fejlődő területek a tartalomelemzés, a CRM analitika, és az adatbányászat voltak.

  Feltűnő még a felhőalapú megoldások további erősödése. Amíg hagyományos licenszeladás növekedése 1,4% volt, addig a nyilvános cloud alapú bevételek 26,5%-kal nőttek. A felhőben futó analitika a teljes piacnak 17 százalékát teszi ki, ebből a legnagyobb súlya az analitikai alkalmazásoknak van.

  A BI eszközök piaca
  A tanulmány több különböző szegmensre bontva mutatja be a szállítók bevételeit és relatív pozícióját, ezek közül kettőt emelünk ki.


  A BI eszközök vezetői szállítói. Forrás: IDC


  A BI eszközök területén továbbra is az SAP a vezető, akit a Microsoft és a SAS követ. Ez a szegmens eléggé kiegyensúlyozott, egyetlen gyártó sem rendelkezik 15 százaléknál nagyobb részesedéssel. A legnagyobb növekedést továbbra is a Tableau tudja felmutatni, amely két év alatt közel megtriplázta bevételeit.

  Adatbányászat és fejlett analitika
  A fejlett analitikai szoftvernél kicsit más a kép, itt toronymagasan, több mint 30%-os részesedéssel vezet a SAS.


  Az első 5 fejlett analitikai szállító. Forrás: IDC


  Az IBM és a Mathworks van még 10% felett, a többi szállító árbevétele az egy számjegyű kategóriában található.

  A teljes elemzés letölthető itt a SAS jóvoltából. Korábbi évek hasonló elemzései: 2014, 2013.
  2016. augusztus 25. Üzleti intelligencia · Állás
   
  Szokásos összeállításunk a hazai BI,DW, Big Data és Data Science álláshirdetésekről.

 • A CIB Bank Zrt. Data office munkatársat keres Üzleti elemző / Adatbázis szakértő pozícióba. A leendő munkatárs kiemelt feladatként látja el az adattárházak központi részének üzleti kontrollját. Továbbá részt vesz az adattárház üzleti adatminőségi feladatainak ellátásában. Elvárások felsőfokú gazdasági/pénzügyi végzettség, MS Excel ismeret, SQL ismeretek illetve középfokú angol nyelvtudás.

 • A K&H Biztosító Zrt. Junior adattárház rendszerszervező munkatársat keres. Főbb feladat, adatmodell gazdaként tevékenykedni az adattárház-projektben. Elvárás az informatikai felsőfokú végzettség, CASE eszközök készség szintű ismerete és az angol nyelvtudás. Előnyt jelent adattárház és adatbázis-modellezési és Oracle PL/SQL és SQL készség szintű ismerete. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 31.

 • A K&H Biztosító Zrt. Data Scientist munkatársat keres. Elvárás az informatikai felsőfokú végzettség, Data Mining, Oracle, SQL és PL/SQL ismeretek illetve az angol nyelvtudás. Továbbá 5 éves hasonló területen szerzett tapasztalat szükséges. Jelentkezési határidő: 2016.09.13.

 • Az MKB Bank Zrt. Adatvagyon és CRM Igazgatóságának Fejlesztői csapatába Senior Microsoft BI fejlesztő munkatársat keresnek. Az új munkatárs feladata lesz MS BI riporting fejlesztési feladatok önálló elvégzése. A munkával kapcsolatos elvárás, MS SQL, Visual Studio ismeret, informatikai felsőfokú végzettség, legalább 4-5 év szakmai tapasztalat.További előnyt jelent, adattárház technológiá, ORACLE fejlesztői és Sharepoint ismeret. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 31.

 • Az Erste Bank pályázatot hirdet Adattárház fejlesztő munkakör betöltésére. Főbb feladatok közé tartozik az Oracle alapú adattárház, adatbázis struktúra és az ETL eljárások fejlesztése. A munkakör betöltése során előnyt jelent PowerDesigner, Cognos, Oracle Data Integrator, DWH tervezés ismerete. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 29.

 • A Telenor Magyarország Senior Analyst munkatársat keres. A szakmai elvárások közé tartozik a felsőfokú végzettség, Oracle, Teradata, SQL, Excel és SPSS ismeretek és az angol nyelvtudás. Elvárás hasonló munkakörben szerzett legalább 5 éves szakmai tapasztalat. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 31.

 • A Citi Bank Java Developer munkatársat keres. A munkakör betöltéséhez szükséges az PL/SQL, illetve SAS programnyelv ismerete, angol nyelvtudás. Elvárás továbbá a felsőfokú BSc/MSc végzettség. 2016. augusztus 18. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · Tableau
   
  A vezető adatvizualizációs szoftver új kiadása megszépült felhasználói felületet és számtalan új funkciót hoz.  Az esztétikára mindig sokat adó Tableau a 10-es verzióban átalakította a szoftver felhasználói felületét. Többek között megújultak az ikonok, a tipográfia, és színpaletták is.  A funkcionális újdonságok közül érdemes kiemelni az automatikus clustering funkciót, amely segítségével az adatbányászathoz nem értő felhasználók is képesek az adatok gyors csoportosítására.

  A fejlesztések listáján szerepel még a mobil eszközök jobb támogatása, a könnyebb adatelőkészítés és a hatékonyabb webes riportkészítés is.
  2016. augusztus 17. Adattárházak · Elemzés · NOSQL
   
  A Forrester elemzése a különböző NOSQL technológiákat rangsorolja.  A legjobb helyezést a MongoDB és az Amazon DynamoDB érte el, de a vezetők szegmensében szerepel többek között a CouchBase, a DataStax, a MapR, a Marklogic és az Oracle NOSQL adatbázisa is.

  Az anyag kiemeli, hogy a NOSQL adatbázisok iránti fő előnyei a jó skálázhatóság, a rugalmas adattárolás és az alacsony költségszint.

  A teljes elemzés letölthető a DataStax vagy a MongoDB jóvoltából.
  2016. augusztus 10. Adattárházak · BigData · MapR
   
  A művelet célja a további piaci terjeszkedés finanszírozása és a tőzsdére menetel (IPO) előkészítése. A cég eddig összesen 224 millió dollár kockázati tőkét vont be.

  A MapR a Big Data szállítók vezetői köző tartozik a Hortonworks és a Cloudera mellett. A Hortonworks már 2014. végén megjelent a tőzsdén, és a hírek szerint az egymilliárd dollár feletti összfinanszírozással rendelkező Cloudera is hamarosan tőzsdei cég lesz.

  A MapR árbevételéről nincsenek publikus adatok, de a cég közleménye 100% feletti negyedéves árbevétel-növekedésről számolt be.
  2016. augusztus 2. Üzleti intelligencia · Állás
   
  Visszatér hagyományos összeállításunk a hazai BI és DW álláshirdetésekről.

  A K&H Biztosító Zrt. induló adattárház projektjéhez Szenior üzleti megoldások menedzser és Üzleti megoldások menedzser munkatársakat keres. Főbb feladatok közé tartozik az együttműködés az adattárház projektben érintett üzleti és informatikai területekkel. A munkakörök betöltésének feltétele informatikai vagy közgazdasági szakképzettség, adattárház és adatbázis-modellezési ismeretek (Oracle), valamint aktív angol nyelvtudás. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 03.

  Az Erste Bank pályázatot hirdet BI Üzleti elemzői csoportvezető munkakör betöltésére. A szakmai elvárások közé tartozik a felsőfokú informatikai és/vagy közgazdasági végzettség, és az angol nyelvtudás.Előnyt jelent a PL/SQL, SQL programozási és DWH tervezési ismeret, Jelentkezési határidő: 2016. 08. 08.

  A Generali Biztosító Zrt. Informatikai Igazgatósága Adattárház rendszerszervező munkatársat keres. A munkakörhöz tartozó feladatok közé tartozik adattárház megoldások fejlesztésének támogatása. Előnyt jelent a középszintű angol nyelvtudás, PowerDesigner, Oracle valamint IBM Cognos ismeret. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 08.

  A K&H Biztosító Zrt. Üzleti intelligencia szakértő munkatársat keres. A munkakörhöz tartozó főbb feladatok közé tartozik az üzleti intelligencia modellek készítése complex üzleti döntések támogatásához. Munkakör betöltésének feltételei az oracle adatbázis kezelés és lekérdező eszközök, illetve az SQL programnyelv ismerete. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 15.

  Az Erste Bank pályázatot hirdet Adattárház fejlesztől munkakör betöltésére. Főbb feladatok közé tartozik az Oracle alapú adattárház, adatbázis struktúra és az ETL eljárások fejlesztése. A munkakör betöltése során előnyt jelent PowerDesigner, Cognos, Oracle Data Integrator, DWH tervezés ismerete. Jelentkezési határidő: 2016. 08. 15.

  Az Intrexon Laboratories Hungary Kft. Data scientist munkatársat keres. Elvárás a főiskolai végzettség (MSc vagy PhD), angol nyelvtudás és legalább 3 éves szakmai tapasztalat. Továbbá R, Python és MATLAB ismeret szükséges a munkakör betöltéséhez.

  A Citi Bank Business Risk Data Scientist munkatársat keres. A munkakör betöltéséhez szükséges az SQL programnyelv ismerete, angol nyelvtudás, továbbá Oracle, Python és R tudás is.
  2016. augusztus 1. Üzleti intelligencia · ETL · Talend
   
  Pénteken sikeresen végrehajtotta első részvénykibocsátását az adatintegrációs szoftverekkel foglalkozó Talend.
  A 2005-ben alapított Talend mára 1300 ügyféllel rendelkezik. A nyereséget még nem termelő cég 2015-ben 76 millió dolláros árbevételt ért el (21% növekedés 2014-hez képest), amihez 22 millió dollár veszteség járult. A Talend idáig összesen 100 millió dollár kockázati tőkét vont be.

  A piac jól fogadta az új szereplőt, a 18 dolláron kibocsátott részvények kerekesedése 27 dolláron indult. A Talend 95 millió dollár friss tőkéhez jutott, az aktuális részvényárfolyam pedig 26 dollár.
  2016. július 27. Üzleti intelligencia · BigData · Felvásárlások
   
  A felhőalapú HR megoldásairól ismert Workday megveszi az adatfelderítésre és -elemzésre specializálódott Big Data céget.


  A 2011-ben alapított Platfora Big Data Discovery platformja megkönnyíti a Hadoopban tárolt adatok tisztítását, feldolgozását és elemzését.


  Munkában a Platfora


  A Platfora alkalmazotti létszáma tavaly év végén 150 volt, amihez idén még körülbelül 100 főt terveznek felvenni. A cég ügyfelei között megtalálható a HSBC, a Citi és aCisco, akik egyben befektetők is voltak.

  Technológiai szempontból érdekesség, hogy a felhőalapú SaaS-ként működő, évi 1,2 milliárd dolláros árbevétellel rendelkező Workday egy hagyományos, elsősorban on-premise megoldást kínáló szoftvercéget vett meg.

  A felvásárlás pénzügyi részleteit nem tették közzé, de a Platfora idáig összesen 95 millió dollár kockázati tőkét vont be.
  2016. július 26. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  A Pew Research Center interaktív adatvizualizációja bemutatja a szavazók áramlását a különböző demokrata jelöltek között.  Az online eszköz segítségével 2015. márciusától napjainkig lehet nyomon követni, hogyan változtak a választói preferenciák a fontosabb események hatására.

  Clinton mellett a többi jelölt adatai elérhetőek, így például Bernie Sanders támogatóinak alakulása is vizsgálható. Természetesen a konzervatív jelöltek, köztük Donald Trump adatait bemutató verzió sem hiányzik.
  2016. július 25. Üzleti intelligencia · BigData · Felvásárlások · Teradata
   
  Felvásárolta a Teradata a londoni központú Big Data Partnership tanácsadócéget.

  A 2012-ben alapított Hadoop-specialista vállalkozás főleg Európában aktív. Referenciái között megtalálható a HSBC, a Royal Bank of Scotland, az ING, a British Airways és a CERN.


  A Big Data Partnership referenciái


  A Big Data Partnership szakemberei a Teradata tanácsadási üzletágát fogják erősíteni, tovább erősítve az open source eszközökkel kapcsolatos kompetenciákat.

  A Teradata 2014-ben már megvett egy hasonló profilú céget, a Think Big Analytics-ot.
  2016. július 13. Üzleti intelligencia · Elemzés
   
  Megjelent a Gartner 2016-os Hype Cycle for Information Infrastructure elemzése, amely az adatok kezelésére és elemzésére szolgáló eszközökkel kapcsolatos várakozásokat mutatja be.
  A legnagyobb felhajtás jelenleg a streamkezelő és önkiszolgáló adatelőkészítő szoftverek körül van, míg a gráf adatbázisok és a Spark egy kicsit már túl van a csúcson.

  A túlságosan is felfokozott várakozásokat szükségszerűen követő kiábrándultság mélypontján vannak a különböző Hadoop disztribúciók és a memóriacentrikus analitikus adatbázisok. Az adatminőségi eszközök és az adatvirtualizációs szoftverek pedig mostanra túlestek az egész cikluson és elérték a stabil produktivitás szintjét.

  A teljes anyag itt érhető el (csak Gartner ügyfeleknek), a Hype Cycle módszertanáról itt olvashatóak részletek.
  2016. július 12. Üzleti intelligencia · Microsoft
   
  A Microsoft BI eszközének új változata az alkalmazásfejlesztők számára teszi elérhetővé az adatelemzési és -vizualizációs képességeket.  Northwind Traders demó


  Az Azure szolgáltatásként elérhető PowerBI Embedded SDK-ja használatával különböző interaktív grafikonok és táblázatok illeszthetőek be az alkalmazásokba. A háttérben az adatok tárolásására a különböző felhős megoldások Azure SQL Database,Azure SQL Data Warehouse) használhatóak.


  További részletek a PowerBI blogon, demó alkalmazás pedig itt.
  2016. június 29. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · QlikView
   
  Az új kiadás legérdekesebb újdonsága a vizuális adatelőkészítő- és feldolgozó képességek. Ezek lehetővé teszik a különböző forrásokból származó adatok automatikus összekapcsolását.


  Qlik Sense 3.0


  A fejlesztések között van még vizuális keresés, az időt intelligensen kezelő grafikonok, widget támogatás és konnektorok új adatforrásokhoz.

  Az eredeti bejelentés itt olvasható, az újdonságok teljes listáját pedig ez a blogposzt illetve videó mutatja be.
  2016. június 26. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  Az angol népszavazás eredményeiről néhány óra leforgása alatt számos különböző adatvizualizáció és elemzés jelent meg, ezekből válogatunk most.


  New York Times
  A New York Times eredményeket bemutató térképes infografikája. Érdemes elolvasni a szerzők blogposztját is, ahol a megjelenítés mögötti érvekről írnak.


  New York Times, How Britain Voted in the E.U. Referendum
  *


  Financial Times
  A Financial Times azt vizsgálta, hogyan befolyásolták a szavazatok megoszlását az olyan demográfiai faktorok, mint az életkor, jövedelem, vagy iskolázottság (az ábra nagyban).


  FT Data, Brexit: the demographic divide


  Guardian
  A demográfia és terület szerint szavazateloszlást elemezte a Guardian adatblogja is (az ábra nagyban).


  Guardian, The areas and demographics where the Brexit vote was won
  2016. június 22. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  A Neue Zürcher Zeitung weboldalán egyedi módon követhetjük az EB meccseit. A Benjamin Schudel által készített animált vizualizációk Mondrian stílusában jelenítik meg a mérkőzések legfontosabb pillantait.

  A magyar-portugál 3:3 például így néz ki:  Érdemes megnézni az animált verziót, ahol lépésről-lépésre követhető a grafika alakulása. Az összes többi meccs pedig itt érhető el.
  2016. június 16. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció
   
  Az EB-n szereplő nemzeti csapatok játékosainak jelentős része idegen bajnokságokban szerepel. Guy Abel R-ben készített ábrái ezt a témát mutatják be.  A különböző elemzést az Euro 2016 Squads posztban olvashatóak.
  2016. június 8. Üzleti intelligencia · QlikView
   
  A cég bejelentette, hogy egy hárommilliárd dolláros tranzakció keretében kivezetik részvényeiket a tőzsdéről.

  A tisztán készpénzes manővert a Thoma Bravo befektetési alap vezényeli le. Egy darab részvényért 30.50 dollárt kapnak a tulajdonosok, ami a tavaszi árszinthez képest 40% prémiumot jelent.


  A Qlik árfolyama az elmúlt 12 hónapban


  A Qlik árfolyma 2015 nyarán érte el a csúcsát, akkor 40 dollár feletti árfolyam kereskedtek vele, az idei év elején azonban - több más BI és big data céggel együtt - erősen lejtmenetbe került a papír és ezzel együtt a cég értéke.

  A tranzakció lezárulta után csak a Tableau és a MicroStrategy maradnak önálló tőzsdei vállalatok a vezető BI szállítók között. A Tableau értéke a jelenlegi 50 dolláros részvényárfolyam mellett 3,4 milliárd dollár, a Microstrategy pedig 173 dolláros árfolyam mellett 1,9 milliárdot ér.
  2016. június 2. Adattárházak · Microsoft
   
  Az SQL Server új kiadása memóriaalapú adatkezelést, felhőtámogatást, fejlett analitikai funkciókat és kiemelkedő teljesítményt hoz.

  Az újdonságok között szerepelt a PolyBase, amely lehetővé teszi a Hadoop/HDFS vagy az Azure Blob Storage által kezelt adatok elérését.

  A memóriában tárolt, oszlopalapú indexek az új verzióban már írhatóak is, ami lehetővé teszi közel valós időben frissülő, operatív analitikai megoldások fejlesztését.

  A fejlett elemzési igények kiszolgálását pedig a Microsoft R Services és a Visual Studióból elérhető R eszközök segítik.

  További részletek a Microsoft Server SQL blogjában és az SQL Server termékoldalán
  2016. május 11. Üzleti intelligencia
   
  Idén június 14. és 16. között kerül megrendezésre a Budapest Data Fórum, a vezető hazai adatmenedzsment- és analitikai konferencia.

  A háromnapos rendezvényen külföldi és hazai szakértők tolmácsolásában lehet megismerkedni az adattárházak, a big data és a data science aktuális trendjeivel.

  A ComputerWorld írása.
  2016. március 10. Üzleti intelligencia
   
  Március 23-án kerül megrendezésre az első hazai NOSQL konferencia, ahol világcégek és hazai startupok képviselői osztják meg a NOSQL technológiákkal szerzett tapasztalataikat.

  A NOSQL meghódítja a világot
  Az elmúlt években a hagyományos, SQL nyelven értő és sokféle feladatra használható relációs adatbázisok mellett új, specializált technológiák jelentek meg, amelyek adott célra könnyebben használható, gyorsabb vagy éppen olcsóbb megoldást ígérnek.

  Az összefoglalóan NOSQL (Not-SQL vagy Not-Only-SQL) néven emlegetett szoftvercsaládba tartoznak például a hálózatalapú gráf adatbázisok, a modern kereső technológiák vagy a webes világban széles körben használt kulcs-érték és dokumentum adatbázisok.

  Ezek az eszközök általában nyílt forráskódú modellben érhetőek el, rugalmasan programozhatók és jól skálázhatóak nagy terhelésre is, így nem csoda gyors terjedésük.

  Mára több tucatnyi különböző NOSQL eszközből válogathatunk, ezek közül a legismertebbek a MongoDB, a Cassandra, a Redis, a CouchBase, a Neo4j és az ElasticSearch. A nagy felhőszolgáltatók kínálatában is megtalálhatóak a NOSQL jellegű szoftverek, példa erre az Amazon DynamoDB, a Google Cloud Datastore vagy a Microsoft Azure DocumentDB.

  Az első hazai NOSQL szakkonferencia
  Elsősorban a hazai alkalmazási gyakorlat bemutatása a célja a március 23-án megrendezésre kerülő első Budapest NOSQL Fórumnak.

  A konferencia programja esettanulmányokra épül. Az előadások bemutatják, hogy mi volt a megoldandó üzleti vagy technológiai probléma és miért egy NOSQL szoftver mellett döntöttek. Természetesen nem marad el a bevezetés során szerzett tapasztalatok megosztása, a tanulságok levonása sem és a NOSQL világgal csak most ismerkedők számára hasznos tanácsokból is lesz bőségesen.

  A program zömét adó esettanulmányok mellett lesznek még rövid bemelegítő prezentációk a legnépszerűbb szoftverekről és kerekasztal beszélgetés a NOSQL előnyeiről és hátrányairól. A szünetekben fog működni egy Tech Corner is, ahol az egyes technológiákban jártas szakemberekkel beszélgethetnek az érdeklődők.

  Az előadók között szerepel a Magyar Telekom, a GE, az Amadeus, az EPAM és a Ustream. Az egynapos program során többek között szó lesz a MongoDB, a Neo4j és az ElasticSearch használatával kapcsolatos tapasztalatokról.

  A konferencia weboldala a budapestnosql.hu címen érhető el.
  2016. március 9. Adatbányászat
   
  A Google 5 játszmából álló mérkőzésre hívta ki a számítógépek számára kiemelten nehéz játéknak számító Go világbajnokát, a koreai Lee Se-dol-t.  A ma hajnalban játszott első meccsen a világbajnok három és fél órás küzdelem után feladta a küzdelmet. Ez nagyon fontos lépés a mesterséges intelligencia területén, mivel eddig még sohasem sikerült számítógépnek élvonalbeli Go játékost legyőznie. A Google Deepmind ugyan februárban erősebbnek bizonyult z európabajnok Fan Hui-nál , ő azonban a világranglistán nincs a legjobbak között.

  A második meccs holnap kerül megrendezésre. A győztes 1 millió dolláros pénzjutalomra is számíthat.
  2016. március 6. Adatbányászat · Elemzés
   
  Frissítette a Gartner a fejlett analitikai megoldásokat szállító cégekről szóló elemzését is.

  Az élbolyban nincs nagy változás tavalyhoz képest, a SAS, IBM, RapidMiner és KNIME négyese mellett a StatSoftot két éve felvásárló Dell került be a vezetők közé.


  Gartner Magic Quadrant for Advanced Analytics Platforms, February 2016


  Javított a helyzetén az Angoss, amely idén a kihívók között kapott helyett. Sokat mozdult előre a Microsoft is, amely a saját fejlesztésű Azure Machine Learning és a Cortana mellett a tavaly felvásárolt Revolution Analytics révén az R nyelvvel is komolyan foglalkozik.

  Új szereplő idén az Accenture, amely 2014-ben megvette az I4C Analytics olasz céget, a Lavastorm és a Megaputer.

  Érdekesség, hogy kimaradt az elemzésből a Salford Systems és a Tibco, mert nem rendelkeznek vizuális modellező környezettel, a Gartner pedig ezt a komponenst idén már elengedhetetlenek tartja.

  A teljes elemzés itt olvasható a SAS jóvoltából.
  2016. március 4. Adattárházak · BigData · Google · Hadoop
   
  A tavaly óta bétatesztben lévő Big Data szolgáltatás most már éles használatra is elérhető.

  A Google ígérete szerint a Cloud DataProc könnyen kezelhető, olcsó és gyors. A felhasználó által indított számítási fürtök 90 másodperc alatt rendelkezésre állnak. Egy virtuális processzor ára óránként mindössze 1 cent, bár ehhez még hozzájönnek az egyéb felhasznált erőforrások (például tárhely).

  A menedzselt szolgáltatások másik előnye, hogy a különböző komponensek frissítésével sem kell a felhasználónak foglalkozni. A Google jelenleg a Hadoop 2.7.2, a Spark 1.6.0 és a Hive 1.2.1 verzióját kínálja.

  A Cloud DataProc itt próbálható ki, a technikai részletekről pedig ebből a blogposztból lehet tájékozódni.

  Hasonló kínálata a többi nagy felhős cégnek is van. A Microsoft Azure HDInsight, az IBM BigInsight on Cloud, az Amazon pedig Elastic Mapreduce néven kínálja Hadoop alapú szolgáltatását.
  2016. március 2. Adattárházak · Elemzés
   
  A Gartner idei analitikus DW mágikus négyzete szerint a piacnak ezen a részén nincs nagy változás.

  A vezetők csoportját továbbra is régi ismerősök alkotják, az Oracle, a Teradata, a Microsoft, az IBM és a SAP.


  Gartner Magic Quadrant for Data Warehouse and Data Management Solutions for Analytics


  A Hadoop specialista cégek közül idén már a Hortonworks is bekerült az elemzésbe. A Cloudera és a MapR már a 2015-ös verzióban is szerepelt, igaz, akkor még a kihívók szegmensében kaptak helyet, most pedig mindhárom cég a jobb alsó negyedbe került.

  Új szereplő még a főleg NOSQL területen népszerű MongoDB, a kínai Transwarp és a MemSQL is.

  A teljes elemzés a Teradata jóvoltából itt olvasható.
  2016. március 1. Üzleti intelligencia · Adatvizualizáció · QlikView
   
  A Qlik Sense 2.2 továbbfejlesztett adatpreparációs, elemzési és adminisztrációs képességeket hoz.

  A szoftverbe bekötött adatforrásokhoz a felhasználók könnyen hozzáadhatnak különböző számított mezőket és a rendszer automatikusan kezeli a dátummezők komponenseit.  Érdekes újítás az alternatív dimenziók és mérőszámok megjelenése is. Ezek segítségével egy előre elkészített grafikonon a felhasználó egy kattintással tudja váltogatni a megjelenített adatokat vagy éppen a tengelyeken használt dimenziókat.

  Javultak a Qlik Sense adminisztrátoroknak szánt funkció is, a fejlesztőknek pedig többféle API és egy Visual Studio plugin jelent segítséget a munkához.

  Az új verzió képességeit részletesen egy Youtube videó is bemutatja.

  A Qlik Sense képességei kétféle módon is kipróbálhatóak: A desktop verzióból létezik egy szabadon letölthető verzió, valamint a felhőben futó Sense Cloud is kínál egy ingyenes Basic réteget, amely 5 felhasználóig és 250 MB-os adatmennyiségig vehető igénybe.
  2016. február 29. Üzleti intelligencia
   
  Az idei Oscar díjak kapcsán máris megjelent jó néhány érdekes elemzés és adatvizualizáció. A Vizable kettős grafikonja a legjobb film kategóriában jelölt filmek értékeléseit és a bevételeit sikereit veti össze.


  Ratings and Box Office Sales (Vizable)


  A díjat végül megnyerő Spotlight rendelkezett a legjobb értékelésekkel, de a mozipénztáraknál nem ért kimagasló sikereket. Figyelemre méltó, hogy a legjobbnak jelölt alkotások között két kiemelkedő bevételű mozi is található, a Mad Max sorozat legújabb része és a Martian.

  A Washington Post elemzése pedig azt mutatja be, hogy a legalább ötféle díjra jelölt filmeknek végül hány szobrot nyertek el.


  Films with 5 or more nominations (The Washintong Post)


  Ebből a szempontból a Mad Max: Fury Road teljesített a legjobban, 6 díjat beseperve: legjobb vágás, kosztüm, makeup, hangkeverés, hangvágás, produkciós design. Nem kapta meg viszont a legjobb film, rendezés, operatőri munka és vizuális effektek díját.

  A Martian viszont hét jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani és díj nélkül maradt az új Csillagok Háborúja film is.
  2016. február 17. Üzleti intelligencia · Felvásárlások · SAP
   
  Az elsősorban a mobil BI területére specializálódott Roambi szoftvereit és egyéb eszközeit veszi meg a német IT óriás.

  A Roambi fő terméke, az Analytics IOS, Android, és Windows platformokon érhető el. A szoftver különlegessége az előre elkészített speciális adatnézetek (Views), amelyek egyedi adatmegjelenítés és elemzési képességet adnak a felhasználók kezébe. A Cardex nézet például lapozható kártyák formájában mutatja be a különböző adatszeleteket.


  A Roambi Cardex adatnézete


  A portfólióban szerepel még a csak IOS-on futó Blink, amely lehető teszi CSV adatállományok gyors vizualizációját, és a Flow, amellyel adatalapú sztorik készíthetők.

  A felvásárlás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A CrunchBase adatai szerint a Roambi-t fejlesztő MELLMO idáig összesen 48,35 millió dollár kockázati tőkét vont be.
  2016. február 16. Adattárházak · ETL · Talend
   
  A vállalatok nagy részénél rengeteg idő megy el az adatok Excelben történő tisztogatására és feldolgozására. A Talend új ingyenes, nyílt forráskódú adatelőkészítő eszköze segítségével ezek a feladatak könnyebben és gyorsabban lesznek elérhetőek.

  A már most is letölthető Data Preparation Free Desktop Excel és CSV állományokkal tud dolgozni. Néhány hónap múlva várható a fizetős nagyvállalati verzió, amely többfelhasználós képességeket, sok-sok adatforrás támogatását és nagy teljesítményű szerveroldali feldolgozást fog hozni.

  A Talend közzétett az új eszközről néhány bemutató videót is, ezek itt érhetőek el.
  2016. február 5. Üzleti intelligencia · Elemzés
   
  Egyelőre csak maga az ábra érhető el, a teljes elemzés még nem publikus, de annyi biztos, hogy nagy változások történtek. Frissítés: A teljes elemzés elérhető itt a Tableau jóvoltából.


  A legfrissebb, 2016-os BI mágikus négyzet


  A vezetők szegmensébe már csak három cég került be, a Tableau, a Qlik és a Microsoft. Az olyan klasszikus szereplők, mint a SAS, az SAP-BusinessObjects és az IBM-Cognos a vizionáriusok között kaptak helyet.

  Összehasonlításként íme az egy évvel korábbi ábra:

  A 2015-ös BI mágikus négyzet


  A tavalyi elemzésről szóló írásunk itt olvasható.
  2016. február 3. Üzleti intelligencia
   
  A két nappal ezelőtt Iowában megrendezett első előválasztás alaposan átrendezte a republikánus elnökjelöltek győzelmi esélyeit a fogadóirodák adatai szerint.


  Republikánus jelöltek győzelmi esélye (Todd W. Schneider)


  A republikánusoknál Donald Trump gyenge szereplése azonnal megmutatkozott a fogadók véleményében is. Korábban az emberek fele tartotta őt a leendő győztesnek, ez most kevesebb mint egyharmadra csökkent és Marco Rubio lett a fő esélyes.


  Demokrata jelöltek győzelmi esélye (Todd W. Schneider)


  A demokratáknál ebben szemben annak ellenére sem változott érdemben a helyzet, hogy Hillary Clinton és Bernie Sanders fej-fej mellett végeztek Iowában. A fogadók továbbra is Hillary Clinton győzelmében hisznek.
  2016. február 1. Adatbányászat
   
  A Google által két éve felvásárolt Deepmind mesterséges intelligencia szakértői cég nagy erőkkel fejleszti AlphaGo programját, amely a múlt héten fontos győzelmet ért el, amikor 5 játszámban megverte az európai Go bajnokot.

  A kinai eredetű Go játék szabályai egyszerűsége ellenére kemény dió a számítógépek számára, mert gigantikus mennyiségű lépéskombináció lehetséges egy játszma során, nagyságrendekkel több, mint például a sakkban.  A DeepMind AlphaGo részben deep learning algoritmusokra épülő fejlesztése nagy áttörés lehet, ha a legjobb emberi játékosokkal szemben is tud bizonyítani. A most legyőzött kontinensbajnok Fan Hui a világranglistán nem szerepel különösebben magas pozícióban, mivel a Go főleg Ázsiában népszerű. A DeepMind azonban márciusban a világelsőnek számító koreai Lee Sedol ellen is kiáll, ez lesz az AlphaGo igazi megmérettetése.

  A technikai részletek a Nature által közölt hivatalos tanulmányban olvashatóak: Mastering the Game of Go with Deep Neural Networks and Tree Search

  A Google blogposztja itt, az Index részletes cikke pedig itt érhető el.
  2016. január 25. Adatbányászat
   
  A Yahoo News Feed adatbázis 110 milliárd sorból áll, és a cég online csatornáin megjelenő hírekhez kapcsolódó felhasználói interakcióra vonatkozik.  A 2015. február-május közötti időszakból készült leválogatásban körülbelül 20 millió felhasználó kattintásai szerepelnek. Az adatok természetesen anonimizáltak, de egy részhalmaz esetében a Yahoo alapvető demográfiai információkat is publikál.

  A nyers formában 13,5, tömörítve 1,5 terabájtos csomag a cég honlapjáról letölthető le, további részletek ebben a blogposztban olvashatóak.
  2016. január 13. Üzleti intelligencia
   
  A svájci Computer Vision Lab készítette howhot.io weboldal a felhasználók feltöltött fényképein megtippeli a szereplők vonzerejét és életkorát.  A weboldal mögött deep learning algoritmusok futnak, amelyeket több millió fényképen tanítottak be a sváci kutatók. A társkeresésre specializálódott BlinQ startuppal közösen végzett munka eredményét a Some like it hot - visual guidance for preference prediction tanulmány foglalja össze.

  Az először faces.ethz.ch címen elérhető weboldal meglehetősén népszerűnek bizonyult, az első 12 óra alatt több mint egymillióan látogatták meg.

  Hasonló szolgáltatást indított korábban a Microsoft is How-Old.net címen, amely azonban csak az életkort próbálja meghatározni a feltöltött képek alapján.
  2016. január 11. Üzleti intelligencia · BigData · Spark
   
  Az egyre népszerűbb Big Data keretrendszer legfrissebb kiadása háron fő területen hoz újdonságot.

  A teljesítmény növelését célozza a Parquet állományformátum jobb támogatása, az automatikus memóriaméretezés bevezetése és a streaming adatok jobb kezelése.

  Jelentősen javították a programozói interfészeket (API-k) és a rendelkezésre álló adatbányászati algoritmusok köre is jócskán bővült. Az újdonságról részletesebben itt lehet olvasni.

  A Spark az utóbbi évek egyik legnépszerűbb Big Data technológiája, amely mögött egyre több technológiai világcég sorakozik fel. A tavalyi év legfontosabb Spark vonatkozású eseményeit a DataBricks Spark 2015 Year In Review blogposztja foglalja össze.
  2016. január 4. Üzleti intelligencia · Bigdata · Microsoft
   
  Kővári Attila új kiadványa a valós idejű adatfeldolgozó rendszerek kialakításához nyújt szakmai segítséget.  A Microsoft Azure környezetet bemutató kiadvány kifejezetten a hazai vállalatok számára készült. Részletes ismeretés és tartalom itt olvasható.

   
  Korábbi hírek:  2018 ·  2017 ·  2016 ·  2015 ·  2014 ·  2013 ·  2012 ·  2011 ·  2010 ·  2009 ·  2008 ·  2007 ·  2006 ·  2005 ·  2004 ·  2003 ·  2002 ·  2001 ·  2000 ·  1999 ·  1998 ·