;
Áttörés a Go területén
2016. február 1. Adatbányászat

A Google által két éve felvásárolt Deepmind mesterséges intelligencia szakértői cég nagy erőkkel fejleszti AlphaGo programját, amely a múlt héten fontos győzelmet ért el, amikor 5 játszámban megverte az európai Go bajnokot.

A kinai eredetű Go játék szabályai egyszerűsége ellenére kemény dió a számítógépek számára, mert gigantikus mennyiségű lépéskombináció lehetséges egy játszma során, nagyságrendekkel több, mint például a sakkban.



A DeepMind AlphaGo részben deep learning algoritmusokra épülő fejlesztése nagy áttörés lehet, ha a legjobb emberi játékosokkal szemben is tud bizonyítani. A most legyőzött kontinensbajnok Fan Hui a világranglistán nem szerepel különösebben magas pozícióban, mivel a Go főleg Ázsiában népszerű. A DeepMind azonban márciusban a világelsőnek számító koreai Lee Sedol ellen is kiáll, ez lesz az AlphaGo igazi megmérettetése.

A technikai részletek a Nature által közölt hivatalos tanulmányban olvashatóak: Mastering the Game of Go with Deep Neural Networks and Tree Search

A Google blogposztja itt, az Index részletes cikke pedig itt érhető el.

További információ
deepmind.com