;
2019. június 11. Üzleti intelligencia
 
Az elmúlt napokban olyan felvásárlási hullám indult be a BI piacon, amely csak a 2007-es nagy BI konszolidációhoz hasonlítható. Akkor többek között a Cognos és a Business Objects került új kezekbe, most pedig a következők történtek:

 • A Salesforce felvásárolja a Tableau-t 15,7 milliárd dollárért
 • A Google felvásárolja a Looker-t 2,6 milliárd dollárért
 • A Logi Analytics felvásárolja a Zoomdata-t

  2019 eddig sem volt éppen eseménytelen ezen a területen: A Qlik februárban vette meg az Attunity-t 560 millió dollárért, a Sisense pedig a Periscope-t vásárolta fel májusban.

  Érdemes vetni egy pillantást a 2019-es Gartner BI Magic mágikus négyzetre is, kiemelve az érintett cégeket:  Látható, hogy a cégek jelentős részét érintik az akvizíciók, régóta nem volt ennyi mozgás a BI piacon ilyen rövid idő alatt.


  A Tableau story
  A Tableau közel 20 éve a vizuális analitika meghatározó szereplője. Ebben a piaci szegmensben csak a Microsoft Power BI tudta megszorongatni, amely 2016-ban került be a Gartner BI mágikus négyzetbe, 2019-re pedig már át is vette ott a vezető szerepet.

  A Tableau nem is késlekedett a válaszokkal: Az egyszeri licenszeladásról átállt az előfizetéses modellre és a relatíve drágának tartott, mindentudó csomag mellé behozott két limitáltabb képességű, de jóval olcsóbb változatot is. Jelenleg a Creator licensz havi 70 dollárba, az Explorer 35 dollárba, a Viewer pedig 12 dollárba kerül.

  A belső fejlesztésre és stratégiai akvizíciókra egyaránt építő R&D is magasabb fordulatszámra kapcsolt. Felvásárolták 2016-ban az adatbázistechnológiát fejlesztő német Hypert, 2017-ben az NLP specialista ClearGraph-ot (ebből lett az Ask Data szolgáltatás), 2018-ban pedig az AI területén aktív Empirical Systems-et. A Tableau platform kiegészítésére pedig 2018-ban megjelent az önkiszolgáló adatelőkészítést segítő Prep is.

  Mindezek a lépések jót tettek a pénzügyi mutatóknak. A Tableau tavalyi árbevétele elérte az 1,16 milliárd dollárt, és a cég részvényei a tőzsdén is szárnyaltak, múlt pénteken már 125 dollárba kerültek, miközben 2016. végén még 42 dolláron volt az árfolyam.  A felvásárlás aztán még egy lapáttal rátett erre, a Salesforce részvénycserés tranzakciója további egyharmaddal értékelte magasabbra a céget a pénteki záróárnál. Másik szempontból nézve a 15.7 milliárd dolláros tranzakcióméret 13.5-ös szorzót jelent a Tableau tavalyi árbevételéhez képest.

  Egységben az erő
  A felvásárlás bejelentésekor a két cég vezetői azt hangsúlyozták,hogy az összeolvadás mindkét fél számára új lehetőségeket nyit meg a növekedésre.  A Tableau számára a tízszer nagyobb Salesforce olyan kereskedelmi és marketing hátteret jelent, amelynek birtokában könnyebben fog versenyezni a Microsoft Azure + Power BI és a Google Cloud + Looker portfóliókkal.

  A Salesforce pedig megszerzi az adatvizualizációs piac legnagyobb nevét, és egyben az egyik utolsó független, nagy, tőzsdén szereplő BI szállítót. A korábbi ismert szereplők közül már csak a MicroStrategy maradt meg tőzsdei cégként, amely 2018-ban 500 millió dollár körüli árbevételt ért el. A Qlik 3 éve magánkézbe került és így kivonult a tőzsdéről, a SAS pedig sohasem volt tőzsdei forgalomban.

  A Salesforce által fizetett ár meglehetősen magas, azonban érdemes azt is figyelembe venni, hogy ez egy tisztán részvénycserés üzlet, azaz a Salesforce nem készpénzt, hanem a saját részvényeit adja cserébe a Tableau-ért. Jelenleg a Salesforce tőzsdei árfolyama is csúcsokat döntöget, így relatíve olcsóbb volt számukra a tranzakció.

  Vegyes fogadtatás
  A bejelentés óta élénk vita folyik a különböző fórumokon és a szociális médiában, ahol mind a felvásárlást támogatók mind az ellenzők szép számban vannak jelen. Az utóbbiak főleg attól tartanak, hogy a felvásárlás után le fog lassulni a termékfejlesztés, és inkább a Salesforce integráción lesz a hangsúly az új funkciók helyett, valamint a Tableau egyedi vállalati kultúráját és a nagyon aktív adatvizualizációs közösségét is féltik.

  A kételyekre részben válasz az, hogy a bejelentés szerint a Tableau továbbra is önálló cégként fog működni, a jelenlegi vezetés irányítás alatt. A korábbi BI felvásárlásokat vizsgálva pedig láthatjuk, hogy mindenféle kimenetre van példa, a Qlik-nek például kifejezetten jót tett, hogy a Thoma Bravo megvette 2016-ban.

  Folytatása következik
  Jövő héten Berlinben lesz a Tableau európai konferenciája, ahol várhatóan további részletek derülnek majd ki. Addig pedig a Google-Looker felvásárlás és a további BI piaci szereplők helyzetének elemzése következik. 2019. május 28. Üzleti intelligencia · Felvásárlások
   
  A részvénycserés felvásárlás több mint 100 millió dollárra értékeli a 2012-ben alapított céget, amely eddig 50 millió dollárnyi kockázati tőkét vont be.

  A Periscope Data Platform lehetővé teszi a szervezetben különböző helyeken, széttagoltan tárolt adatok elérését és lekérdezését.  A különösen fejlesztők által kedvelt Periscope az adatok Python és R környezetben történő elemzését is támogatja.

  A felvásárlás lezárulta után a SiSense globálisan több mint 700 munkatárssal és 2000 ügyféllel fog rendelkezni.
  2019. február 28. Üzleti intelligencia · Felvásárlások
   
  560 millió dollárért megveszi a Qlik az adatintegrációs és adatmenedzsment specialista Attunity-t. A cég ezzel újabb lépést tesz abban az irányban,hogy BI specialistából általános adatplatform szállítóvá váljon.

  Az Attunity széles körú adatintegrációs eszközkínálattal rendelkezik, és különösen a valós idejű adatmozgatás és Change Data Capture terén erős.

  A Qlik tavaly nyáron vásárolta fel a big data specialista Podium Data-t, idén januárban pedig chatbot és NLP céget vett.
  2019. február 25. Üzleti intelligencia
   
  Megjelent a Gartner idei BI és analitika mágikus négyzete, amelyben immár 4 szereplős a vezetők csoportja.  A legnagyobb újdonság a ToughtSpot megjelenése a vezetők szegmensében, ahol a BI MQ 2016-os átalakítása óta csak a Microsoft-Qlik-Tableau hármas kapott helyet. A ToughtSpot megoldása a keresést állítja a BI középpontjába, amelyet mesterséges intelligencia alapú automatizációval egészít ki.

  Tavalyhoz képest kicsit még jobban szerepel a Microsoft, amely immár mindkét tengely szerint az élen van. A Tableau és a Qlik helyezése nagyjából változatlan.

  A teljes elemzés olvasható itt a Tableau jóvoltából.
  2019. január 31. Adatbányászat · Elemzések
   
  Itt a legfrissebb kiadás a data science platformot elemző Gartner anyagból is. A tavaly novemberre dátumozott, de most megjelent anyagban található jó néhány érdekes változás tavalyhoz képest.
  A vezetők
  A vezetők szegmensében idén négy cég található, közülük hárman tavaly is itt szerepeltek.

  A KNIME tavaly és idén is nagyon jó pozíciknak örvendhet. A szoftver fő vonzereje az alacsony költségszint és sokoldalú funkcionalitás, mivel a legfontosabb DS képességek nagy rész az ingyenes, nyílt forráskódú verzióban is elérhető.

  A Rapidminer az idei négyzetben javította a pozícióját a végrehajtási képesség tengelyen. Az erősségek között szerepel a jó felhasználói felület, a koherens felhasználói élmény és a szofisztikált, de mégis könnyen elérhető, fejlett funkcionalitás.

  A SAS Institute nagyon régi szereplője a vezetők szegmensének, habár az idei pozíciója romlott valamennyit a végrehajtási képesség terén. Ennek egyik oka a relatíve magas költségszint. A SAS nagyon sok helyen továbbra is az első számú, az ügyfelek bizalmát élvező analitikai szállító, amely sokoldalú termékkínálattal rendelkezik. Szintén erőssége a cégnek a globális jelenlét és kiváló ügyféltámogatás.

  A Tibco Software az egyedüli új szereplője a vezetők szegmensének. A Tibco több felvásárlás konszolidálásával (Spotfire, Jaspersoft, Statistica, Alpine Data és Streambase) hozta létre analitikai platformját.

  További érdekességek
  Az Alteryx az egyik olyan cég, amely idén már nem a vezetők között szerepel. A Gartner az innovációs eredményeket tartja relatíve alacsonynak, valamint arra figyelmeztet, hogy sokak szemében az Alteryx elsősorban adatelkészítő platform csak, és ezért a "komoly" data science terén nehezebben érvényesül a cég.

  A H2O.ai a másik olyan cég, amely kikerült a vezetők közül, méghozzá a vizionáriusok közé. Az ő esetükben a felhasználó visszajelzéseket és egyes kiemelt funkciók hiányát tartja problematikusnak a Gartner.

  Sokat javított pozícióján a Matlabról ismert MathWorks és a közelmúltban 100 millió dolláros tőkebevonást sikeresen levezénylő Dataiku.

  Új szereplő a mágikus négyzeten az automatizált modellezésben élenjáró DataRobot, a felhőalapú ML szolgáltatásaival és a TensorFlow keretrendszer révén bekerülő Google, és a DataWatch, amely tavaly januárban felvásárolta az Angosst.

  Éves összehasonlítás
  Érdemes egymás melett is szemügyre venni a legújabb és az előző Data Science MQ-t, így jól láthatóak a változások.  A teljes elemzés elérhető itt a RapidMiner jóvoltából.
  2019. január 30. Adattárházak · GPU · Uber
   
  A nyílt forráskódú AresDB a nagy tömegű, közel valós idejű adatok villámgyors fogadását, feldolgozását és lekérdezését támogatja. A beérkező adatok tárolása elsősorban RAM-ban és diszken történik, de a lekérdezések már a GPU memóriában, sokszorosan párhuzamosítva futnak.


  Az AresDB architecktúrája


  Az adatok tárolása vektorosan, oszloporientált formában történik. Mivel az AresDB fő célja a közel valós idejű információk lekérdezése, ezért a frissen érkező rekordok még különösebb rendezés és tömörítés nélkül töltődnek be az ügynevezett Live Store-be. Innen aztán előbb-utóbb átkerülnek az Archive Store rétegbe, ahol már optimalizált formátumban tárolódnak.  Adatáramlas az AresDB rétegei között


  A rendszer képes a későn érkező rekordok feldolgozására is. Ezek ideiglenesen egy várakozási sorba kerülnek, aztán később egy háttérfolyamat feldolgozza és beilleszti az adatokat az archív rétegbe.

  Az AresDB érdekes új szereplője a GPU adatbázisok dinamikusan fejlődő piacának. Itt versenyez többek között a Magyarországon is ismert, szintén nyílt forráskódú OmniSci (régebben MapD), a Kinetica és az izraeli SQream is.

  Az AresDB oldala itt érhető el, a Github repó pedig itt itt található.
  2019. január 28. Üzleti intelligencia · Elemzések
   
  Megjelent a Gartner első 2019-es mágikus négyzete, amely az analitika célú adatmenedzsment platformokat elemzi.
  A tavalyi évhez képest a vezetők szegmensében megjelent a Google és a Snowflake is, így összesen már 8 cég került ebbe a kategóriába. A legjobb pozícióban idén is az Oracle található, amelyet a Microsoft követ. Jól szerepel az Amazon AWS és a Teradata is.

  A Kíhívók (Challengers) szegmense idén üresen marad. Ide azok a cégek tartoznak, amelyek a végrehajtási képességet mérő tengelyen jól szerepelnek, de a szakmai-üzleti víziójukat a Gartner nem ítéli kiemelkedőnek. Tavaly itt szerepelt a Snowflake, amely átkerült a vezetők közé és a MemSQL, amely viszont egyáltalán nem került be az elemzésbe, mert nem érte el a 70 millió dolláros árbevételi küszöböt.

  A Vizionáriusok szegmense sem túl népes, itt csak a Marklogic található. Tavaly még itt kapott helyett a Google Cloud is.

  Az összes többi szállító a bal alsó negyedbe került. Itt találjuk többek között az azóta egy céggé vált Cloudera-Hortonworks párost és az Alibaba Cloudot, amely két hete vásárolta fel az Apache Flinket fejlesztő Data Artisant.

  A teljes elemzés letölthető a Google Cloud, a Treasure Data, vagy a Snowflake jóvoltából (ingyenes regisztráció szükséges).
  2019. január 25. Adattárházak · Felvásárlások · Microsoft
   
  A Citus Data horizontálisan skálázható PostgreSQL megoldásáról ismert, amelynek köszönhetően kényelmesen konfigurálhatóak és üzemelhethetőek nagyméretű PG clusterek is.  A felvásárlással a Microsoft várhatóan az Azure részeként kínált PostgreSQL szolgáltatását erősíti.

  A tranzakció hátteréről további részleteket a Citus blogposztjában lehet olvasni.
  2019. január 24. Üzleti intelligencia
   
  A hazánkban is népszerű Apache Kafka streaming technológiát fejlesztő, 2014-ben indult Confluent piaci értéke a tőkebevonásnak köszönhetően 2,5 milliárd dollár körül jár.  A tőkeemelést bejelentő blogposzt beszámol arról is, hogy az elmúlt év során megduplázódott a dolgozók száma. Technológiai szempontból fontos eredmény, hogy a cég felhőszolgáltatása, a Confluent Cloud mind az Amazon, mind a Google platformján elérhető lett.

  Az árbevétel egy év alatt három és félszeresére nőtt és ezt tükrözi a cégérték emelkedése is.


  A Confluent árbevételének és cégértének növekedése


  A Confluent a tőkét továbbbi terjeszkedésre fogja felhasznáni. A versenytársak között immár az Amazon is megtalálható, amely tavaly novemberben jelentette be saját menedzselt Kafka szolgáltatását. A Confluent erre válaszul december megváltoztatta licenszelési feltételeit.
  2019. január 23. Üzleti intelligencia · Microsoft · Power BI
   
  Kiadta a Microsoft a lokálisan, saját adatközpontban futtatható Power BI riportkiszolgáló legfrissebb változatát.

  Az újdonságok közül talán a legfontosabb a sor szintű jogosultságkezelés támogatása, amely eddig csak a felhőalapú Power BI szolgáltatásban volt elérhető.

  A Microsoft tavalyi bejelentése szerint a Report Server évente háromszor fog frissülni, januárban, nájusban és szeptemberben. A funkcionalitás így kicsit mindig lemaradásban lesz a jóval gyakrabban frissített Power BI Desktophoz képest.

  Jelentős tudásbeli különbségek vannak a Power BI Report Server és a felhőalapú Power BI Service között is, erről bővebben itt lehet olvasni.
  2019. január 22. Üzleti intelligencia · Felvásárlások · Qlik
   
  A Qlik megvette a Crunch Data céget és a Crunchbot mesterséges intelligenciára épülő chatbotot.

  A Crunchbot kifejezetten BI környezetbe tervezett szoftver, amely lehetővé teszi a különböző lekérdezések és elemzések természetes nyelvű parancsokkal történő elkészítését.  A bejelentés szerint a Qlik Insight Bot néven fogja forgalmazni az új szoftvert, a Qlik Sense platform részeként.

  Hasonló funkcionalitással rendelkezik többek között a Microsoft Power BI és a MicroStrategy is, a Tableau pedig 2017-ben vásárolta fel az NLP technológiákkal foglalkozó ClearGraph-ot.
  2019. január 9. Adattárházak · Alibaba · Felvásárlások
   
  A data Artisans a nyílt forráskódú Apache Flink streaming technológia fejlesztését irányító cég, amelyet a szoftver létrehozói alapítottak 2014-ben Berlinben.


  Az Apache Flink néhány felhasználója


  Az Apache Flink az egyik legaktívabban fejlesztett nyílt forráskódú big data keretrendszer, amelynek részben magyar gyökerei is vannak. A szoftvert mára számos nagyvállalat használja valós idejű adatfeldolgozásra és tranzakciókezelésre.

  Az Alibaba az egyik legnagyobb Flink felhasználó, amely a Flink fejlesztéséhez is jelentős mértékben járult hozzá. A felvásárlás értéke 90 millió euró.
  2019. január 5. Üzleti intelligencia · Cloudera · Felvásárlások · Hortonworks
   
  Sikeresen lezárult a big data világ két meghatározó cégének tavaly októberben bejelentett összeolvadása.  A közös cég Cloudera néven folytatja tevékenységét, a tőzsdén is marad a megszokott CLDR szimbólum. A Hortonworks részvényeit pedig Cloudera papírokra cserélik.

  A két cég piaci pozíciója az utóbbi időben egyre nagyobb nyomás alatt volt, leginkább a nagy felhőszolgáltatók (Amazon AWS, Microsoft Azure), illetve a felhőben futó DW platformok növekvő népszerűsége miatt. A cég tőzsdei árfolyama is elég hullámzó volt.


  A Cloudera részvényárfolyama
  *


  Az egyesülés után közös erővel jóval hatékonyabb lehet majd az "új" Cloudera, mind a K+F tevékenységben, mind az ügyfelek megnyerésében és kiszolgálásában.

   
  Korábbi hírek:  2019 ·  2018 ·  2017 ·  2016 ·  2015 ·  2014 ·  2013 ·  2012 ·  2011 ·  2010 ·  2009 ·  2008 ·  2007 ·  2006 ·  2005 ·  2004 ·  2003 ·  2002 ·  2001 ·  2000 ·  1999 ·  1998 ·