;
AresDB: Új GPU-alapú analitikus adatbázis az Ubertől
2019. január 30. Adattárházak · GPU · Uber

A nyílt forráskódú AresDB a nagy tömegű, közel valós idejű adatok villámgyors fogadását, feldolgozását és lekérdezését támogatja. A beérkező adatok tárolása elsősorban RAM-ban és diszken történik, de a lekérdezések már a GPU memóriában, sokszorosan párhuzamosítva futnak.


Az AresDB architecktúrája


Az adatok tárolása vektorosan, oszloporientált formában történik. Mivel az AresDB fő célja a közel valós idejű információk lekérdezése, ezért a frissen érkező rekordok még különösebb rendezés és tömörítés nélkül töltődnek be az ügynevezett Live Store-be. Innen aztán előbb-utóbb átkerülnek az Archive Store rétegbe, ahol már optimalizált formátumban tárolódnak.



Adatáramlas az AresDB rétegei között


A rendszer képes a későn érkező rekordok feldolgozására is. Ezek ideiglenesen egy várakozási sorba kerülnek, aztán később egy háttérfolyamat feldolgozza és beilleszti az adatokat az archív rétegbe.

Az AresDB érdekes új szereplője a GPU adatbázisok dinamikusan fejlődő piacának. Itt versenyez többek között a Magyarországon is ismert, szintén nyílt forráskódú OmniSci (régebben MapD), a Kinetica és az izraeli SQream is.

Az AresDB oldala itt érhető el, a Github repó pedig itt itt található.

Kapcsolódó anyagaink
· 50 millió dollár tőkét vont be a GPU alapú adatbázist fejlesztő Kinetica (2017. június 30.)