;
Beszámoló a 2016-os SAP Fórum konferenciáról
2016. szeptember 30. Üzleti intelligencia · SAP

Az őszi konferenciaszezon egyik meghatározó rendezvénye a SAP Fórum, ahol hagyományosan az üzleti intellgencia megoldások is nagy hangsúlyt kapnak.

Az idei konferencia kulcstémája a digitális transzformáció volt, amelynek révén egyre több iparág működésében lesznek meghatározóak az adatokra épülő digitális folyamatok.


Ablonczy Balázs


Abloncy Balázs, a SAP hazai vezetője a megnyitóban számos itthon is jól ismert példát hozott olyan cégekre, amelyek néhány év alatt alaposan felforgatták a piacot (többe között az Uber és az AirBnB). Ezek a digitális alapokon tevékenykedő vállalatok általában nagyon adatintenzívek is, ezért az analitika a hatékony működésükhöz kulcsfontosságú.


Új technológiák
A konferencia témái között szokás szerint nagy hangsúlyt kapott a SAP HANA, a cég memóriacentrikus platformja, amely egyetlen környezetben képes kiszolgálni a cégek tranzakciós és döntéstámogató rendszereit.


A jövő tárgyalóterme - SAP Digital Boardroom


BI szempontból a legérdekesebb azonban a Digital Boardroom megoldása volt, amely a Business Objects Cloud platformra épül. A jövő tárgyalótermének is hívott rendszer lehetővé teszi, hogy a vezetők a megbeszélések közben valós idejű dashboardokat és ad-hoc lekérdezéseket használjanak.

Érdekességek a BI szekcióból
A BI szekció témái között szerepelt a prediktív forecasting és az adatvizualizáció, bemutatkozott az SAP adatokat széles körben elérhetővé tévő, nemrégen jelentős tőkebefektetést kapott VirtDB és a GB&Smith 360 Suite BI adminisztrációt segító rendszere.

Az ügyfelek előadásai közül említésre méltó az Axiálé, amely az IFUA-val közösen fejlesztett, táblagépeken is elérhető BI rendszert mutatta be. Szintén sok érdekességet tartalmazott a K&H bank jövedelmezőség-számító alkalmazását bemutató prezentáció is.

Az SAP hazai helyzete
A konferencián szó esett az SAP itthoni eredményeiről is. A 2015-ös évet kifejezetten sikeresen zárta a cég, az árbevétel közel negyedével bővült, 23,7 milliárd forintra. Ezzel az SAP Hungary továbbra is a régió legsikeresebb leányvállalata. Az elmúlt években hasonlóan dinamikusan nőt a létszám is, a munkavállalók száma mára meghaladta a 800-at, amiben nagy szerepe van a Budapesten működő nemzetközi fejlesztő- és támogató központoknak is.

A BI kifejezetten sikerágazatnak számít, ezen a területen az SAP kiemelkedő piaci részesedéssel bír, egyes elemzői vélemények szerint a piac több mint felét birtokolja. A jelentősebb BI felhasználók között egyaránt megtalálhatóak a nagyvállalatok és az állami szektor képviselői is.

A konferencián elhangzott előadások anyagának jó része letölthető az SAP Fórum oldaláról.