;
A vezető analitikus adatkezelő platformok 2018-ban
2018. február 19. Adattárházak · Elemzés

A Gartner friss elemzésében a vezetők szegmensében a tavalyi évhez hasonlóan az Oracle, a Microsoft, a Teradata, az IBM, az SAP és az Amazon felhőszolgáltatása, az AWS található.



Összesítésben a legjobb helyezést idén az Oracle érte el. A cég a hagyományosan erősségének számító RDBMS platform mellett a Big Data és Hadoop területén is fejlett technológai megoldásokat kínál, a megjelenés előtt álló Autonomous Data Warehouse Cloud révén pedig a felhőalapú adattárházak piacára is belépni készül.

A végrehajtási képesség (Ability to Execute) tengelyen nagyon jól szerepel az AWS. A cloudpiac vezető cége az elmúlt években több érdekes fejlesztéssel is bővítette analitikus kínálatát (pl. Redshift Spectrum, Amazon Athena).

Említésre érdemes még a Teradata helyezése a jövőkép erősségét mérő Completeness of Vision tengelyen. A Teradata az elmúlt években komoly stratégiai irányváltást hajtott végre, és ennek kapcsán többek között új licenszelési modellt és termékstruktúrát vezetett be.

A teljes elemzés ingyenesen letölthető a Teradata jóvoltából. A tavalyi elemzés itt olvasható, a 2016-os verzió pedig itt.