;
Érkezik az Oracle 18c
2018. március 8. Adattárházak · Oracle

Az új kiadással az Oracle megváltoztatta az adatbáziskezelő kiadási és elnevezési szabályait is.

A legutolsó verzió a tavaly megjelent 12c Release 2 volt, de mostantól az Oracle verziószámok helyett a kiadási év alapján fogja számozni a szoftvert. Így évente lesz egy új nagyobb kiadás, amihez negyedévente kisebb frissítések jönnek majd.

Oracle 18c újdonságok
A 18c számos kisebb-nagyobb továbbfejlesztést hoz (részletes blogpost itt), többek között a performancia és az adattárházak területén.



Újdonság lesz például az in-memory táblák automatikus menedzsmentje. A ritkábban használt táblákat és partíciókat önműködően eltávolítja a rendszer a memóriából, a felszabadított helyre pedig új, éppen aktív adatok kerülnek. Lesz egy új kulcsalapú lookup algoritmus, párhuzamos scan az in-memory táblákon és sok minden más is.


Adattárházas továbbfejlesztések



Az adattárházaknál érdekes újdonság az online partíció-összevonás, amelynek segítségével úgy lehet részletesebb (mondjuk napi) partíciókból kisebb számú (mondjuk havi) partíciókat készíteni, hogy az adatok közben végig elérhetőek maradnak.

Továbbfejlesztésre került a megközelítő eredményeket sokkal gyorsabban visszaadó aggregáló funkcionalitás, most már az APPROX_COUNT_DISTINCT mellett van APPROX_COUNT, APPROX_SUM és APPROX_RANK függvény is. Megújult illetve kibővült a közvetlenül az adatbázisban futtatható gépi tanulást támogató funkciók köre is.

Oracle Live SQL
A 18c egyelőre csak Oracle rendszerekben és felhőkben érhető el, de a Live SQL segítségével bárki kipróbálhatja.



A livesql.oracle.com címen elérhető webes felületen a felhasználók SQL szkripteket írhatnak és futtathatnak. Az Oracle számos előre elkészített kódmintát és munkafüzetet is biztosít a könnyebb ismerkedéshez.

Fontos újdonság lesz még a 18c-re épülő, hamarosan megjelenő Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud (ADWC), amely a felhőben futó önmenedzselő adattárházas környezetet biztosít majd a felhasználóknak, kedvező költségszint mellett.

Kapcsolódó anyagaink
· A vezető analitikus adatkezelő platformok 2018-ban (2018. február 19.)