;
A vezető BI platformok 2018-ban
2018. február 28. Üzleti intelligencia · Elemzés · Microsoft · Qlik · Tableau

Megjelent a Gartner BI szoftverekkel foglalkozó mágikus négyzetének frissítése. A vezetők szegmensében nincs komoly változás, továbbra is a Microsoft, a Qlik és a Tableau áll az élen.



A legjobb értékelést ismét a Microsoft Power BI kapta. A Power BI egyre szélesebb körű adatvizualizációs és dashboardkészítési funkcionalitást kínál alacsony költségszint mellett. A szoftver személyes használatra ingyenes, a Power BI Pro havi 10 dollártól elérhető, nagyobb felhasználók számára pedig további opciókat is kínál a Microsoft.

Tavalyhoz képest javított kicsit helyezésén a Qlik, amely továbbra is két termékkel van jelen a piacon. A Qlik Sense elsősorban az önkiszolgáló BI és adatvizualizáció, míg a QlikView a gyors dashboardkészítés és analitikus alkalmazások területét célozza.

A Tableau továbbra is közkedvelt az adatvizualizációs szoftverek között. A cég az elmúlt időszakban jelentős energiákat fektetett abbba, hogy a nagyvállalati szegmensben is növelje eladásait, többek között a skálázhatóságra és könnyebb üzemeltetésre fókuszálva. A Tableau idén a vizuális adatelőkészítés (data preparation) szegmensében is piacra lép.

Újdonság az idei elemzésben a Looker, míg néhány kisebb szállító vagy átkerült más elemzésekbe (Alteryx) vagy teljesen kimaradt (ClearStory Data, ZoomData, Datameer, Pentaho).

A teljes elemzés letölthető a Microsoft (direkt link) vagy Qlik jóvoltából (direkt link). A tavalyi elemzés itt, a 2016-os itt olvasható.

Kapcsolódó anyagaink
· Megjelent a 2017-es Gartner BI mágikus négyzet (2017. február 17.)
· Megjelent a Gartner 2016-as BI mágikus négyzete (2016. február 5.)