;
Felvásárolja a Hitachi Data Systems a Pentahót
2015. február 17. Üzleti intelligencia · Felvásárlások · Nyílt forráskód · Pentaho

A nyílt forráskódú analitikai és adatintegrációs szoftvereket fejlesztő Pentaho tízéves történetének nyílik ezzel új fejezete. A felvásárlás pontos összege nem ismert, de a becslések 500-600 millió dollárról szólnak.

Open source sikersztory
A céget 2004-ben alapította néhány, jelentős BI tapasztalatokkal rendelkező szakember és menedzser. A Pentaho az első perctől fogva az agresszív növekedést célozta meg, beépítve kínálatába partnermegállapodások vagy felvásárlások révén többek között a Mondrian (OLAP), a JFreeReport (jelentések), a Kettle (ETL) ésa a Weka (adatbányászat) eszközeit.

A nyílt forráskódú stratégia sikeresnek bizonyult, 2010-re a Pentaho elérte a 15 millió dolláros árbevételt, 2012-ben pedig már a Gartner BI platformokat bemutató mágikus négyzetében is szerepelt.

Az utóbbi időben a Pentaho a Big Data területén is meglehetősen aktív, ahol többek között vizuális ETL programozási környezetet kínál Hadoopos fejlesztésekhez.

A Pentaho Magyarországon is jól ismert, a hivatalos képviseletet itthon az Omnit Solutions látja el.

Egy korszak vége
Az elmúlt 12 hónapban ez volt a harmadik nagy felvásárlás az open source analitika területén. Tavaly májusban a Tibco vette meg a Jaspersoftot 185 millió dollár körüli összegért, decemberben pedig az Actuate került az Opentexthez egy 330 milliós tranzakció keretében.

A szektor nevesebb nyílt forráskódú cégei közül így már csak a Talend maradt önálló. Említésre érdemes még a HortonWorks is, amely viszont sikeres tőzsdei részvénykibocsátást hajtott végre két hónapja, és a tőzsdei értéke jelenleg is megközelíti az egymilliárd dollárt.

További információ
www.pentaho.com