;
Beszámoló a Teradata Universe konferenciáról - I. rész
2013. április 19. Adattárházak · Konferencia · Teradata

Az idén Koppenhágában került megrendezésére a Teradata európai felhasználói konferenciája.

A Teradata Universe a tágabban vett EMEA régióból (közel-keleti, afrikai és ázsiai is) szép számmal vonzott ügyfeleket, partnereket és érdeklődőket. A helyszín a Koppenhága szélén található Bella Sky hotel volt, amelynek két 23 emeletes, ferde toronyépülete fantasztikus hátteret biztosított a high-tech rendezvénynek.


A hipermodern Bella Sky hotel


Jól megy a Teradata szekere
A hétfői napot szokás szerint a Teradata első vezetője, Mike Koehler és a Teradata Internationalt vezető, az Amerikán kívüli régiókért felelős Hermann Wimmer előadása nyitotta.

A cég háza tájáról szokásos módon jó hírek érkeztek, a 2012-es árbevétel meghaladta a 2,6 milliárd dollárt, ami 13% növekedés az előző évhez képest, a nyereség pedig még jobban, 23 százalékkal nőtt.

Regionális szempontból továbbra is a két Amerika vezet, akik együttesen 1,6 milliárd dollár bevételt termeltek. A szektorok között pedig a pénzügy a meghatározó, az ebbe a szegmensbe tartozó vállalatoktól származik az összbevétel majdnem harmada.

Fontos termékbejelentések
A keynote előadások alatt a céges hírek mellett több új új terméket is bejelentettek a Teradata vezetői.

Az egyik nagy újdonság az Active Enterprise Data Warehouse 6700 platform volt. A Teradata zászlóshajójának számító szerver hibrid elvű adattárolást biztosít, ahol a villámgyors, de kisebb kapacitással rendelkező SSD-k és a nagyobb és lassabb hagyományos merevlemezek együtt dolgoznak.

Az adatok megfelelő elhelyezéséről az intelligens tárolómenedzsment gondoskodik: A leggyakrabban használt, "forró" adatok kerülnek az SSD-kre, a ritkábban lekérdezett "langyos" és a csak néha-néha kellő "hideg" adatok pedig a merevlemezes egységekre.


A Teradata 6700 bemutatása


Szintén fontos újdonság az InfiniBand technológia bevezetése. A Teradata hagyományosan a saját Bynet megoldását használta a fürtbe kötött gépek közötti kommunikációra. Az Infiniband azonban nagyságrenddel gyorsabb átvitelt ígér, amire szükség is van az Unified Data Architecture szerint kiépülő új generációs adattárháznál, ahol a Teradata, Aster Data és Hadoop rendszerek együtt dolgoznak.

Hadoop mindenhol
A másik nagy bejelentés nem meglepő módon a Hadoop támogatásról szólt. A Teradata a tavaly őszi, Washingtonban megrendezett konferenciáján állt elő az Unified Data Architecture koncepcióval, ahol a Hadoop is már integráns része a DW architektúrának.


Az Unified Data Architecture és a Hadoop


A most bejelentett Enterprise Access for Hadoop az SQL-H interfészeken keresztül lehetővé teszi, hogy az SQL környezetből is lekérdezhetőek és elemezhetőek legyenek a Hadoop által kezelt adatok.

A Teradata Studio Hadoop kiterjesztése pedig az adatok mozgatását teszi lehetővé a különböző környezetek között, méghozzá egy könnyen kezelhető GUI felület segítségével.