;
Beszámoló a MicroStrategy World Barcelona konferenciáról
2013. július 22. Üzleti intelligencia · Konferencia · MicroStrategy

A MicroStrategy évente egyszer rendezi meg európai felhasználói konferenciáját, amely az egyik legnagyobb BI rendezvény a kontinensen. Tavaly Amszterdam adott helyt az eseménynek, idén pedig Barcelonában gyűltek össze július elején a cég felhasználói és partnerei.



A MicroStrategy World egyik legfontosabb célja a cég fejlesztéseinek bemutatása, beleértve a BI platform legutóbbi, tavasszal megjelent frissítését, amelynek újdonságairól röviden mi is beszámoltunk már.


Az ügyfelek tapasztalatai
Természetesen az új szoftverekről szóló előadások mellett fontos szerepet játszottak az ügyfelek esettanulmányai és beszámolói is.



A névsorban egyformán szerepeltek jól ismert globális cégek (például Coca-Cola, Adidas, Facebook) és kisebb, az üzleti intelligenciát mégis fontosnak tartó vállalatok. Az előadások témái a mobil BI bevezetési tapasztalatoktól az adatvizualizációs projekteken át a felhőalapú analitika alkalmazási gyakorlatáig számos érdekes területre terjedtek ki.

Keynote előadások az új technológiákról
Immár hagyományosan a cég első embere és fő tulajdonosa, Michael Saylor nyitotta meg a konferenciát, aki a vállalat jövőképéről beszélt és a legfontosabb újdonságokat foglalta össze. A teljes előadás megtalálható a Youtube-on, ezért itt csak a legérdekesebb bejelentésekről írunk.

A legnagyobb durranás egyértelműen EMMA volt, amely a MicroStrategy új generációs memóriaalapú technológiájának kódneve. A Facebookkal közösen fejlesztett szoftver általános célú, relatíve olcsó szervergépek fürtjén fut, és több terabájtnyi adatot képes kezelni.



Az EMMA prototípus adatbázisa 670 millió felhasználó profilját és 30 milliárd eseményt tartalmaz, és ezen az adathalmazon másodperces nagyságrendű válaszidőkkel futtatja a lekérdezéseket. Az új technológia egyelőre még fejlesztés alatt áll, de hamarosan szélesebb körben is elérhető lesz.

A másik kulcstéma a cég által kínált alkalmazásfejlesztési platformok voltak. A fő üzenet itt az, hogy az előre elkészített keretrendszerek segítségével sokkal könnyebben és gyorsabban lehet a különböző üzleti alkalmazásokat megvalósítani, mintha a felhasználók mindent egyedi fejlesztésekkel próbálnának megoldani.



A MicroStrategy mobil keretrendszere már évek fontos szerepet játszik a termékportfólióban. Az idei évben meglehetősen nagy hangsúlyt kapott az Usher digitális identitás-kezelő platform is, amellyel kiválthatóak mind a könnyen elvesző hagyományos fizikai azonosítók (útlevél, jogosítvány, belépőkártya), mind a jól ismert biztonsági kockázatokkal járó egyszerű számítógépes jelszavak.


Mobilitás mindenhol
Természetesen a mobil megoldások továbbra is a MicroStrategy egyik legfontosabb kulcsterületének számítanak. A szerdai második keynote során Hugh Owen, a cég alelnöke egy videóösszeállítással mutatta be a mobil alkalmazások egyre szélesebb körű terjedését.



Az összeállításban szerepelt többek között az AutoTrader.com, a Guess?, a Metlife, a francia CEVA és a portugál Espirto Santo bank, sőt a készítők még egy zárópoént is elhelyeztek a film végén (közvetlen link)


Egyre erősödik a felhő
Nagy hangsúlyt kaptak a felhőalapú megoldások is. A MicroStrategy kétféle verzióban teszi elérhetővé szoftvereit: Az Express verziót bárki használja havi előfizetési díj mellett (van ingyenes, korlátozott verzió is), a nagyobb igényűek számára pedig olyan komplett csomagot kínál, amely a BI réteg mellett adattárházas és ETL komponenseket is tartalmaz.



Az előadók számos különböző példával szemléltették a cloud alapú megoldások legfontosabb előnyeit - költségtakarékosság, kockázatcsökkentés, nagyobb agilitás. A MicroStrategy Cloud már közel 100 ügyféllel rendelkezik, ennek nagyjából 20 százaléka európai.

Big Data és Hadoop
Végül a fontos technológiák közül a Big Data sem maradt ki. A MicroStrategy az összes vezető Hadoop disztribúcióhoz rendelkezik megfelelő támogatással, így az ezekben tárolt adatokból is könnyen készülhetnek látványos jelentések és elemzések.



A Hadoopban tárolt információk elérése mellett a cég olyan technikai érdekességeket is fel tud mutatni, mint a Cloudera Impala támogatása és a készülőben lévő Pig nyelvű interfész.