;
2012 és 2013 határán: visszatekintés és előrejelzések
2013. január 2. Adattárházak · Elemzés

Válogatás az elmúlt év legfontosabb eseményeivel foglalkozó cikkeiből és a 2013-ra vonatkozó jóslatokból.

Mi történt 2012-ben?
Stephen Swoyer BI and Data Warehousing 2012: A Memorable Year cikke többek között az adatvizualizáció és adatfelderítés előretörését, a Big Data népszerűségét, a Cloudera Impala platformját és az Amazon Redshift adattárház szolgálatását emeli ki.

Mike Schiff That Was the Year that Was: Major Data Warehousing Events of 2012 írása általánosabb témákkal (Facebook IPO) is foglalkozik, de a kiemelt ememények között szerepel a memóriacentrikus BI rendszerek terjedése és a fontosabb tavalyi felvásárlások.

Courtney Bjorlin Year in Review: SAP BI in 2012 cikke a német szoftveróriással BI vonatkozású híreit szedte össze, Marco Russo blogbejegyzése pedig a Microsoft világának legfontosabb történéseiről számol be.

Mi várható 2013-ban?
A Forrester Research vezető elemzője, Boris Evelson 2013-as előrejelzésében előkelő helyet foglalnak az IT kontra üzlet kérdések, az eszközválasztás szempontjaitól az önkiszolgáló BI szerepéig. Szó esik még többek között a mobil és a felhőalapú BI-ról is.

A Gartner Predicts 2013 riportban is előkelő helyet foglal a BI és az analitika. A jóslatok között szerepel a mobil BI, a valós idejű dashboardok és természetesen a Big Data is.

Hazai pálya
Végül a hazai blogok háza tájáról Kővári Attila BÚÉK írását érdemes olvasni.