;
Elkészült az SAP ERP rendszerének HANA platformon futó változata
2013. január 14. Üzleti intelligencia · Memóriacentrikus BI · SAP

Az SAP ezzel egyik alapvető célkitűzését váltotta valóra, egyben sokszorosára növelte a HANA potenciális felhasználói táborát.

A HANA 2010. végén történt bejelentésekor alapvetően elemzési célú platformként indult. Erre utalt a nevét adó rövidítés is (High-Performance Analytic Appliance).

Az elmúlt két év alatt azonban a HANA egyre inkább az SAP termékfejlesztési stratégiájának a középpontjába került. A német cég mára már általános célú valós idejű adatbázis-kezelőként pozicionálja, amely egyformán alkalmas tranzakciós és analitikus jellegű feladatok villámgyors kiszolgálására.


A nagy cél: az ERP
Természetesen a valódi kulcskérdés az volt, hogy mikor jut az SAP oda el, hogy több tízezer ügyfél által használt klasszikus ERP rendszerét is megbízhatóan tudja futtatni a HANA adatbázisán. A SAP már 2012 elején azt ígérte, hogy egy éven belül elkészülnek a feladattal, és a mostani bejelentés alapján teljesült is az ígéret, ami igen nagy jelentőségű az SAP számára.

Így már ugyanis sokkal szélesebb körnek tudja értékesíteni az eddig összesen körülbelül ezer eladással rendelkező HANA rendszereket. Nem lebecsülendőek a stratégiai marketing előnyök sem, hiszen egyrészt a HANA így újabb megbízhatósági jó pontokat szerez, másrészt az ERP piacon is olyan előnyt szerzett a SAP, amelyet a versenytársak egyelőre nehezen tudnak másolni.

Barátságos licenszelés
A SAP láthatóan meg is tesz mindent, hogy megkönnyítse a HANA terjedését ebben a körben. Az SAP rendszerrel már rendelkező ügyfeleknek csak egy upgrade felárat kell fizetni a HANA használatáért. Ráadásul a HANA korábban egy nehézkesebb, memóriaméret alapú licenszelési modellel rendelkezett, most pedig egyszerűen a meglévő licenszek alapján számolódik a felár.

Érdekesség, hogy a német SAP felhasználók egyesülete külön közleményt adott ki, ahol kiemelik: a kedvező licenszelési feltételek jórészt a felhasználók hatékony lobbizásának köszönhetőek.