;
Beszámoló a Teradata Partners konferenciáról - I. rész
2013. november 4. Adattárházak · Konferencia · Teradata

Texas állam fővárosában, Dallasban került idén megrendezésre a Teradata globális felhasználói konferenciája. Beszámolónk első része a rendezvényen bejelentett szoftver és hardverújdonságokról szól.

A világon a legnagyobb
A Teradata első embere, Mike Koehler a megnyitó során többször is büszkén említette, hogy a konferencia valószínűleg a világ legnagyobb adattárházas szakmai rendezvénye. A 4000 körüli résztvevő 55 országból érkezett és 500-nál is több különböző vállalatot és kormányzati szervet képviselt.



A szakmai program ehhez méltóan bőséges volt, az előadások már vasárnap korán reggel elkezdődtek és 4 napon keresztül tucatnyi teremben folytak párhuzamosan.

Összesen háromszáznál is több előadásra került sor, amelynek nagyobbik részében a Teradata ügyfelei számoltak be saját tapasztalataikról, a többin a Teradata saját szakértői, a szponzorok, független tanácsadók és az akadémiai szféra képviselői osztoztak.

Egységes rendszer az adatoknak
A konferencián a legnagyobb hangsúlyt az Unified Data Architecture (UDA) kapta. A Teradata tavaly bejelentett rendszerarchitektúrája ötvözi a hagyományos EDW robusztusságát, az Aster Data platform rugalmas elemzési képességeit és a Hadoop által biztosított alacsony költségű skálázhatóságot.



A tavaly bejelentett UDA sikerét mutatja, hogy a Teradata immár 50-nál több olyan ügyféllel rendelkezik, akik az architektúra 3 alkotóeleméből legalább kettőt használnak. Idén májusban ez a szám még csak 35 körül járt.


Jön a Teradata Cloud
A Teradata különböző platformjain immár felhőből is elérhetőek lesznek. A klasszikus adattárház szolgáltatás (DataWarehouse as a Service) azonnal, az Aster Data és a Hadoop alapú szolgáltatások pedig 2014 első felében indulnak.

A Teradata Cloud a felhőalapú megoldások összes jól ismert előnyével rendelkezik. Nincs szükség hardverberuházására, fizetni havonta, a felhasználás alapján kell, az igénybe vett erőforrások szükség szerint bármikor bővíthetőek és a teljes rendszer üzemeltetését a Teradata szakemberei végzik.



Az új felhőalapú rendszer egyik legnagyobb felhasználója a Netflix, amely számos felhőalapú DW megoldás kiértékelése után döntött a Teradata mellett. A közel 40 millió felhasználóval rendelkező, 41 országban működő online videoszolgáltatónál több száz elemző végez komplex lekérdezéseket a sok-sok milliárd rekordnyi információt tartalmazó adattárházon.

A Procter & Gamble is a felhőbe viszi analitikus tevékenységének egy részét. A most bejelentett többéves együttműködés alapján a P&G Teradata alapokon fogja működtetni átfogó ügyféladatokat tartalmazó Customer Insight rendszerét.

Új hardverek
A szokásoknak megfelelően a Teradata új hardvereket is bejelentett, két továbbfejlesztett célszerver formájában.



Az Extreme Data Appliance 1700 azoknak az ügyfeleknek készül, akik igen sok adatot szeretnének hagyományos relációs adatbázisban költséghatékonyan tárolni. A legújabb nyolcmagos Intel Xeon processzorokat és 3TB-os merevlemezeket tartalmazó rendszerbe a 2000 dollár / TB -os költségszint is elérhető jól tömöríthető adatok esetén.

A rendszer kapacitásának felső határa 500 petabájt körül van. Az Extreme Data Appliance operációs rendszere Suse Linux, amelyen a legfrissebb Teradata adatbáziskezelő fut.

A skála másik végét célozza a szintén Data Warehouse Appliance 2750, amely a memóriaalapú adatkezelés sebességét kínálja a felhasználóknak.

Az új 2750-es platform kétszer több memóriát képes befogadni, ami kombinálva a Teradata Columnar és a Teradata Intelligent Memory szoftvertechnológiákkal akár két nagyságrendnyi sebességnövekedést is eredményezhet.


Aster 6.0 újdonságok
A szoftverek területén a legérdekesebb újdonságok az Aster Data rendszerekhez érkeztek. Az Aster 6-ban az eddig SQL és SQL-MapReduce motorok mellett megjelent egy gráfokat kezelő modul is, amely a hálózatos formában tárolt adatok elemzését támogatja.



A különböző analitikus alrendszereket a szintén új SNAP keretrendszer fogja össze, ami lehetővé teszi az egyes elemzési módszerek tetszés szerinti kombinálását.