;
Helyszíni beszámoló az SAP BI2013 konferenciáról - II. rész
2013. június 17. Üzleti intelligencia · Konferencia · SAP

A keynote előadások mellett a konferencián számos szekció foglalkozott részletesebben az egyes technológiákkal.

A legnagyobb hangsúlyt a beszámoló első részében már érintett szoftverek - Lumira és Predictive Analytics - kapták. A két "sztár" mellett az új Design Studio is fontos szerepet játszott, amely a régebbi, XCelsius alapú Dashboard termékvonal helyére fog lépni.


Dashboard Design Studio módra


A HTML5 technológiákra épülő Design Studio egyik erőssége a mobil BI alkalmazások készítése, mind a funkcionalitás, mind a fejlesztői kényelem területén. Jó példa erre, hogy a desktopon folyó fejlesztések eredményét egy QR kód leolvasával azonnal meg lehet jeleníteni egy iPad-on.


Gyors fejlesztési iterációk


A legfrissebb, 4.1-es Dashboards verzióról élő Youtube demó itt látható: SAP BusinessObjects Dashboards

Természesen számos előadás foglalkozott a HANA memóriacentrikus platformmal is. Az előadók többször is kiemelték, hogy a HANA nemcsak önálló adatbázisként használható, hanem olyan platformként, amely mind az SAP-tól származó (például kontrolling), mind külső fejlesztők alkalmazásai épülhetnek.


A HANA skálázhatósága


A fejlesztési tervekkel foglalkozó előadás pedig arról is beszámolt, hogy hamarosan tovább fog nőni az egy gépes rendszerben elérhető memória mennyisége, így még nagyobb adatmennyiségekkel is könnyedén meg fog birkózni a HANA.

Felhasználói előadások
Az SAP saját szakembereinek prezentációi mellett a saját tapasztalataikról beszámoló felhasználók előadási is nagyon érdekesnek bizonyultak.

Mark Cooper a British American Tobacco (BAT) globális BI4 és BW 7.3 bevezetéséről számolt be. A projekt során a BO Analysis for OLAP, a Crystal Reports és az Xcelsius szoftvereket együttesen alkalmazták a különböző felhasználói igények kielégítésére.

Szintén érdekes volt a DuPontos Jason Kehl előadása, akinek csapata 2 hét alatt készített el egy olyan integrált riportoló adatbázist, amely 9 különböző telephely éles és historikus adatbázisából gyűjtötte össze az adatokat.

A legmeggyőzőbb előadó díját pedig a Velux globális BI vezetője, Anders Reinhardt érdemelte ki, aki a Velux önkiszolgálói BI bevezetésének történetét mesélte el.


BI felhasználók száma a Veluxnál


A bevezetés során a technikai nehézségek mellett néha bizony harcolni kellett az újdonságokkal szembeni ellenállással és a felsővezetők költségcsökkentési szemléletével is, de a projekt végül sikeresnek bizonyult, amit jól mutat a felhasználók számának dinamikus növekedése.

Isten hozott, Lumira!
Zárásként álljon itt egy videóinterjú, amely a Visual Intelligence helyett immár Lumira névre hallgató vizualizációs szoftver jövőjével foglalkozik:



Aki pedig szeretné a teljes megnyitó előadást megnézni, az itt megteheti: SAPinsider Amsterdam Keynote with Steve Lucas: Journey to the Connected Enterprise