;
A DATAllegro felvásárlásával erősít a Microsoft az adattárházas piacon
2008. július 28. Adattárházak · DW appliance · Felvásárlások · Microsoft

A masszívan párhuzamos architektúrára épülő DATAllegro technológiája jelentős előrelépést jelent a Microsoftnak a nagyméretű adattárházak területén. Az akvizíció egyben az utóbbi időben elszaporodott DW specialista gyártócégek közötti konszolidáció kezdetét is jelzi.

Skálázhatóság MPP technológiával
A DATAllegro egyike azoknak az új generációs, speciálisan a nagyméretű adattárházakra specializálódott fejlesztőcégeknek, amelyek egyre erősebb versenyt támasztanak a hagyományos adatbázis-kezelőknek (IBM, Microsoft, Oracle) a felső (10-500 terabájtos) DW szegmensben.

Az MPP felépítés alapja, hogy a DW rendszerben számos, önmagában viszonylag kis teljesítményű (és olcsó) feldolgozóegység található fürtbe kapcsolva. Az adatokat és a lekérdezéseket egy központi feldolgozóegység osztja szét az egységek között, így egy nagyobb lekérdezésen akár több tucatnyi processzor is dolgozik párhuzamosan. Szintén fontos, hogy az egyes feldolgozóegységek teljesen önállóak saját memóriával és háttértárral (shared-nothing elv) ,így újabb szerverek hozzáadásával a teljesítmény szinte lineárisan növelhető.

Maga az MPP alapelv természetesen nem új, hiszen a nagyméretű adattárházak világában piacvezető visszatekintő Teradata is így működik, azonban az elmúlt néhány évben számos cég kezdett MPP elvű DW rendszereket fejleszteni, alapvetően X86 és Linux alapokon. Ezek az új generációs adattárház platformok nagy sebességet biztosítanak a sok terabájtos adatmennyiségek kezelésére - igen kedvező ár/teljesítmény arányok mellett.


A DATAllegro története
A DATAllegro 2003-ban jelent meg a piacon. A szerverplatform első két kiadása még egyedi hardverkomponensekre épült, azonban a tavaly februárban megjelent DATAllegro V3 rendszer már teljesen szabványos egységekből áll. A feldolgozó egységek Intel alapú Dell szerverek, amelyekhez EMC tárolóegységek kapcsolódnak, az összeköttetést pedig Cisco InfiniBand hálózati kapcsolók biztosítják.

A szoftveres oldalon a Linux alapú feldolgozó egységeken a nyílt forráskódú Ingres adatbázis-kezelő fut. Minden konfigurációhoz tartozik egy központi egység, amely a beérkező adatokat és a lekérdezéseket szétosztja az egyes szerverek között, és gondoskodik a visszaérkező eredmények összesítéséről.

A DATAllegro rendszerek jellemzően több tucat terabájtos konfigurációkban működnek, a legnagyobb referenciák pedig több száz terabájtnyi adatot kezelnek. A cég ugyan csak néhány tucat ügyféllel rendelkezik, de egy-egy üzlet átlagos nagysága több millió dollár.

Integrációs tervek
A két cég igen komolyan veszi az integrációs terveket. A fejlesztési útitervre várni kell még néhány hónapot (várhatóan az októberi Microsoft BI konferenciáig), de a DATAllegro már le is állította a jelenlegi platform értékesítését új ügyfelek számára.

Az integráció alapvetően teljes körű lesz, azaz a Linux/Ingres páros helyére Windows és SQL Server fog kerülni. Megmarad viszont a DATAllegro egyéni fejlesztésű központi vezérlőszoftvere, amely az önállóan futó SQL Server példányok működését vezérli majd. Az előzetes tesztek szerint a mostani állapothoz képest jelentős sebességnövekedés várható, mivel az SQL Server az Ingresnél fejlettebb adattárházas képességekkel rendelkezik.

Bár a felvásárlási döntésnél igen komoly szempont volt a könnyű integrálhatóság, a bonyolult technológiai kérdések miatt várhatóan legalább egy évbe telik az új, immár Microsoftos verzió megjelenése. Feltehetően a hamarosan megjelenő SQL Server 2008 kódbázisára fog épülni az integráció, speciális MPP-barát kiegészítésekkel.

Pénzügyi háttér
A felvásárlás anyagi részleteit nem hozta a két cég nyilvánosságra. Annyi tudható, hogy a DATAllegro működésének öt éve alatt körülbelül 65 millió dollár kockázati tőkét vont be. Az utolsó finanszírozási kör idén májusban zajlott, és 20 millió dollárra rúgott. A DATAllegro vezetőjének blogja szerint a felvásárlási ár jelentős prémiumot jelentett a befektetők számára.

A piaci helyzet
Ez a felvásárlás az első konszolidációs lépés az adattárházas rendszerek rendszerek piacán. Az elmúlt időszakban inkább ellenkező jellegű lépések történtek (a Teradata függetlenné válása és a Netezza tőzsdei megjelenése). Azonban a Microsoft és a DATAllegro házassága jelentős nyomás alá helyezi a piaci szereplőket, az új generációs gyártókat (Netezza, Greenplum, Vertica stb. ) és a hagyományos RDBMS gyártókat egyaránt. Ezekről a hatásokról és a várható reakciókról egy további, részletesebb anyagban fogunk beszámolni.

Az új generációs adattárházas technológiákról sok szó esett az idei BI Évkönyv bemutató konferencián is, az előadások anyagai ingyenes regisztráció után letölthetőek a kiadvány honlapjáról.

Kapcsolódó anyagaink
· Csereakciót hirdet a DatAllegro a Teradata felhasználói számára (2008. március 21.)
· Újabb adattárházas szervereket dob piacra a DatAllegro (2006. június 28.)
· 86 terabájtos adattárházat épít a DatAllegro (2006. május 23.)
· Adattárházas célhardvert dob a piacra a DatAllegro (2005. március 7.)