;
Megjelent a Greenplum 3
2008. február 11. Adattárházak · DW appliance · Greenplum

A PostgreSQL alapokra épülő adattárházas platform különösen a skálázhatóság terén fejlődött sokat.

Az új verzió akár óránként több terabájtnyi adat betöltését is lehetővé teszi. Gyorsabb lett a bonyolult analitikus lekérdezések párhuzamos végrehajtása és az óriási adattáblák feldolgozása. Szintén új a valós idejű adatforrások feldolgozása, például RSS formátumból. Így az adatbázis könnyen kiegészíthető tőzsdei árfolyamokkal és egyéb, webszolgáltatásokon keresztül elérhető külső információkkal.

A Greenplum 3 belsejében a legfrissebb, 8.2-es PostgreSQL verziót fut, amelyet a cég alaposan átírt a masszívan párhuzamos architektúra követelményeinek megfelelően. A szoftveres újdonságok között megtalálható a bitmap indexelés és a továbbfejlesztett erőforrás-menedzsment.

A Greenplum platformja a Linux és PostgreSQL alapok miatt elvileg tetszőleges szervergépeken futtatható, de a cég stratégiai hardverpartnere a Sun. Az előre konfigurált csomagokban a Thumper néven is ismert Sun Fire X4500 szerepel, amely 2 AMD Opteron processzort tartalmaz és 24 terabájtig bővíthető tárolókapacitással rendelkezik. Egy rendszerben több szerver is alkalmazható párhuzamosan, így az adattárház kapacitása 10-től 100 terabájtig változhat.

A Greenplum az elmúlt 18 hónap alatt összesen 40 ügyfélre tett szert, amelyek között megtalálható a Skype, az iCrossing, a Didit, a VideoEgg és a Comcast. A közelmúltban került sor egy újabb, 27 millió dolláros tőkebevonásra is, amely a globális értékesítési hálózat kiépítését szolgálja. A cég befektetői között között szerepel a Sun és az SAP is.

További információ
www.greenplum.com