;
Budapest Data Fórum 2017 beszámoló
2017. június 21. Adattárházak · BigData

Idén kilencedik alkalommal került megrendezésre az adattárházakkal és Big Data megoldásokkal foglalkozó hazai szakembereknek szóló Budapest Data konferencia. A háromnapos esemény idén rekordszámú résztvevőt vonzott, összesen közel kétszázötvenen vettek részt a programokon.


Készülődés


Big Data és Data Science
A hétfői workshop napon a MongoDB használatával, a Hadoopon elérhető legmodernebb Hive/SQL technológiákkal és a Google felhőben futó Big Data megoldásokkal ismerkedhettek meg a résztvevők közelebbről. A workshopok lebonyolításában az Appworks, a Hortonworks és a Doctusoft szakértői működtek közre.


Plenáris előadás kedden


A keddi második nap fő témái a Big Data és a Data Science voltak. A programban szerepeltek esettanulmányok többek között a T-Systems, az EPAM, a Citi, a Emarsys és a Liligo részéről. A technológiai témáknál többek között szó esett a SAS modern data science eszközeiről, a Hadoop biztonságos üzemeltetéséről, és a Google BigQuery alkalmazási fogásairól.

Külön miniszekciót kapott a deep learning, ahol a Precognox, a BME és a H20.AI szakértői mutattak be változatos alkalmazási példákat.

Adattárházak, adatvédelem, data governance és chatbotok
A szerdai nap egyik vezető témája a jövőre élesedő új adatvédelmi rendelet, a GDPR volt, amely alaposan átalakítja majd a vállalatok adatkezelési és -elemzési gyakorlatát. A legfontosabb tudnivalókról beszélt Jóri András adatvédelmi specialista, volt adatvédelmi biztos és a SAS Institute szakértője, Szász Viktor.


Magyar Telekom Data Lake prezentáció


Az adattárházak szekcióban többek között az IBM, a Hortonworks és a Generali tartott előadást, ezenkívül szó esett a különböző kockázati faktorokról és az adattárházas technológiák evolúciójáról is. Külön szekció foglalkozott a Data Governance kérdéseivel is, ahol a Raiffeisen és a CIB munkatársai mellett a BSCE és a BCS tanácsadó cégek szakértői szerepeltek.

A Data-Driven Business szekcióban az adatvezérelt banki működésről az OTP részéről Dankó Zoltán, a vállalati legjobb gyakorlatról pedig a a DXC-t képviselő Boldog Viktor beszélt. A népszerű témák közé tartoztak a chatbotok is, itt a BotCool és a NoSalty számolt be eddigi tapasztalataikról.

A Big Data ezen a napon is fontos szerepet kapott: A délelőtti plenáris szekcióban Kelemen Márton mesélt a Magyar Telekom data lake üzemeltetési tapasztalatairól, délután pedig az IBM Budapest Labs (volt Ustream), a Snowplow Analytics és a Cloudera szakértői mutattak be esettanulmányokat.

Karrier az adatok világában
A konferencia záróeseménye a szerda este megrendezett Data Job Fair volt, ahol a közel 200 résztvevő tucatnyi cég álláskínálatával ismerkedhetett meg, ezenkívül előadásokat hallgathatott érdekes karriertörténetekről, a munkahelyi diverzitás kérdéseiről, és szavazhatott a HR Pitch Competition keretében versenyző cégekre is.

Nagy sikerrel mutatkozott be az este folyamán az R Ladies helyi szervezete, akik arra vállalkoznak, hogy hölgyeket vezessenek be az R statisztikai programozási nyelv használatába, az egészen kezdő szinttől.


Az R Ladies munkában


Az este legnépszerűbb programja a Mentorsarok volt, ahol tapasztalt adatos szakemberektől és vezetőktől kérhettek tanácsot a résztvevők bármilyen karrierrel kapcsolatos kérdésben.