;
Tőzsdére készül az Alteryx
2017. február 28. Üzleti intelligencia · Alteryx

Az Alteryx az önkiszolgáló adatelemzés piacának egyik vezető szereplője. A cég workflow-alapú szoftvere lehetővé teszi, hogy az üzleti felhasználók önállóan végezzenek el különböző elemzési feladatokat, az adatok előkészítésétől a komplex térképes elemzésekig és prediktív analitikáig.



Az amerikai tőzsdefelügyelethez most beadott S-1 úrlap adataiból kiderül, hogy az Alteryx az elmúlt két évben dinamikusan növelte az árbevételét, a 2014-es 39 millióról több mint 85 millióra.

A cég eladási stratégiája a más szállítóktól is ismert 'land and expand' modellt követi, azaz az ügyfelek jellemzően egy kisebb, akár csak egy licenszes beszerzéssel kezdenek, amit aztán újabb és újabb megrendelések követnek. Ehhez természetesen az kell, hogy a szoftver a valós használatban kellően sikeresnek bizonyuljon.

Az Alteryx a Gartner aktuális mágikus négyzeteiben is helyet kapott, a Data Science MQ-ban a kihívók között, a BI MQ-ban pedig a bal alsó sarokban.



A gyors növekedésnek itt is megvan az ára, az eddig kockázati tőkéből finanszírozott cég évente 20 millió dollár feletti veszteséget termelt. A kiadások között a legnagyobb tétel nem meglepő módon az értékesítési és marketing költségek.

Szerencsére a cég bőségesen el van látva tőkével, a TechCrunch adatait szerint eddig három fordulóban összesen 163 millió dollárnyi befektetést kapott.

A tervezett nyilvános kibocsátásból a cég mintegy 75 millió dollárnyi friss pénzre számít. A részvények várhatóan az AYX szimbólum alatt fognak szerepelni a tőzsdén.

Kapcsolódó anyagaink
· Megjelent az Alteryx új kiadása (2015. január 24.)
· Sikeres a HortonWorks tőzsdei kibocsátása (2014. december 22.)
· Ma debütál a tőzsdén a Tableau (2013. május 17.)