;
Beszámoló az SAP Fórum konferenciáról
2014. október 3. Üzleti intelligencia · Business Objects · Konferencia · SAP

A Siófokon megrendezett SAP Fórum az egyik legnagyobb hazai IT konferencia, ahol az utóbbi években az üzleti intelligenciáról is sok szó esik.

A lényeg az egyszerűség
A délelőtti plenáris szekcióban tartott előadásában Rolf Schumann, az SAP platformokért felelős regionális vezetője arról beszélt, hogy az új generációs technológiák segítségével az ügyfelek nemcsak gyorsabb, hanem egyszerűbben tudják működtetni rendszereiket.


IT egyszerűsítés SAP módra


Jó példa erre az SAP memóriacentrikus HANA platformja, amely használatával ugyanazon a rendszeren futtathatóak az ERP és az analitikus alkalmazások, méghozzá közel valós időben.

A keynote szekcióban szerepelt még Ablonczy Balázsnak, az SAP hazai vezetőjének és Bódi Gábornak, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak elnökének előadása is. A prezentációk során bejelentették, hogy Digitális Esély 2014 néven pályázat indul hátrányos helyzetű fiatalok oktatásának támogatására (részletek itt).

Szintén itt hangzott el, hogy HUNSUG néven egyesületet alapítanak a hazai SAP felhasználók, amelynek elnökségét a Magyar Telekom látja el.

A plenáris szekció lezárásaként az SAP szakértői Gundel Takács Gábor vezetésével a konferencia kiemelt témáit ismertették.


Gundel Takács Gábor és Takács Béla adatokról beszélgetnek


A szekcióban helyet kaptak az üzleti intelligencia és adatfelderítő alkalmazások is, amelyeket Takács Béla mutatott be.


Itthon jól fut a szekér
Ablonczy Balázs szokásos sajtótájékoztatójában ismét kedvező eredményekről számolt be. Az SAP Hungary 2013-as árbevétele 17,5 milliárd forint volt, ami 8 százalékos növekedés az előző évhez képest. A 2014-re várható árbevétel pedig ismét jelentősen nőni fog, Ablonczy egy-másfél milliárdos bővülést prognosztizált.

Jól teljesítettek a magyar piacon az üzleti intelligencia megoldások, és a HANA is egyre népszerűbb, már több mint 20 ügyfél választotta ezt a technológiát.

Fontos tényezője volt még a növekedésnek az SAP alatt futó Oracle adatbáziskezelők Sybase-re való cseréje, illetve az egyre növekvő létszámú, európai ügyfeleket kiszolgáló támogatóközpont is.

Ügyfelek előadásai
A délutáni szekciók során számos ügyfél számolt be a különböző döntéstámogató és BI szoftverek bevezetése és használata során szerzett tapasztalatokról.

Érdekesség volt a BonaFarm beszámolója a HANA migrációs projektről, amelynek során 4 új HANA kiszolgálót állítottak üzembe. Az alapvetően belső erőforrásokból végzett projekt 10 hét alatt lezárult. A cég jelenleg a BW alapú riportolást, az üzleti tervezést és a CRM rendszert használja HANA alapokon, és a költségallokáció bevezetése is folyamatban van.


A Főgáz BI jelentéseinek palettája


A Főgáz pedig BusinessObjects alapú jelentésrendszert vezetett be, amely többek között a kontrolling és ügyfélszolgálat igényeit szolgálja ki. A közel 700.000 ügyfél adatait feldolgozó jelentések a korábbinál sokkal gyorsabban és rugalmasabban állnak elő. A projekt során felmerült az igény az önkiszolgáló BI és adatfelderítés jellegű elemzési funkciók kialakítására is.