;
Lezárult a Rapidminer-Radoop felvásárlás
2014. augusztus 19. Üzleti intelligencia · BigData · Felvásárlások · RapidMiner

Június közepén jelentette be a RapidMiner, hogy Big data termékkínálatának erősítése érdekében felvásárolja a magyar Radoopot.

A Radoop szoftverének fő erőssége az, hogy képes a RapidMiner grafikus adatbányászati felületén elkészített elemzési terveket lefordítani a Hadoop nyelvére. Így a RapidMiner felhasználói a már ismerős eszközöket használva képesek a Hadoopban tárolt adatokat is elemezni anélkül, hogy azokat előbb át kellene tölteni valamilyen hagyományosabb formába.

A felvásárlási bejelentéshez készített infógrafika is azt emeli ki, hogy a Radoop használatával programozás nélkül készíthetőek Big Data elemzések:



A felvásárlás júniusi bejelentésével párhuzamosan elindultak a különböző átvilágítási és egyéb jogi procedúrák. Ezek mostanra sikeresen lezárultak, így a szoftvert fejlesztő Radoop Kft. a RapidMiner száz százalékos tulajdonába került. A cég korábbi vezetője, a hazai big data körökben jól ismert Prekopcsák Zoltán pedig a továbbiakban a RapidMiner elnökhelyetteseként folytatja.

A felvásárlás pénzügyi részletei nem ismeretesek, de a Radoop technológiájában jelentős üzleti potenciál van, tekintettel a Big Data iránti óriási érdeklődésre.A Radoop ügyféllistáján már jelenleg is olyan nevek találhatóak meg, mint a Prezi, a Ustream és a Schneider Electric.

Kapóra jött a felvásárlás a RapidMinernek abból a szempontból is, hogy az adatbányászati piac hagyományos vezetői, a SAS és az IBM/SPSS maguk is intenzíven fejlesztik Hadoop-centrikus megoldásaikat. Így az agresszív növekedési pályán lévő RapidMiner portfóliójához egy meglehetősen fontos mozaikdarabot ad hozzá a Radoop, amely főleg a nagyvállalati illetve a dotcom ügyfelek megnyerésnél jöhet nagyon jól.