;
Beszámoló a prágai Teradata Universe konferenciáról
2014. április 30. Adattárházak · Konferencia · Teradata

Idén Prágában került megrendezésre a Teradata nemzetközi felhasználói konferenciája, amelyre elsősorban az EMEA és ázsiai régiókból érkeznek a résztvevők.



Ez volt az idáig legnagyobb európai Teradata rendezvény, ahol ezernél is több felhasználó, partner, szakértő és újságíró vett részt.

Keynote előadások
A konferencia keynote előadó között szerepeltek a cég legfontosabb csúcsvezetői, köztük Mike Koehler CEO, Hermann Wimmer nemzetközi alelnök és Stephen Brobst CTO.


Hermann Wimmer megnyitó előadása


A plenáris előadások sorában az ügyfelek képviseletében Karen Ganschow, az ausztrál Westpac bank CRM vezetője beszélt a Big Data alkalmazási lehetőségeiről.

Nem maradtak el a meghívott sztárvendégek sem, akiket idén a politikai előrejelzéseivel híressé vált Nate Silver, az adatok és művészet határterületeivel foglalkozó Jer Thorp és az UnderCover Economist sorozat szerzője, Tim Harford képviselt.


A 6750-es platform
A konferencia során több fontos termékbejelentésre is sor került. Az újdonságok sorában az első a Teradata 6750-es platform volt, amely a nagyvállalatoknak szóló Active EDW sorozat legújabb és legerősebb tagja.

A 6750-ben a legfrissebb 12 magos Intel 2600 V2 CPU-kra és a NetApp E5500 storage alrendszerre épül, amelyek együttesen 40 százalékkal magasabb számítási teljesítményt biztosítanak.


A Teradata 6750 ünnepélyes bemutatása


Szekrényenként a korábbinál 8x több RAM helyezhető el a szerverekben, ami a Teradata adatbáziskezelő intelligens memóriakezelésével kombinálva lehetővé teszi a leggyakoribb lekérdezések memóriából történő kiszolgálását.

Háromszorosára nőtt az SSD-k mennyisége is, ami a többi, nem kritikus lekérdezésnél biztosít majd jelentős gyorsítási lehetőséget. A Teradata Virtual Storage funkciója pedig a lekérdezési minták alapján automatikusan mozgatja az adatokat a RAM, az SSD és HDD tárolók között.

A Teradata Database 15
A konferencián bocsátotta útjára a Teradata adatbáziskezelőjének legfrisebb, 15-ös verzióját.


A Teradata adatbázis fejlődése


Az új funkciók közül szót érdemel a natív JSON támogatás, amely segítségével a szenzorokból, logokból és egyéb gépi forrásokból származó adatokat könnyen és gyorsan lehet tárolni az adatbázis belsejében. A lekérdezéseknél pedig mód van a nyers adatok formátumát tetszőlegesen meghatározni vagy átalakítani (schema-on-read).

Szintén fontos, hogy új kiadás jóval fejlesztőbarátabb: immár Python, Perl és Ruby programnyelveken is lehet táblaoperátorokat írni, és a scriptelésre is jobb támogatás lesz.

A földrajzi adatokkal dolgozóknak pedig a 3 dimenziós koordináták támogatása lesz fontos újdonság, az eddigi szélesség/hosszúság páros mellett immár a magassági illetve mélységi koordináta is tárolható és számításokban használható lesz.

Teradata Query Grid
A legérdekesebb újdonság a Query Grid, amely a logikai adattárház koncepció továbbvitele. A Query Grid felhasználói szabadon elérhetik és lekérdezhetik a vállalati adatokat, bármilyen rendszerben is vannak azok tárolva.


A Query Grid felépítése


A Query Grid támogatja a Teradata Unified Architecture három fő pillérét - Teradata adatbázis, Aster Data, Hadoop - és hamarosan külső szállítók adatbázisait is elérhetővé fogja tenni.

Videóösszefoglaló
Íme a konferencia eseményeit néhány percben összefoglaló videó:
">www.teradataemea.com/universe/prague/wp-content/uploads/2014/04/TD2014-outro.mp4">http://www.teradataemea.com/universe/prague/wp-content/uploads/2014/04/TD2014-outro.mp4