;
Továbbra is ömlik a pénz a Big Data cégekbe
2014. április 14. Adattárházak · BigData · Elemzés

Elsőként a Cloudera jelentett be egy 160 millió dolláros újabb tőkebevonást. A cég utoljára 2012 végén kapott friss pénzt, 65 millió dollárt. A cég vezetői a bejelentésben kiemelték, hogy a befektetők között megjelentek a jellemzően érett vállalatokra fókuszáló intézményi befektetők és olyan stratégiai partnerek is, mint a Google Ventures és az MSD Capital, Michael Dell alapja.

Egy héttel később a Hortonworks is újabb befektetési kört jelentett be, 100 millió dolláros értékben. Az ő esetükben mindössze 9 hónap telt el az utolsó, 50 milliós tőkeemelés óta. A befektetők köre itt nem változott jelentősen.

Mindkét cég esetében a rendszeres tőkebevonás szokásos üzleti lépésnek számít. A Hadoop egyelőre töretlen népszerűsége szinte korlátlan növekedési lehetőséget kíván a piacvezetőknek, azonban a kiaknázáshoz sok-sok pénzre van szükség, jóval többre, mint amit jelenleg a saját bevételeikből finanszírozni tudnának. A cél természetesen mindkét esetben az önálló tőzsdei megjelenés (IPO), várhatóan 12-18 hónapon belül.

A márciusi események aztán egy váratlan csattanóval zárultak: az Intel bejelentette, hogy további 740 millió dollárért 18% százalékos részesedést szerez a Cloudera-ban. A pénz egy jelentős része az eddigi befektetők kivásárlására megy el, azonban a Cloudera így is több mint félmilliárd dollár friss tőkéhez jut, amit a további növekedésre fordíthat.