;
Az IBM egymilliárd dolláros Watsonja
2014. január 24. Üzleti intelligencia

Az IBM 1 milliárd dolláros befektetéssel új üzletágat hoz létre kognitív technológiák fejlesztésére és kiaknázására.

Az IBM Watson rendszere 3 évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor egy nyilvános versenysorozatban legyőzte a Jeopardy játék legjobbjait (beszámolónk itt és itt). Az igen széles körű lexikális tudásanyag feldolgozását igénylő feladathoz az IBM új, mesterséges intelligenciára épülő számítógéprendszert fejlesztett ki.


A Watson 2011-ben


Az azóta eltelt három évben a Watson fejlesztése nem állt meg. Többek között orvosi és pénzügyi pilot alkalmazások készültek a kognitív technológiára alapozva, a hardver pedig sokkal kisebb és gyorsabb lett. A 2011-ben még impozáns szervertornyokként megjelenő Watson (2,900 mag, 15TB memória) jelenlegi legkisebb változata 3 pizzásdoboznyi helyen is elfér.

Fontos lépés volt a Watson Developer Cloud tavaly novemberi bejelentése is, amely a Watson alapú külsős alkalmazások fejlesztését segíti. Az első ilyen alkalmazások között szerepel egészségügyi, logisztikai és kereskedelmi célú rendszer is.



A mostani bejelentéssel egy New Yorki-i székhelyű, összeségében 2.000 szakembert összefogó szervezet jön létre. Az egymilliárd dolláros teljes beruházási összegből 100 milliót az IBM kifejezetten arra szán, hogy a Watson ökoszisztémáját erősítő startupokba fektesse.

Az IBM az új üzletág indításával egyszerre bejelentett három új alkalmazást is (IBM Watson Discovery Advisor, IBM Watson Explorer, IBM Watson Analytics), amelyek egy közös adatfeldolgozó és elemző keretrendszerre épülnek.

További információ
www.ibmwatson.com