;
Beszámoló a Teradata Partners 2012 konferenciáról - 1. rész
2012. október 25. Adattárházak · Konferencia · Teradata

Helyszíni közvetítésünk Washingonból, a Teradata globális felhasználói konferenciájáról.

Nagyszabású díszletek
Az évente egyszer megrendezett Teradata Partners a cég legnagyobb szakmai rendezvénye, ahová a világ minden részéről érkeznek résztvevők. Az idei konferencián 3.800-an vesznek részt, félszáznál is több országból. Jól mutatja a nemzetközi jelleget, hogy a jelentős számban érkező japánoknak külön információs pultjuk van, ahol anyanyelvükön tudják intézni a konferenciával kapcsolatos ügyeket.

A konferencia helyszíne az USA fővárosának peremén, a Potomac folyó partján elhelyezkedő National Harbor, közelebbről a Gaylord National megahotel.


A Gaylord National Hotel, a konferencia helyszíne


A óriási átriummal rendelkező, 19 emeletes szállodához akkora konferenciaközpont tartozik, hogy a több szinten helyet foglaló különböző termek között külön művészet eligazodni.

A program is ennek megfelelően nagyszabású, a plenáris előadások kivételével egyszerre tucatnyi teremben zajlanak az előadások, a mélyen technikai prezentációktól az ügyfelek tapasztaltait bemutató esettanulmányokig. Egy hatalmas kiállítói csarnok is tartozik a rendezvényhez, ahol közel félszáz kisebb-nagyobb cég mutatja be adattárházas termékeit és szolgáltatásait.

5 sikeres év
A reggeli plenáris első szereplője Drew Thomas bűvész volt, aki némi szemfényvesztés után elővarázsolta a szervezőbizottság motorkerékpár nyergében ülő elnökét. Matthew Laney motoros dzsekijét az illemnek megfelelően zakóra cserélte és elmondta a konferenciát megnyitó beszédét. Hazai érdekesség, hogy a közel 4.000 ember által látott előadás a szokásos Powerpoint helyett a Prezi.com online prezentációkészítőjével készült.

Az előadók sorában a következő Mike Kohler, a Teradata első embere volt, aki az NCR-ből 1997-ben történt kiválás óta elért eredményekről beszélt. Az önállóság egyértelműen bejött a cégnek, hiszen 5 éve alatt az alkalmazottak létszáma 6000-ről 10.000-re nőtt, az ügyfelek száma pedig ezernél kevesebbről több mint kétezerötszázra emelkedett.

Egységes architektúra petabájtos méretekben
Koehler előadásában is nagy hangsúlyt kapott a Big Data témaköre, a csalásfelderítéstől az ügyfélviselkedés modellezéséig. A Teradata igen sok tapasztalattal bír ezen a téren, hiszen immár 34 olyan ügyféle van, akinek adattárháza meghaladja az ezer terabájtos (azaz 1 petabájtos) méretet.

Az óriási méreteket elérő, heterogén forrásokból származó vállalati adatvagyon menedzselésére és a kiaknázására a cég integrált termékstratégiát kínál, amelyben a klasszikus vonalat képviselő, masszívan párhuzamos (MPP) Teradata platform mellett helyet kap az elsődlegesen a költséghatékony adattárolásra és feldolgozásra szolgáló Hadoop és az interaktív adatfelderítést szolgáló AsterData is.

A különböző megoldások békés egymás mellett élése jellemezte a keynote következő részében bemutatott termékújdonságokat is. A legfontosabb bejelentésekkel - Unified Data Enviromment, Unified Data Architecture, Analytics Architecture Services - külön, részletesebben fogunk foglalkozni.

Big Data a jó szolgálatában
Az egyre halmozódó adattömegekben rejlő humanitárius lehetőségek kiaknázását szolgálja a plenáris előadás alatt bejelentett Teradata Infinite Value Challenge kezdeményezés.


Az adatok végtelen értéke


A program keretében a konferencia alatt a résztvevők az információk közérdekű felhasználására szolgáló ötleteket küldhetnek be a tdinfinitevalue.com weboldalra. A konferencia végén a közönség szavazással kiválasztja a legjobb ötletet, amit a Teradata megpróbál fejlesztőműhelyében megvalósítani. A sikeres ötlet beküldője pedig 10.000 dollárt kap, amit tetszése szerinti jótékony célra fordíthat.

Malcom Gladwell és az U alakú görbék
A plenáris előadás zárásaként a számos sikerkönyv - The Tipping Point, Blink, Outliers - szerzőjeként ismert Malcom Gladwell lépett a színpadra. Gladwell szenvedélyes előadásában az emberi döntéshozatal pszichés mechanizmusaival foglalkozott, kitérve arra, hogy sokszor a rosszul megválasztott mentális modell hibás döntésekhez vezet.


Malcom Gladwell előadás közben


Jellemző példa erre az, amikor két tényező kapcsolatát egy egyszerű lineáris összefüggés helyett a valóságban U alakú görbe írja le: egy határozottan csökkenő vagy növekvő szakasz után stagnálás jön, majd visszafordulnak a folyamatok.

Kutatások kimutatták, hogy a szigorúbb törvénykezés egy darabig valóban csökkenti a bűnözést, de túlzásba vitele esetén már kontraproduktívvá válik. Ha túl sok ember kerül börtönbe, akkor szétesnek a szociális kötelékek és az eredmény még több bűnözés lesz.

Malcom Gladwell másik fontos példája az iskolai osztályok optimális létszámával foglalkozott. Igaz ugyan, hogy a kisebb osztályok egy darabig (kb. 30 főig) határozott javulást jelentenek a tanulásban, de 30 és 20 fő fölött már nincs további változás - ez az U középső része. Ha pedig a létszám 20 alá csökken, akkor már visszafordul a folyamat, és a kellő nagyságú inspiráló közösség hiányában a gyerekek nehezebben fejlődnek.