;
Nyárvégi DW/BI hírcsokor
2012. szeptember 3. Üzleti intelligencia

Válogatás az adattárházak és üzleti intelligencia világának nyári eseményeiből.

A Microsoft háza tájáról még júliusban érkezett a hír, hogy megjelent az Excel 2013 előzetes verziója. BI szempontból a legfontosabb újdonság , hogy a korábban külön letöltendő PowerPivot és Power View modulok immár integrált részét képzi a táblázatkezelőnek. Részleteket a következő két blogposztban lehet olvasni: Microsoft BI in Excel 2013 és Excel Graduates to a Complete and Powerful Self-Service BI Tool

A szorosabban vett BI képességek mellett érdekesek még az adatellenőrzési és menedzsment képességek (Why you should license Excel 2013: and it's not because of the BI), a régi Excel motorosoknak pedig az automata szabályfelismerőre alapú Flash Fill jelent érdekességet (Youtube demo)

Az adatvizualizációs szoftveréről ismert Tableau újabb lépést tett a Big Data elemzések irányába, mivel a Cloudera után immár a MapR Hadoop disztribúcijához is rendelkezik közvetlen csatolóval.

A szociális analitika területéről származó hír, hogy a többek között Twitter- és Facebook adatokat gyűjtő és elemzésre elérhetővé tévő DataSift új adatdisztribúciós és lekérdezési képességeket fejlesztett ki, DataSift Push és Query Builder néven.

Természetesen a mobil BI sem maradhat ki a hírcsokorból. A Trendslide megjelentette aggregációs és elemző IOS szoftverének új változatát, ami már többek között FaceBook adatokat is képes feldolgozni. A szoftver érdekessége, hogy minden reggel 8:00-kor elküldi a legfontosabb kulcsmutatók (KPI-k) aktuális értékét.