;
Elemzések és adatvizualizációk a londoni olimpiáról
2012. július 30. Üzleti intelligencia

A nyári játékok számos BI cégnek is megmozgatták a fantáziáját, így egyre-másra készülnek az olimpiai témájú blogbejegyzések és demók.

Elsőként a Guardian London 2012 Olympics data weboldalát érdemes felkeresni, ahol máris számos érdekes elemzés olvasható. A Data Blog hagyományainak megfelelően a legtöbb forrásadatai is letölthetőek, így például itt megtalálható az olimpiára nevezett összes sportoló listája.

A QlikView komplett elemző alkalmazást készített, amely egészen az újkori olimpiák kezdetéig visszamenőleg tartalmaz historikus adatokat. A Global Games App alkalmazás szabadon elérhető a cég weboldalán. A hazai forgalmazó QSS Partner pedig elkészítette a bemutató videó magyar változatát, illetve összefoglaló prezit is készített a szoftver érdekességeiről.

Végül a YellowFin blogja is több posztban foglalkozik az olimpiai adatok elemzésével. Bevezető cikkük a sportolók nemek szerinti megoszlásával foglalkozik, amelyből kiderül, hogy az elmúlt évszázadban hogyan változott a férfiak és nők részvételi aránya. Íme az egyik, szabadon beágyazható elemzés: