;
Érkezik a MicroStrategy 9.3
2012. július 11. Üzleti intelligencia · MicroStrategy

Az amszterdami MicroStrategy World konferencián a cég bejelentette BI platformjának következő verzióját.

Központban a Visual Insight
Összhangban az adatvizualizációra és az önkiszolgáló BI-ra irányuló kiemelt figyelemmel, a fejlesztések egyik legfontosabb területe a tavaly debütált Visual Insight.

Az eszköz kibővült olyan új vizualizációs lehetőségekkel, mint a térképes sűrűségi ábrák (density map) vagy a hálózati kapcsolatok megjelenítése. Az elemzési képességek továbbfejlesztésével immár több száz beépített kalkuláció használható új mérőszámok létrehozására.

Szintén a hatékony elemzéseket segíti az is, hogy a felhasználó által importált adatokat a rendszer automatikusan kiegészíti további időszaki és földrajzi jellemzőkkel, sőt az irányítószámok alapján képes a térképes megjelenítéshez szükséges geokódolást is elvégezni.

Javították a felhasználói felületet is, itt az újdonságok között kiterjedt szűrési lehetőségek, gyorskereső és grafikonválasztási tanácsadó is található. Az új verzióban már van lehetőség egy dashboard oldalon több adatmegjelenítőt is elhelyezni, sőt azokat össze is lehet kapcsolni, így az információk egyszerre többféle formában is elemezhetőek.

Hadoop és R támogatás
A Big Data korszak követelményeinek is megfelel a MicroStrategy 9.3. A szoftver képes nagy sebességű interfészeken keresztül közvetlenül lekérdezni a Hadoopban tárolt adatokat és ilyen módon kinyert információkat együtt megjeleníteni a hagyományos relációs adatbázisból származó többi mérőszámmal.

Az R statisztikai programozási nyelv támogatása is új. Lehetőség van R modellek futtatására illetve R nyelvű saját funkciók készítésére, amelyeknek eredménye aztán tetszőleges MicroStrategy felületen megjeleníthető. Arra is van mód, hogy az R-ben generált grafikák közvetlenül bekerüljenek a a különböző dashboardokra.


Szoftverszolgáltatásként lesz elérhető a Cloud Express
A felhőalapú BI is nagy hangsúlyt kapott a konferencián. A tavaly bejelentett MicroStrategy Cloud termékvonal most Cloud Express néven kapott egy új tagot, amely könnyen bevezethető és költséghatékony BI megoldást ígér.

A Cloud Express környezet a MicroStrategy adatközpontjaiban fut, így a felhasználónak nem kell saját eszközparkba beruházni és azt fenntartani. Érdekesség, hogy ebben a konfigurációban a MicroStrategy nem csak BI képességeket kínál, hanem teljes ETL és DW környezetet is. Így a felhasználók választhatnak, hogy a felhőben futó BI szoftvert saját adattárházukra csatlakoztatják rá titkosított VPN kapcsolat segítségével, vagy az adatokat is feltöltik a MicroStrategy cloud környezetbe.

Természetesen mindkét esetben nagyon erősek az ügyfelek adatbiztonsági elvárásai, ezért a MicroStrategy szigorú tanúsítási és audit programot hozott létre, amelynek során nemcsak a különböző hivatalos szabványoknak való megfelelőséget vizsgálták, hanem a vállalati és banki belső biztonsági követelmények kielégítését is.

További információ
microstrategy.com

Kapcsolódó anyagaink
· Jön a MicroStrategy Personal Cloud (2011. október 3.)
· A felhőalapú és a szociális anatika területére lép a MicroStrategy (2011. július 14.)