;
Elindult a Google felhőalapú analitikai szolgáltatása, a BigQuery
2012. május 16. Üzleti intelligencia

A Google BigQuery lehetővé teszi óriási adatmennyiségek elemzését saját szerverközpont kiépítése nélkül.

A BigQuery szolgáltatás működése a jól ismert cloud computing modellt követi. A felhasználók regisztráció után egy biztonságos csatornán keresztül feltöltik saját adataikat a Google szervereire, majd tetszés szerinti lekérdezéseket futtathatnak.

A feltöltött adatok lekérdezésre többféle módszer is van. A BigQuery Browser Tool használatával grafikus felületen lehet a táblák között böngészni és lekérdezéseket futtatni. Rendelkezésre áll továbbá egy Python alapú parancssoros eszköz (a bq) is, valamit az adatok programozottan is elérhetőek egy REST API használatával.

A BigQuery kipróbálásához több minta adathalmazt is biztosít a Google. A legnagyobb a broadband szolgáltatások teljesítményre vonatkozó M-Lab Dataset, amely egy havi táblája is milliárdos nagyságrendű rekordot tartalmaz.

Az új szolgáltatáshoz a Google meglehetősen kedvező árazást kínál, az adatok tárolása gigabájtonként 12 centbe kerül havonta, azaz 1 terabájt havi 120 dollárt kóstál. A lekérdezések után is fizetni kell, ennek költsége gigabájtonként 3 és fél cent.

Érdemes tudni, hogy a Google az adatok tárolására oszlopalapú modellt használ, így ha egy lekérdezés csak néhány oszlopot érint egy nagy táblából, akkor a megmozgatott adatmennyiség és járulékos költségek is jóval alacsonyabbak lesznek.A szolgáltatás elindítását a Google azzal is segíti, hogy az első 100 GB lekérdezési forgalom után jelenleg nem számít fel díjat.

Képgaléria

A Big Query használatára

Az árazási tábla