;
Beszámoló a dublini Teradata Universe konferenciáról - 2. rész
2012. április 25. Adattárházak · Teradata

A Teradata az idei konferenciára is időzített néhány izgalmas termékbejelentést.

Adattárház a belső felhőben
Az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert a felhőben futó, igény szerint felhasználható informatikai háttérszolgáltatások, amelyek közül a legismertebb az Amazon EC2 (Elastic Computing Cloud). Az ilyen megoldások egyik fő előnye, hogy az infrastruktúrát könnyen lehet skálázni és csak a tényleges használat alapján kell fizetni. Így nem kell a csúcsterheléshez méretezett méregdrága szerverparkba beruházni és azt működtetni, elég a tényleges terheléshez igazodva fizetni a felhasznált erőforrásokért.

A Teradata ezt a fajta gazdaságosságot kínálja új Private Cloud megoldásával. A kihasználtság növelése eddig is fontos része volt a Teradata piaci stratégiájának, hiszen a vállalat szerte megtalálható, önálló hardvereken futó adatpiacok egyetlen közös rendszerbe történő konszolidációját régóta nyomatékosan ajánlja a cég.

Az új, Elastic Performance On Demand névre hallgató módszer alkalmazása esetén a vállalatok számára a Teradata által telepített adattárházas rendszer úgy kerül kialakításra, hogy az a várható terhelés kiszolgálásához szükséges erőforrásokon túl további tartalékkal is rendelkezzen. Ezekért azonban csak akkor kell fizetni az ügyfélnek, ha azokat ténylegesen használja is - például a hó végi zárás idején vagy egy új marketingkampány indításakor.

A névben szereplő Private jelző arra utal, hogy a Teradata megoldás ugyan a nyilvános felhőszolgáltatásokra hasonlít technikai és pénzügyi szempontból, de továbbra is belül, a biztonságos vállalati szerverteremben fut. Így adatbiztonsági és szabályozási szempontból továbbra is megfelel a szigorú nagyvállalati igényeknek.

Önkiszolgáló adatlaboratóriumok
Fontos kiegészítője az új megoldásnak a Teradata Data Lab, amelynek segítségével a felhasználók könnyedén tudnak saját munkaterületeket (Sandbox) igényelni. Egy ilyen Data Lab hozzáférést biztosít a központi adattárházban elérhető információhoz, amelyek a felhasználó kiegészíthet saját, a központi rendszerben még nem szereplő adataival és azokon tetszés szerinti elemzéseket végezhet.

Ha aztán az így készített elemzések hosszú távon is hasznosnak és szükségesnek bizonyulnak, akkor a tartalmuk beépítésre kerülhet a központi adattárházba. Egy vállalatnál egy időben akár több száz önkiszolgáló Data Lab is futhat, amelyek erőforrás-felhasználását a Teradata terhelésmenedzsment szoftvere ügyeli fel.

Nagy teljesítményű SAS analitika
A konferencián elhangzott másik újdonság a Teradata 700 appliance (PDF leírás) bejelentése volt, amely kifejezetten a SAS High-Performance Analytics szoftverének futtatására készült.

Az új célrendszer háromféle kiépítésben érhető el. Az alapmodell is 192 processzormagot és másfél terabájt memóriát tartalmaz, amely több lépésben akár a duplájára is növelhető. Így nem meglepő, hogy a SAS drámai, akár több nagyságrendi gyorsulást ígér a memóriacentrikus analitikai megoldás felhasználóinak.


A Teradata EMEA Universe konferencia 2012. április 22. és 25. között Dublinban kerül megrendezésre. Munkatársunk az eseményen a Teradata meghívott vendégeként vesz részt.

Képgaléria

A Teradata Private Cloud

A Teradata Private Cloud felépítése

A Teradata 700 célrendszer