;
Egységes SAP stratégia a valós idejű adatkezelésre
2012. április 12. Adattárházak · SAP · Sybase

Az SAP bejelentette új, valós idejű adatmenedzsment stratégiáját, amely a Sybase ASE, a Sybase IQ és a HANA termékcsaládokra épül.

Villámgyors BW
A legfontosabb újdonság talán a SAP saját adattárházas megoldásának, a BW-nek (Business Information Warehouse) HANA platformon történő futtatása. Tavaly november óta zajlik a bétatesztje ennek a fejlesztésnek, amely lehetővé teszi a BW rendszerek gyorsítását a memóriacentrikus adatbáziskezelőre épülő HANA használatával.

A most hivatalosan is piacérettnek nyilvánított SAP NetWeaver BW Powered by SAP HANA megoldás az összes olyan nagyobb SAP felhasználónak hasznos lehet, ahol a nagy adatmennyiségek miatt már zavaróan lassúak a BW-n futó lekérdezések. A cég a sebesség növelése mellett a költségtakarékosságot is fontos szempontnak tarja, mivel a HANA használata kiváltja a BW alatt eddig használt, általában külső forrásból származó relációs adatbáziskezelőt.

SAP ERP Sybase adatbázison
Nem szigorúan adattarházas, de mégis nagy jelentőségű az a hír is, hogy a SAP Business Suite immár a két éve felvásárolt Sybase ASE (Adaptive Server Anywhere) adatbáziskezelőjén is futtatható lesz.

Az SAP ERP rendszerének igen széles felhasználói bázisa eddig jellemzően valamelyik nagy konkurens adatbáziskezelőjét használta az adatok tárolására. A hivatalos Sybase ASE támogatás megjelenésével immár elindulhat egy migrációs folyamat, ahol mind az alkalmazási, mind az adattárolási réteg az SAP-től származik.

Dollárszázmilliók a HANA mögött
A cég bejelentette azt is, hogy két részletben közel félmilliárd dollárt invesztál a HANA platform további sikerébe. A pénz kisebbik része, 155 millió dollár olyan start-up cégekhez kerül, amelyek HANA alapú alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesztenek.

A meglévő ügyfelek áttérését pedig a "HANA Database Migration Acceleration Program" fogja segíteni, amely 337 millió dolláros költségvetéssel rendelkezik. A program keretében az SAP partnerei és ügyfelei segítségét kaphatnak a HANA bevezetéséhez.

Sybase IQ és HANA együtt
Nem feledkezett meg a cég a Sybase akvizícióból származó másik adatbázismotorról, az oszlopalapú technológiára épülő, adattárházas célokra szolgáló IQ-ról sem. Az egységes adatkezelési platformról szóló elképzelések szerint a nagyobb adattárházakban a HANA feladata a gyakran lekérdezett "forró" adatok tárolása lesz, míg a diszkalapú rendszerként fajlagosan olcsóbb IQ a kevésbé használt, régebbi adatköröket fogja menedzselni.