;
Hibrid adattárolással és Hadoop támogatással bővül a Teradata
2012. március 7. Adattárházak · BigData · Hadoop · Teradata

Mindkét újdonság a nagyméretű adatbázisok hatékonyabb kezelését és feldolgozását szolgálja.

A Teradata 14
A tavaly ősszel már beharangozott, de csak most megjelent Teradata 14 egyik legfontosabb újdonsága a hibrid adattárolási lehetőségek biztosítása.

Ennek használatával szabadon eldönthető, hogy adattárház tábláit hagyományos módon sorok szerinti, vagy a gyorsabb lekérdezéseket ígérő oszlopok szerinti sorrendben tárolja a rendszer. Sőt, arra is van lehetőség, hogy kétféle tárolási módszert keverten, együttesen alkalmazzuk.

Az nagyfokú adattömörítést is ígérő oszlopalapú tárolás különösen akkor hasznos, ha egy jellemző lekérdezés egy széles, sok oszlopot tartalmazó táblából csak néhány oszlopot használ. Ilyenkor a jelentés futtatása akár nagyságrendekkel is gyorsabb lehet, mint a soralapú tárolás esetén.

A Teradata 14 az új tárolási modell mellett továbbfejlesztett jogosultságkezelési, teljesítménymenedzsment és időelemzési képességekkel is bővült.

Teradata-HortonWorks szövetség
A Hadoop és a kapcsolódó technológiák a Teradata számára is igen fontosak. A közelmúltban felvásárolt Aster Data ugyan biztosít adatbázisban futtatható MapReduce képességeket, de a klasszikus Apache Hadoop támogatása is egyre fontosabb feladata minden szállítónak.

A Yahoo-ból tavaly kivált HortonWorks az egyik meghatározó szereplője a Hadoop világának, így a Teradatával most bejelentett szövetség jó alapokat jelent a fejlesztéshez.

A szövetség keretében a két cég együtt fog működni a Teradata és a Hadoop technológiák integrációján és a mindkét megoldást magába foglaló közös Big Data architektúrák és megoldások kidolgozásában.

A HortonWorks hasonló szövetséget kötött már a Microsofttal is, az Oracle viszont a konkurrens Cloudera-t választotta a Hadoop terén partneréül.

Képgaléria

Az oszlopalapú adattárolás előnyei

A Hadoop a Teradata architektúrában