;
Megjelent az Oracle Exalytics
2012. február 27. Üzleti intelligencia · Memóriacentrikus BI · Oracle

Néhány hónappal az őszi bejelentés után az Oracle piacra dobta memóriacentrikus BI célrendszerét.

Az Oracle Exalytics az Oracle meglévő szoftver és hardver eszközeinek ügyes kombinációja, a nagy sebességet biztosító in-memory BI alkalmazásokhoz szükséges továbbfejlesztésekkel.

Hardver oldalon az alap egy 4 processzoros Sun Fire szerver, amely összesen 40 processzormagot és 1 TB memóriát tartalmaz. A konfiguráció tartalmaz még 3,6 TB nyers lemezkapacitás és Infiniband csatolókat is az Oracle többi Exa termékével való kapcsolathoz.

A triumvirátus
A szoftverek terén az Exalytics három fő alkotóelemből áll:

  • A BI Suite legújabb, 11.1.1.6-os kiadása, amely kényelmesebb felhasználói felületet és izgalmas új adatvizualizációs képességeket kapott
  • A TimesTen in-memory adatbáziskezelő, amely itt intelligens gyorsítótárként működik, a BI Suite és a forrásként szolgáló adattárház között elhelyezkedve. A nagyon hatékonység érdekében a TimesTen oszlopalapú adattömörítést alkalmaz, így az 1 terabájt memóriában jóval több adat is elfér.
  • Végül az Essbase OLAP szerver, amely szintén jelentősen átalakítottak, így a korábbinál jobban skálázható és hatékonyabban használja ki a memóriát.

    Alkalmazási területek
    Az Exalytics egyik fő alkalmazási területe várhatóan az általános BI gyorsító szerepkör lesz, amikor az adattárházból származó, a TimesTen által a memóriában kezelt adatokat lehet majd villámgyorsan elemezni.

    Az Essbase OLAP kockákat használó analitikus rendszerek is profitálnak az Exalytics bőséges erőforrásaiból, az Essbase és a BI Suite integrációja réven pedig az eredmények pedig a relációs adatokkal egységesen jeleníthetőek meg.

    Árazás
    Az Oracle publikus árlistája szerint az Exalytics hardverének ára 135.000 dollár, ami nem tartalmazza a szoftverlicenszek költségét. A minimálisan rendelhető felhasználószám 100, ami arra utal, hogy az Oracle a közepes és nagyobb BI felhasználóknak szánja elsősorban az új BI platformot.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Megjelent az Oracle Big Data Appliance (2012. január 30.)
    · Oracle Exalytics: Integrált BI platform a nagysebességű elemzésekért (2011. október 4.)