;
A vezető adattárházas platformok 2012-ben
2012. február 15. Adattárházak · Elemzés · IBM · Oracle · Teradata

A Gartner frissen megjelent elemzése szerint a Teradata, az Oracle és az IBM kínálja a legfeljettebb adattárházas rendszereket.

Az idei mágikus négyzet élén a Teradata található, amely hagyományosan az adattárházas piac egyik meghatározó szereplője. A Teradata tavaly mutatta be hibrid, az oszlop- és soralapú adattárolási módszereket kombináló új verzióját, az Aster Data felvásárlásával pedig az új generációs, Big Data orientációjú feladatokra is rendelkezik megfelelő kínálattal.

A második helyen az Oracle áll, amely nemcsak a legszélesebb körben használt relációs adatbáziskezelő, de az Exadata termékvonallal immár az adattárházak felső, masszív skálázhatóságot igénylő szegmensében is jól szerepel.

Nem sokkal lemaradva harmadik az IBM, amely a Netezza-akvizíció révén szintén kínál appliance jellegű DW platformot is a DB2-re épülő hagyományos adattárházas megoldások mellett.

A vezetők szegmensében kapott még helyet az EMC/Greenplum, a SAP/Sybase és a Microsoft, a HP Vertica pedig csak egy hajszállal szorult ki az élbolyból.

Érdekesség, hogy a kihívók szegmensében egyetlen cég, a 1010Data szerepel. A réspiaci szereplők kvadránsában pedig megtalálható még többek között a ParAccel, a Kognitio, az Exasol és az InfoBright is.

A teljes elemzés a Gartner weboldalán olvasható a Teradata jóvoltából:
Magic Quadrant for Data Warehouse Database Management Systems, February 2012

Képgaléria

Magic Quadrant for Data Warehouse DBMS 2012