;
Megjelent az Oracle Big Data Appliance
2012. január 30. Adattárházak · BigData · Hadoop · Oracle

Az Oracle nagy teljesítményű integrált célgépe Hadoop, R és NoSQL támogatással érkezik.

Impozáns HW mutatók
A Big Data Appliance egy teljes szerverszekrényt (rack) elfoglal, ami összesen
18 szervert, 216 CPU magot, 864 GB memóriát és 648 TB nyers lemezterületet jelent.

Az adatok mozgatására Ethernet és Infiniband csatolók szolgálnak, ez utóbbi főleg akkor hasznos, ha az Exadata adatbázisgéphez való kapcsolatról van szó.

Hadoop és NOSQL
A BDA egyik kulcsfontosságú alkotóeleme a Hadoop disztribúció, amelyet a szektor egyik vezető specialistája, a Cloudera szállít. Szintén a Cloudera biztosítja a menedzsmentszoftvereket és a bonyolultabb esetekkel foglalkozó másod- és harmadvonalbeli támogatási szolgálatást.

A másik kulcselem az Oracle saját fejlesztésű NOSQL adatbázisa, amely egy kis hardverigényű, könnyen skálázható, alapvetően kulcs-érték párok kezelésére szolgáló DB motor. Az ilyen adatbáziskezelők különösen a nagy webes szolgáltatók körében népszerűek, ahol a modern és komplex RDBMS-ek szolgáltatástömegénél fontosabb a sebesség és a könnyű méretezhetőség.

A Big Data Appliance ezeken felül futtatja még az utóbbi időkben egyre jobban terjedő nyílt forráskódú R programnyelvet is, amely statisztikai és adatbányászati feladatok megoldására szolgál.

Big Data interfészek
Az Oracle bejelentett továbbá többféle adatkapcsolati szoftvert is, amelyek lehetővé teszik a Hadoop és a relációs adatbázisok összekapcsolását.

A Big Data Connectors csomagban található interfészek lehetővé teszik a Hadoop környezetben található adatok elérését többet között az Oracle adatbáziskezelőből illetve a Data Integrator ETL szoftverből.