;
Válogatás 2011. eseményeiből - Open Source BI
2012. január 11. Üzleti intelligencia · Actuate · Hadoop · Jaspersoft · Nyílt forráskód · Pentaho

A nyílt forráskódú üzleti modellel dolgozó IT szállítók tábora számára 2011. ismét a növekedés éve volt. Mind a BI eszközök, mind a backend oldalon használt megoldások terén továbbra is nagy az érdeklődés az open Source iránt.

A három nagy
A Jaspersoft az év nyitányaként megjelentette a JasperSoft 4.0-t, amely a megújult, modulárisabb belső felépítés mellett az elsők között nyújtott natív támogatást a NOSQL adatbázisokhoz ( Hadoop Hive, Cassandra, a MongoDB, CouchDB).

Hamarosan megérkezett a 4.1 kiadás is, amely integrált felületet biztosít a különféle forrásokból (OLAP, relációs és Hadoop) származó adatok elemzésére. Pénzügyi szempontból fontos még, hogy a cég az ősszel 11 millió dolláros tőkebevonást hajtott végre a további növekedés finanszírozására.

A nagy vetélytárs Pentaho nyáron jelentette meg saját szoftverének új kiadását, amely új interaktív lekérdező modult, kényelmesebb felhasználói felületet és számos más továbbfejlesztést tartalmazott.

Üzleti szempontból is jól alakult a Pentaho számára a tavalyi év, hiszen már az első negyedévben is jelentősen tudta növelni bevételeit. Hazai téren pedig az év híre az új Pentaho-képviselet elindulása volt, amelyre ősszel került sor.

A harmadik nagy open source szállító, a tőzsdén is jelen lévő Actuate számára is hasonlóan sikeresen kezdődött a 2011-es év, a cég az első negyedéves gyorsjelentés kapcsán az értékesítés igen gyors bővüléséről számolt be. Az Actuate tavaly megjelent fejlesztései közül a legnagyobb érdeklődésre az év végén befutó BIRT Performance Analytics tarthat számot.

További érdekességek 2011-ből
A Magyarországon is egyre több helyen használt PALO multidimenzionális szerverből szeptemberben jelent meg új közösségi kiadás. A szoftvert fejlesztő német Jedox tavasszal egy mobil BI klienst is bejelentett, amely a májusi Adattárház Fórum konferencián itthon is bemutatkozott.

Szintén hazai vonatkozású hír, hogy a BME a RapidMiner adatbányászati eszköz és a Hadoop összekapcsolására indított fejlesztést. A RapidMiner amúgy is egyre erősebb a magyar piacon, az United Consult révén már van hazai képviselete is, 2012-ben pedig a hírek szerint Budapesten kerül megrendezésre a Rapid-I éves konferenciája.

Az ismertebb OSBI gyártók közül fontos új termékverziókat dobott piacra még tavaly az olasz hátterű SpagoBI és az itthon a StarSchema által képviselt Talend is.

A Hadoop előretörése
Végül nem lehet említés nélkül hagyni az Apache nyílt forráskódú párhuzamos adatfeldolgozó keretrendszere, a Hadoop töretlen lendületű száguldását. Az általában a nem relációs szerkezetű, de nagy volumenű adathalmazok (Big Data) feldolgozására bevetett Hadoop mind a nagyvállalatok, mind a startup cégek, mind a kockázati alapok között rendkívül népszerű volt 2011-ben.

Az utóbbi kettőre bizonyíték az a számos kisebb-nagyobb befektetés, amelyben a Hadoophoz kapcsolódó szoftvereket és szolgáltatásokat fejlesztő vállalkozások részesültek: friss tőkét kapott többek között a Cloudera, a HortonWorks, a Datameer, és a KarmapShere.

A nagyok IT cégek közül pedig saját Hadoop stratégiát hirdetett meg tavaly a Microsoft, az Oracle, az IBM és az EMC.