;
Beszámoló a SAS Fórum 2011 konferenciáról
2011. november 7. Üzleti intelligencia · Konferencia · SAS

A SAS Institute idei felhasználói konferenciája az adatelemzés alkalmazási területeinek széles palettáját mutatta be, a szövegbányászattól a banki adattárházakon át a népszámlálásig.

A hazai BI szakma egyik legpatinásabb rendezvénye idén új helyen, a MOM Kulturális Központban került megrendezésre. A konferenciaközpont jól vizsgázott, és a Larus rendezvényház által biztosított ellátásra sem lehetett panasza a több mint 200 résztvevőnek.

Plenáris előadások - A BI helyzete
A konferencia megnyitóját Musza István, a SAS hazai képviseletének vezetője tartotta, aki előadásból érdemes azt kiemelni, hogy magyar piacon a BI fő alkalmazási területeinek továbbra is a kockázatkezelés, az analitikus CRM és a vállalati teljesítménymenedzsment számít.

Az ügyfelek szemszögét a plenáris szekcióban Kárpáti Péter, a Quaestor csoport statégiai és BI igazgatója képviselte, akinek előadásából kiderült, hogy az üzleti intelligencia nemcsak a nagyvállalatok és a multik számára elérhető. A Quaestor közel tíz éve fejleszti analitikus döntéstámogató rendszerét, amely számos stádiumon ment keresztül, mire a vállalati működés egyik meghatározó tényezőjévé vált.

A harmadik plenáris előadást Shekhar Iyer, a SAS Center of Excellence Information Management & Analytics vezetője tartotta, aki a nem strukturált adatok arányának és mennyiségének növekedéséről beszélt. Jó példa erre a közösségi médiában keletkező rengeteg vélemény, komment és megjegyzés, amelyek megfelelő szövegbányászati eszközökkel feldolgozhatóak és elemezhetőek. Az ilyenfajta elemzéseknek köszönhetően egy kuponokkal foglalkozó cég képes volt megsokszorozni a beváltási arányt, 2 százalékról több lépésben egészen 25 százalékig jutottak.

Analitika anyanyelven
A plenáris szekció során azt is megtudtuk, hogy a SAS magyar nyelvű BI blogot indít. Az Analitika Anyanyelven névre hallgató blog a blogs.sas.com/content/analitika címen érhető el, és több szerző közreműködésével készül.

A blog létrehozása mindenképpen dicséretes lépés, hiszen globálisan a SAS Institute az egyik leginnovatívabb BI cég, igen komoly kutatási és fejlesztési tevékenységgel. Remélhetőleg a magyar blogon is sok, a széles szakmai közönség számára hasznos újdonság fog felbukkanni.

Szekcióelőadások és democenterek
A nyitó rész után a konferencia három szekcióra oszlott, amelyek a BI különböző területeivel foglalkoztak. Az összeset végigkövetni természetesen lehetetlen volt, de íme néhány izgalmasabb előadáscím ízelítőül:


  • SAS 9.2 BI bevezetés az MKB Bankban
  • SAS Mobil BI stratégia
  • SAS Kampánymenedzsment bevezetése a Magyar Telekomban
  • A válság hatása az alkalmazott üzleti analitikára (Erste Bank)
  • Újdonságok a SAS adatintegrációban
  • A válság hatása a retail modellek alkalmazhatóságára (MKB)
  • SAS High Performance Analytics on EMC/Greenplum

A hagyományos előadásokat demócenterek egészítették ki, ahol kis csoportokban lehetett megismerni és akár kipróbálni a SAS és partnercégei szoftvereit. A programban szerepeltek többek között riportkészítés, szövegbányászat, előrejelzés, hálózatelemzés és adatmenedzsment témájú bemutatók.

A békeidők legnagyobb projektje
A szekciók mellett két érdekes színfolt szerepelt még a programban: Az ebéd előtti kerekasztalban két banki vezető - Joó Ferenc, Raiffeisen és Foltányi Tamás, FHB - beszélgetett Maricza Istvánnal (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) és Musza Istvánnal a BI fejlődéséről, különös tekintettel a szociális analitikára és a mobil megoldások terjedése. A humoros pillanatokkal is szolgáló eszmecsere során ismét kiderült, hogy a bankszakma meglehetősen konzervatívabb, ami némileg fékezi az innovatív BI megoldások terjedését.

A konferencia zárásaként Dr. Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese a népszámlálásról tartott közel egy órás plenáris előadást. A témaválasztás telitalálat volt a rendezők részéről, és a könnyed, szórakoztató stílusú előadás végig lekötötte a jelenlévők figyelmét. Érdekes momentum volt annak megfigyelése, hogy a SAS konferencia résztvevői közül milyen sokan választották az internetes kitöltés lehetőségét - bár távolról sem mindenki.

További információ
www.sasforum.hu

Képgaléria

A konferencia megnyitója

Kerekasztal a szociális és mobil BI-ről

A konferencia helyszíne