;
Oracle Exalytics: Integrált BI platform a nagysebességű elemzésekért
2011. október 4. Üzleti intelligencia · Oracle

Az Oracle új analitikus platformja a BI Suite, a TimesTen és az Essbase szoftvereket házasítja össze egy modern Sun kiszolgálóval.

Az Exa família legfiatalabb tagja
Az ezen a héten zajló Oracle OpenWorld konferencia nyitó előadásán Larry Ellison a várakozásoknak megfelelően bejelentette az Exalytics BI célgépet, amely az Exadata és az Exalogic platformok mellett kap helyet a cég termékportfóliójában.

Az Exalytics célja a klasszikus BI tevékenységek - elemzés, jelentéskészítés, tervezés - felgyorsítása többek között memórialapú adatkezelési és agresszív párhuzamosítási technikák alkalmazásával.

Hardveres alapok
Az Exalytics BI Machine alapja egy 4 foglalatos Sun Fire X4470 M2 szerver, amelyben 10 magos Xeon processzorok működnek.

A teljes konfiguráció így 40 processzormagot és 1 TB RAM-ot tartalmaz, azonban az adattömörítésnek köszönhetően akár 5-10 TB adatot is képes a szerver kezelni.

Az Exalytics Infiniband hálózat segítségével kapcsolható össze a nagyméretű vállalati adatbázisokat kezelő Exadata rendszerekkel is, így a két platform között az adatok mozgatása is igen nagy sebességgel történhet.

Az Oracle mérései szerint a memóriából történő olvasás 200 MB/sec sebességgel történik, így az Exalytics az általa kezelt teljes, több terabájtos adatbázison képes 5 másodperc alatt végigszáguldani.

Továbbfejlesztett szoftverek
Természetesen ehhez az kell, hogy a gépen futó szoftverek képesek legyenek a valódi in-memory adatbáziskezelésre és a 40 processzormag kínálta párhuzamosítási lehetőségek kihasználására.

Az Oracle ezt a TimesTen adatbáziskezelő és a Hyperiontól származó Essbase OLAP szerver speciálisan továbbfejlesztett, az Exalytics platformra optimalizált változatával éri el.

Az adatok megjelenítésére a jól ismert BI Suite szolgál, ami szintén számos, a valós idejű analitikát segítő újdonsággal egészítettek ki. Ilyenek a sokféle információ kompakt megjelenítésére szolgáló Trellis grafikonok megjelenése és az adatok azonnali leválogatására szolgáló továbbfejlesztett szűrők.

Szintén fontos új komponens az az intelligens memóriavezérlő algoritmus, ami az aktuális lekérdezések függvényében dönti el és folyamatosan optimalizálja, hogy milyen adatszeletek kerüljenek be a memóriába.

A különböző gyorsító fogásoknak köszönhetően az Oracle állítása szerint az Exalytics a különböző elemzési feladatokat a jelenlegi rendszereknél 1-2 nagyságrenddel gyorsabban hajtja végre.

Kereskedelmi kérdések
A memórialapú szoftverekre épülő analitikus célplatform nem éppen új ötlet, az SAP több mint egy évvel ezelőtt jelentette be az igen hasonló elven működő HANA platformot.

Fontos különbség azonban, hogy míg az SAP HANA szoftveresen is teljesen új megoldásokat alkalmaz, addig az Oracle a meglévő BI szoftvereit optimalizálta az Exalytics célgépre. Így nincs szükség a különböző analitikus alkalmazások módosítására vagy újraírására, a felhasználók tehát viszonylag könnyedén tudják majd kiaknázni az új platform által biztosított sebességet.

Mivel az Oracle az árazásról még semmilyen információt nem tett közzé, ezért az is kérdéses egyelőre, hogy a hardver költségén túl milyen szoftverlicenszek lesznek majd szükségesek az Exalytics használatához.

Képgaléria

Az Exalytics felépítése

Sok információ kis helyen is elfér

Sokszoros BI teljesítmény