;
Beszámoló a tihanyi SAP World Tour konferenciáról - második rész
2011. szeptember 17. Üzleti intelligencia · Business Objects · Konferencia · SAP

Versenyzés az üzletben és a pályán
A hétfői napot záró, a Csillag Születik vetélkedő sztárjait felvonultató vacsora után a keddi nap reggele keynote előadásokkal indult.

Radó István, az IFUA senior partnere és Papp László, a Gartner hazai képvisetének új vezetője a napjainkra jellemző üzleti és informatikai trendekről beszéltek. A főbb gondolatok között is itt felbukkant a teljesítmény fontossága, amely összekötőül is szolgált a következő előadáshoz.

A túraautó-világbajnokságban versenyző Michelisz Norbert és csapata, a Zengő Dension Team képviselőjének pódiumbeszélgetése során számos érdekes történet hangzott el az autósport világából. Így megtudtuk, hogy az igazi versenyzéshez akár a számítógépes játékokon is vezethet az út, ahogy ez Norbi esetében is történt.

Üzleti intelligencia mix
A plenáris után következő délelőtti szekcióban három, egymáshoz csak lazán kapcsolódó BI előadás kapott helyet.

Takács Béla a kisebb költségvetéssel rendelkezők számára is elérhető SAP BO Edge BI termékcsaládról beszélt, bemutatva a különböző OLAP-os és webes eszközöket, illetve az Office környezetből és mobil kliensekről is elérhető felhasználói felületeket.

Következőként Rekeczki Alíz az Angyal Business Consulting színeiben az SAP tervezési és beszámolási eszközeiről tartott előadást, amely során számos példával is illusztrálta a kontrolling tevékenység során felmerülő, az üzleti felhasználók által is könnyen elvégezhető tipikus feladatokat.

A blokk záró előadója a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskoláról érkező Dr. Solti Péter volt, aki az oktatási intézményben folyó VIR bevezetési projekt során szerzett tapasztalatokról beszélt. A BI rendszer adataira olyan kérdések megválaszolásánál szeretnének támaszkodni, hogy például a beérkezett jelentkezések alapján milyen szakokat érdemes indítani és ez milyen költségkihatásokkal fog járni. A projekt érdekessége, hogy a BKF hallgató létszáma 10 év alatt néhány százról tízezerre nőtt, amivel az informatikai rendszerek csak nehézkesen tudtak lépést tartani, így a BO eszközökkel készülő VIR fejlesztésnél is számos adatintegrációs problémát kellett megoldani.

Analitika a kereskedelemben
A keddi nap és egyben a konferencia utolsó blokkjára is jutott egy BI szempontból is érdekes előadáscsokor, amely a kereskedelmi szektor által hasznosítható SAP eszközökről szólt.

Bellágh Szabolcs és Takács Béla prezentáciája a BusinessObjects Sales Analysis for Retail szoftvert mutatta be, amely előre elkészített adattartalommal, dashboardokkal és riportokkal segíti a forgalom elemzését. A szoftvercsomagba nem csak az előre elkészített elemzések tartoznak, hanem a rendszer telepítéséhez és működtetéséhez szükséges komponensek és adatfeltöltő eljárások is (bemutató videó).


Összegzés
Szakmai szempontból az idei tihanyi konferencia sem okozott csalódást, gyakorlatilag az SAP teljes BI és DW portfóliója helyett kapott a programban. Az egyetlen komolyabb kivétel a Sybase IQ volt, amelyről idén alig esett szó, talán a részben hasonló célokat szolgáló HANA dominanciája miatt.

A szervezésre és a vendéglátásra is kevés panasz lehet, egyetlen kivétellel: A minden konferencia kötelező kellékének számító nyakbaakasztós névtábla olyan kicsire és nehezen olvashatóra sikerült, hogy több beszélgetőtársamról is csak nagyobb nehézségek árán derült ki, valójában kicsodák. Ettől eltekintve a szervezők jól vizsgáztak mind a szakmai programok során, mind az esti társasági események alatt.

Külön érdekességnek bizonyultak a hagyományos előadások mellett az SAP Labs fejlesztőgárdájának bemutatói és demói is, amelyek során első kézből lehetett információkat szerezni a készülőfélben lévő újdonságokról. Így a fejlesztőkkel való beszélgetés során derült ki az is, hogy bár a legforróbb terméknek számító HANA platform fejlesztése nem Budapesten folyik, de prototípus jellegű rendszerek kialakítására már itthon is van példa.

A SAP World Tour konferenciasorozat hazai állomása 2011. szeptember 10. és 13. között Tihanyban kerül megrendezésre. Munkatársunk az eseményen az SAP Hungary meghívott vendégeként vesz részt.