;
Prediktív analitika teszi szórakoztatóbbá az US Open meccseit
2011. szeptember 9. Adatbányászat

A jelenleg zajló amerikai nyílt teniszbajnokság nézői újszerű módon követhetik a mérkőzések alakulását egy adatbányászati megoldásnak köszönhetően.

Az IBM US Open PointStream a az elmúlt évek Grand Slam tornáin lejátszott meccsek adatai alapján elemzi és azonosítja az egyes játékosok erősségeit és gyenge oldalait. A minden meccsre külön elkészülő elemzés mindkét félnél azonosít három-három olyan mutatószámot, amely jelentősen befolyásolja a győzelem esélyét a másik játékossal szemben. Ilyen lehet például a sikeres első szervák aránya, vagy a hálóhoz befutások gyakorisága. Ha a két játékos még sohasem játszott egymás ellen, és emiatt nem állnak rendelkezésre a modellezéshez szükséges adatok, akkor a szoftver a általános játékstílusok alapján dolgozik.

Mihelyt a szervezők közzéteszik a következő játéknap beosztását a PointStream automatikusan elkészíti ezeket az elemzéseket az összes mérkőzésre. A nézők a mérkőzés közben pedig a torna weboldalán élőben követhetik, hogy a játékosok mennyire sikeresek a kulcsfontosságúnak ítélt területeken.

A PointStream motorja az IBM SPSS Modeler (ex-Clementine) adatbányászati szoftvere, amely 39 millió rekordos adathalmaz alapján készíti az előrejelzéseket.

Képgaléria

A Nadal-Roddick mérkőzés kulcsmutatói