;
Letölthető az SQL Server Denali újabb próbaváltozata
2011. július 18. Üzleti intelligencia · Microsoft

Az új kiadás magába olvasztja a PowerPivotból ismert memóriacentrikus, oszlopalapú adatbázismotort.

Az SQL Server Denali most megjelent CTP3 próbaváltozatában található Analysis Services a klasszikus OLAP szerver mellett a PowerPiwot részeként kifejlesztett VertiPaq adatbázismotort is tartalmazza.

A fejlesztők így megválaszthatják, hogy az adatok tárolására a korábbi verziókból ismert hagyományos, MDX nyelven kezelhető multidimenzionális OLAP kockákat használják (MOLAP mód) vagy az új Vertipaq motort (Tabular mód). A Tabular módban tárolt adatokhoz külön lekérdezőnyelv van, a DAX (Data Analysis Expressions), amely segítségével könnyen lehet különböző kalkulációkat végezni és számított elemeket létrehozni.

A kétféle modell együttesen a BISM (Business Intelligence Semantic Model) névre hallgat és a Microsoft ígérete szerint átjárhatóak lesznek, azaz például az MDX nyelvből nem csak a MOLAP kockák, hanem a Tabular módban tárolt adatok is elérhetőek lesznek. A BISM felépítéséről és a tervezett fejlesztésekről a Microsoft idén májusban frissített hivatalos Roadmap dokumentumából lehet részletesen tájékozódni.

A CTP3 másik fontos újdonsága a végfelhasználóknak szánt Project Crescent kódnevű adatvizualizációs és elemző szoftver. Az ad-hoc lekérdezések készítésére szolgáló eszköz a BISM alapú adatmodelleket képes elérni. Szintén újonnan megjelenő funkcionalitás az Alerting, amely segítségével személyre szóló riasztások állíthatóak be. A Crescent működését bemutató videó a Youtube SQLServer csatornáján nézhető meg.

Az SQL Server Denali szabadon letölthető a Microsoft weboldaláról. A végleges változat megjelenése a jövő év elejére várható.

További információ
www.microsoft.com

Kapcsolódó anyagaink
· Online elérhetőek a májusi Microsoft Tech-Ed konferencia anyagai (2011. június 11.)
· Készülőfélben van a Microsoft SQL Server következő verziója (2010. november 12.)
· Májusban érkezik az SQL Server 2008 második kiadása (2010. január 20.)

Képgaléria

BI eszközök választéka

Adatelemzés a Crescent használatával