;
Széles körben hozzáférhető az SAP HANA memórialapú platform
2011. június 28. Adattárházak · Business Objects · SAP

Az SAP megjelentette memóriaalapú analitikus platformjának széles körben elérhető 1.0 verzióját.

A HANA a tavalyi nyáron került a figyelem középpontjába, amikor az SAP platformstratégiájának egyik alapvető irányaként jelölte meg a memóriában történő adattárolást és -feldolgozást. Ennek az új stratégiai iránynak az első termék formájú megjelenése a HANA volt, amely tavaly novemberben került szűk körű bevezetésre, most pedig széles körben is elérhetővé vált.

A HANA memóriában futó adatbáziskezelője a szokásos összes teljesítménynövelő fogást beveti (oszlopalapú tárolás, magas fokú tömörítés), a háttérben pedig perzisztens tárolóréteg gondoskodik a tranzakciók hosszú távú megőrzéséről. A szoftverkomponensek között megtalálható még a Sybase-től származó replikációs technológia, amely a közel valós idejű adatfrissítést teszi lehetővé az ERP rendszerek és a HANA között.

A HANA azonban nem csak szoftverből áll, hanem hardverrel együtt, előrecsomagolt és optimalizált formában kapható, amelyhez a SAP technológiai partnerei (HP, IBM) biztosítják a megfelelő szervereket.

Az SAP a HANA-t nemcsak analitikai célokra szánja, hanem előbb-utóbb klasszikus middleware és ERP funkciókat is tervez ezen a platformon futtatni. Jól mutatja ezt a név változása is: a HANA betűszó eleinte a High Performance Analytic Appliance kifejezést takarta, újabban azonban már csak SAP In-Memory Appliance néven emlegetik a terméket.

Az SAP természetesen arról is gondoskodik, hogy a HANA-hoz megfelelő szoftveres támogatás álljon rendelkezése. Nemcsak az általános célú BusinessObjects BI megoldásból érhetőek el a HANA által kezelt adatok, de a márciusban meghirdetett roadmapnak megfelelően egyre több üzleti és analitikus alkalmazás lesz képes kiaknázni a memórialapú technológia által nyújtott sebességet.

További információ
www.sap.com

Kapcsolódó anyagaink
· Az SAP HANA belülről (2011. június 9.)
· Nagy az érdeklődés az SAP HANA iránt (2011. május 4.)
· Megjelent a HANA, az SAP memórialapú elemző eszköze (2010. december 6.)