;
Számos termékújdonságot jelentett be az SAP Orlandóban
2011. május 23. Üzleti intelligencia · SAP · Sybase

Az Orlandóban megrendezett Saphire NOW globális felhasználói konferencián a cég az újdonságok széles skálájával rukkolt elő.

A mobilitás a középpontban
A Sybase-től érkező technológiák közül a legfontosabb talán a mobil platform volt, mivel az SAP a mobil hozzáférést az ERP és BI funkciókhoz az egyik legfontosabb stratégiai iránynak tartja. Egyre több SAP alkalmazás és modul érhető el mobil eszközökről, a támogatott platformok között pedig a szokásosnak mondható Apple-termékek mellett megtalálható a RIM BlackBerry, Symbian és Windows Mobile alapú eszközök is.

A konferencián számos új mobil alkalmazást jelentettek be, és új verzió jelent meg a Sybase Unwired Platform fejlesztőkörnyezetből is, amelynek használatával Java környezetben lehet többféle platformon is futó mobil alkalmazásokat készíteni.

Folytatódik a HANA menetelése
A másik mindenfelé visszaköszönő megoldás a SAP memóriaalapú technológiája, a HANA volt. A tavaly decemberben bejelentett, relatíve olcsó X86 alapú hardveren futó appliance akár több terabájtos adatbázisokat is képes teljes egészében a memóriában tárolva villámgyorsan feldolgozni és lekérdezni.

A konferencián az SAP számos sikeres felhasználói esettanulmányt is bemutatott, a cégek között szerepelt a Colgate-Palmolive, a Lenovo és a Bosch-Siemens. Az ügyfelek különösen az igen részletes, akár több milliárd rekordos adatbázisok azonnali elemezhetőségét és a valós idejű adathozzáférést emelték ki mint a HANA által kínált fő előnyöket.

A HANA jelenleg elsősorban a nagyobb vállalatok számára csábító, azonban idővel a SAP szeretné a KKV szektor számára kínált Business One integrált programcsomag részeként is elérhetővé tenni. Folyamatban van a felhőalapú, bérelhető formában elérhető változat kifejlesztése is.

Jön az EPM 10.0
A HANA mellett a kiállítás legfontosabb másik BI témája az Enterprise Performance Management szoftvercsomag új, 10-es verziójának bejelentése volt. Az EPM 10 újdonságairól külön, részletes írásban fogunk beszámolni.

További érdekességek
Az érdekességek tartozik még a SAP Social Intelligence, amely a StreamWork online kollaboratív alkalmazáscsomag részeként érhető el, és lehetővé teszi a vállalati belüli kapcsolati hálók feltérképezését és hasznosítását (bemutató videó).

A technológiai újdonságok iránt érdeklődők számára a legmeggyőzőbb azonban az a demonstráció volt, ahol a HANA által kezelt adatokat a Microsoft Kinect érzékelőrendszere segítségével vezérelték. Az eredmény egy nagyon látványos, még ha nem is minden szempontból praktikus bemutató lett, ami szerencsére most már a Youtube-on is megtalálható.